Nordnetbloggen

Vi nærmer os den perfekte storm, få redningsplanker

Den forgangne uge blev den værste i år for aktiemarkederne. Efter en mørkerød onsdag og en helligdag torsdag fortsatte de internationale aktiemarkeder stejlt nedad bakke fredag. Aktionærerne i Sverige, Norge og Finland mærkede det. I Danmark havde aktiemarkedet lukket, hvilket naturligvis er dybt kritisabelt. Årsagen er nemlig alene, at bankerne vil spare lønkroner ved at holde lukket. Det vil ramme det danske aktiemarked med et hammerslag mandag, hvor det negative efterslæb vil blive indhentet.

Realiteten er nu, at alle advarselslamper storblinker, og det i endnu højere grad end sidste efterår, hvor recessionssignalerne slet ikke var så tydelige som nu. Vi står med stor sikkerhed foran en langsigtet økonomisk opbremsning af en styrke, som vi ikke har set siden finanskrisen i 2008-2009. International økonomi har i næsten ti år vist en imponerende robusthed, og mange har glemt, hvad en recession egentlig indebærer.

Da de finansielle markeder ofte er 3-6 måneder foran den virkelighed, vi kan aflæse i de økonomiske nøgletal, er der intet ulogisk i, at det hele på overfladen stadig ser pænt ud. Virksomhederne vil først begynde at fyre ansatte, når de ikke længere tør håbe på, at den faldende ordreindgang kun er et forbigående fænomen.

Faktum er, at BNP væksten i Tyskland med hastige skridt nærmer sig nul, og Frankrig er antagelig allerede i recession. Et af de tydeligste tegn på, at noget er galt, indikeres af den effektive rente på statsobligationer. Den danske statsobligationsrente er tæt på det lavest i otte år, og det samme gælder den tyske statsobligationsrente.

Næsten lige meget hvor man kigger hen, ser det ret så sort ud: Udviklingen i oliepriser, kobberpriser og andre metalråvarepriser kører ned. Det samme gælder containerraterne, og den underliggende risiko på erhvervsobligationer er kraftigt stigende.

Nogle gange er aktiemarkedet lidt længere tid om at opdage, at der er noget ”galt”. Men de seneste uger er også aktiemarkederne dykket markant. I den seneste uge er det også gået ud over de ellers meget stabile defensive aktier, eksempelvis medicinalselskaber.

Ud over at den globale økonomi i nogle måneder har lagt op til en lettere opbremsning, er to ekstra negative drivkræfter for en forstærket nedtur kommet til:

For det første blev de finansielle markedet meget overraskede over, at USA’s præsident Trump og Kinas førstemand ikke blev enige om en ny handelsfatale for et par uger siden. De synes nu at stå længere fra hinanden, end de har gjort siden starten på handelskrigen.

For det andet tyder det nu på, at centralbankerne er kommet ”bagefter på rentekurven,” som det kaldes i fagsproget. Det betyder, at de faktisk for længst skulle have sat de korte renter ned igen for at stimulere økonomien og undgå en recession. Så virkeligheden har ændret sig meget hurtigt.

I slutningen af december 2018 var det forventningen, at den amerikanske centralbank ville sætte renten op 2-3 gange i 2019. Nu forventer markedet i stedet, at centralbankchefen vil sætte renten ned to gange i år. Og hvad skal den europæiske centralbank gøre, når den siden finanskrisen har fastholdt minusrenter? Faktisk er der ikke meget den kan gøre.

Og hvor er redningskransen så for aktiemarkederne: Allerede på torsdagens rentemøde ventes den europæiske centralbank at komme med nye stimulanser til de europæiske banker, i form af lempeligere lånevilkår. Det kan kortvarigt løfte bankaktierne. Flere markedsaktører snakker også om, at ECB nedsætter renten, selvom den allerede er i minus. Spørgsmålet er, om det hjælper.

Til gengæld kan den amerikanske centralbank stadig med effekt træde på speederen, og det bliver det næste vigtige pejlemærke, vi skal holde øje med. Vi forventer, at aktiemarkederne kommer til at skride med et accelererende tempo nedad de kommende måneder. Med mindre altså at USA enten indgår en handelsaftale med Kina, eller også at den amerikanske centralbank konkret udmelder en eller flere rentesænkninger. Det vil i hvert fald kortvarigt løfte aktiemarkederne markant.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi allerede 30 procent af kapitalen placeret i afdækningspositioner, konkret i certifikatet Bear DAX, der stiger i kurs i faldende markeder.

Det betyder, at vi stort set vil neutralisere de kommende kursfald. Vi overvejer at øge vores afdækningsposition yderligere og samtidig reducere aktieandelen aktuelt på 50 procent af kapitalen. Da vores basiscase er, at aktiemarkederne kommer til at fortsætte nedad, vil vi sandsynligvis gå netto short, så vi tjener penge i faldende markeder.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link