Spring til hovedindhold

Vestas sælger ud af værdifuldt arvesølv

Aftalen med Mitsubishi (MIT) om at danne et fælles joint venture (JV), som MIT senere kan komme til at kontrollere, er kortsigtet positiv for Vestas. Det nye JV får finansielle kræfter til på den korte bane at sætte meget mere kraft på udvikling og salg af de nye store havvindmøller.

Men uanset hvordan man vender og drejer det, er det nye JV ikke meget andet end udsalg af arvesølvet, dvs. Vestas’ teknologiske knowhow og brand, måske indenfor det mest perspektivrige langsigtede udviklingsområde for Vestas. Ved at give MIT option på 1 %, kan MIT komme til at dominere det nye JV med en ejerandel på 51 %, hvad vi finder helt uforståeligt.

MIT kommer i første omfang alene med finansiel hjælp, mens Vestas indskyder hjerteblod i form af teknologisk knowhow, som koncernen i værste fald må slippe kontrollen over. For Vestas – og for Vestas’ aktionærer – må man håbe på, at det ligger i kortene, at MIT overtager hele Vestas på lidt længere sigt.

Som opkøbsmål for andre aktører har Vestas degraderet sig selv, fordi man nu har bundet vigtig teknologi for at løse kortsigtede finansielle problemer. Alt andet lige giver transaktionen bekymring om, at den finansielle situation er langt ringere end de officielle tal viser.

Behov for styrket kapitalbase

Beslutningen om at gå ind i dette JV, på de skitserede vilkår, kan også afspejle, at Vestas har hårdt brug for at styrke kapitalbasen, måske fordi bankernes lånevilkår, de såkaldte covenants, står foran at blive brudt, eller fordi Vestas ser hen mod refinansiering af obligationslån for flere milliarder allerede i foråret 2015, hvor der skal ske refinansiering af 600 mio. euro, svarende til over fire mia. kr.

I realiteten skal denne refinansiering håndteres senest om et år, og for at sælge nye obligationer bliver det afgørende at der er solid investortillid, og det kræver en øget soliditet. Dette krav om at styrke kapitalen lægger som minimum det næste år en alvorlig dæmper på Vestas’ mulighed for at storinvestere i nye store havvindmøller, og derfor har man efter alt at dømme valgt at sælge ud af arvesølvet.

An analytiker siger efter fredagens meddelelse følgende til Bloomberg: ””Vestas has essentially sold its offshore business to this new joint venture that will come to be controlled by Mitsubishi,” Justin Wu, Bloomberg New Energy Finance’s head of wind analysis, said in an e-mail. Vestas keeps its core business intact, offloads a potentially significant financial burden, but receives no cash in return.”

Men det er også klart, at Vestas på den helt korte bane kan blive styrket: “”The partnership bolsters Vestas’s ability to compete with Siemens AG (SIE) of Germany, the largest manufacturer of offshore turbines by capacity installed last year”, said Kasper Larsen, a credit analyst at Danske Bank A/S (DANSKE) in Copenhagen. “From a strategic point of view, this JV is becoming more capable of competing with Siemens in the offshore wind turbine market,” Larsen said. “You can now address utilities in a different manner than Vestas was able to do before.””

Indledende kursstigning holdt ikke

Vi finder det meget logisk, at den massive kursstigning på 11 % fredag formiddag ikke kunne holde. Dertil rummer aftalen alt for mange negative elementer for den langsigtede udvikling. Fredag endte kursen i et plus på kun 4,5 %, hvilket afspejler den underliggende bekymring og skepsis hos de professionelle investorer. Vores bekymring bliver ikke mindre af, at syv ud af fredagens otte største nettokøbere var danske banker, der typisk betjener private investorer. Største nettokøber var Nordnet, med Spar Nord, Nordea og Sydbank på de næste pladser. Kun Morgan Stanley af de udenlandske finanshuse sneg sig ind som næststørste nettokøber. Blandt de ti største nettosælgere var kun udenlandske finanshuse, suppleret af Carnegie og Enskilda, der typiske betjener danske institutioner.

Grundlæggende ser vi stor risiko for, at der nu kommer et større kursfald, dels fordi det går op for de private investorer, hvor uattraktiv aftalen i virkeligheden er, dels fordi de institutionelle investorer tilsyneladende allerede har påbegyndt gevinsthjemtagninger, og dels fordi vi frygter en kommende kapitaludvidelse, netop på grund af det finansielle pres op til den kommende refinansiering. Vi ser fortsat Vestas som en af de mest oplagte shortkandidater på det danske aktiemarked.

 

Prøv AktieUgebrevet i seks måneder for kun 119 kr/mdr. Klik HER
Tilbuddet gælder kun for nye kunder.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer