Nordnetbloggen
Thorleif Jackson
Analytiker

Vestas og vindmøllebranchen

Vindmøllebranchen har været gennem en alvorlig krise siden 2012. Det har medført konsolidering og en ændret konkurrencesituation. Hvordan står de tilbageværende aktører i november 2017?

Vestas’ aktiekurs er faldet på det seneste. Baggrunden er stor usikkerhed om efterspørgslen fremover – især i USA. Her er en kursgraf for Vestas:

Bemærk at indre værdi pr. aktie er 18-doblet på knap 20 år, svarende til gennemsnitlig tilvækst på næsten 16%. Aktiekursen er steget fra 29,6 kr. d.4. maj 1998 til 403 kroner d. 20. november 2017, svarende til gennemsnitlig vækst på 14,3% p.a. Vestas har dermed skabt værdier for aktionærerne, selvom aktien unægteligt har cyklet voldsomt op og ned over årene.

Her er en oversigt over efterspørgslens udvikling de seneste 27 år (ifølge World Wind Energy Association – WWEA) samt en fremskrivning for de næste fem år (ifølge Global Wind Energy Council – GWEC):

Som det fremgår af grafikken er markedet for vindmøller (efterspørgslen) 217-doblet i perioden 1989 til 2016, svarende til gennemsnitlig årlig vækst på 22,1% p.a. Efterspørgslen toppede med 63.941 MW i 2015. Efterspørgslen faldt ca. 14% i 2016. I 2017 forventer WWEA yderligere tilbagegang, mens GWEC forventer moderat vækst på 8%. GWEC forventer også at efterspørgslen vokser svagt i 2018, 2019, 2020 og 2021. Samlet forventer GWEC vækst på godt 3% årligt i perioden 2016 til 2021.

Det er svært at sige hvorvidt efterspørgslen stiger eller stagnerer i de kommende år, men det virker givet, at tiderne med gennemsnitlig vækst på over 20% er forbi. Det skyldes dels at markedet er vokset kolossalt meget – de store tals lov. Men det skyldes også, at støtteordningerne forsvinder eller neddrosles i takt med at markedet modnes, og at alternativer som PV-energi (solceller) vinder frem. Efterspørgslen på solceller er således i dag omtrent det dobbelte af efterspørgslen på vindenergi.

Der har været en del omvæltninger blandt de børsnoterede vindmølleproducenter de seneste fem år. Eksempelvis er Mingyang Windpower privatiseret, Gamesa blev købt af Siemens, Acciona blev købt af Nordex, og Senvion blev udskilt fra Suzlon Energy og separat børsnoteret. Endelig er flere kinesiske producenter som Sinovel, og Guodian (United Power) helt ude i tovene, og tæt på at lukke. Jeg har beregnet udvalgte nøgletal for de syv mest investerbare vindmølleproducenter:

Xinjiang Goldwind (2208, Hongkong)
Goldwind er Kinas klart største vindmølleproducent med en global markedsandel på ca. 6,4% i 2016. Goldwind er dermed officielt verdens 3. største vindmølleproducent efter Vestas og General Electrics. Det går fint for Goldvind, idet indtjeningen forventes at stige en smule i 2017, 2018 og 2019. Egenkapitalen forrentes med godt 12% og der er råd til udbytter på 0,15 yuan pr. aktie (0,175 hongkong dollar). Aktien er parallelt noteret i Hongkong og Shanghai. Aktien er 40% billigere i Hongkong i forhold til Shanghai. Aktien kan ikke købes via Nordnetplatformen. Goldwind aktien er i november 2017 prissat svarende til P/E2018=9,4 (baseret på en kurs på 11,48 hongkong dollar).

Inox Wind (INOXWIND, Mumbai)
Dette mindre indiske selskab kom på børsen i april 2015 omkring kurs 439 INR. Kursen er siden faldet 70%. Indtjeningen var rekordhøj i 2015, men faldt en smule i 2016. I første halvår af 2017 er indtjeningen blevet negativ, hvilket ikke lover alt for godt. Markedet forventer dog at indtjeningen retter sig i 2. halvår, og at indtjeningen vokser kraftigt i 2018. Aktien er kun noteret i Indien og kan derfor ikke uden videre købes af danske detailinvestorer. Inox Wind er i november 2017 prissat svarende til P/E2018=10,1.

Suzlon Energy (SUZLON, Mumbai)
Suzlon købte REpower Systems tilbage i 2007. Det var vist ikke nogle lykkelig union. Selskabet fik i alle fald enorme underskud år for år. REpower blev siden videresolgt til en kapitalfund, der efterfølgende børsnoterede selskabet i Tyskland under det nye navn Senvion. Suzlon Energy selv er fortsat Indiens største vindmølleprodocent med en hjemlig markedsandel på 35%. Selskabet har tilsyneladende fået styr på forretningen med pæne overskud i 2015 og 2016. Egenkapitalen er dog fortsat negativ efter enorme underskud, og nedskrivninger i årene med REpower. Aktien er kun noteret i Indien, og kan derfor ikke umiddelbart købes ad danske detailinvestorer. Suzlon aktien er i november 2017 prissat svarende til P/E2018=10,1.

Vestas Wind Systems (VWS, København)
Vestas er verdens største vindmølleproducent med en global markedsandel på ca. 8,7% i 2016. Indtjeningen er høj, og der er råd til både udbytter og aktietilbagekøb. Vestas har branchens højeste egenkapitalforrentning på næsten 30%, og selskabet ligner dermed en branchevinder. Vestas aktien er i november 2017 prissat svarende til P/E2018=11,9.

Siemens Gamesa (SGRE, Madrid)
Siemens overtog Gamesa i april 2017 i en fusion, hvor Siemens vindaktiviteter blev udskilt fra Siemens og fusioneret med Gamesa. Siemens ejer 59% af det nye selskab, der har hjemme i Spanien og er børsnoteret i Madrid. Indtjeningen er ikke høj i 2017, men forventes forbedret en del i 2018. Aktien kan også handles i Tyskland med tickeren GTQ1. Siemens Gamesa aktien er i november 2017 prissat svarende til P/E2018=15,7.

Nordex SE (NDX1, Frankfurt)
Nordex er en større tysk vindmølleproducent, der i 2015 overtog den spanske konkurrent Acciona. Indtjeningen er under pres i 2017 og 2018, men er trods alt positiv. Nordex er med P/S=0,21 branchens billigst aktie målt på Price/Sales 2016. Nordex er med K/I=0,75 også billigst målt på Kurs/Indre værdi. Nordex aktien er i november 2017 prissat svarende til P/E2018=21,0.

Senvion SE (SEN, Frankfurt)
Senvion (tidl. REpower Systems) blev reintroduceret på børsen til kurs 15 euro i marts 2016. Selskabet har haft underskud i en årrække, og har også underskud i 2017. Først i 2018 forventes et lille overskud. Senvion aktien er i november 2017 prissat svarende til P/E2018=21,0. Senvion og Nordex ligner oplagte opkøbsmål for større aktører eller kinesiske aktører, der ønsker en mere global tilstedeværelse.

Hvad mener du om Vestas og vindmøllebranchen. Bør man købe en eller flere af aktierne i november 2017?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer ikke aktier i de nævnte selskaber.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

9
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Pia
Gæst
Pia

Tak for interessant indlæg. Jeg har haft mine Vestas aktier, siden de lå et godt stykke under 100, så jeg klager ikke, men forstår ikke helt, hvorfor det er nødvendigt at flytte selskabet til København. Aktien ser vel egentlig billig ud i forhold til konkurrenterne. Lige en sidebemærkning: Hvilke selskaber er interessante i forb. med solenergi? Nogen danske?

Keyvan
Gæst
Keyvan

Jeg tænkte det samme som Pia, om Thorleif også har kendskab til markedet for solenergi – og om han mon kunne lokkes til at skrive et indlæg om dette også? Og så lige et sidespørgsmål til sidebemærkningen: Kunne man forestille sig, at Vestas på et tidspunkt selv eller med andre etablerede vil gå ind i markedet for solenergi også, eller er det blot min fantasi, der kører lidt af sporet nu? 🙂 I “al fald” tak for et godt indlæg 🙂

Keyvan
Gæst
Keyvan

https://blog.nordnet.dk/er-det-igen-tid-til-sol-aktier/

Ja okay, der var jeg måske lidt for hurtig på aftrækkeren 🙂 Men så håber vi da på et nyt indlæg på et tidspunkt

Terje
Gæst
Terje

Hei Thorleif. Igjen takk for en grundig bransjeanalyse. Personlig tenker jeg det er et litt risikabelt tidspunkt å kjøpe seg inn i en vindmølleprodusent nå. Vind og solaksjene har vist seg å svinge voldsomt i verdi de siste 20 årene, som bl.a grafen din over av Vestas aksjekurs illustrerer. Det kan jo godt være at Vestas kan doble seg fra nåværende nivå. Kanskje også mer enn det, hvis ting går riktig godt. Men jeg ser det heller ikke som usannsynlig at aksjen kan falle med opptil 80-90%, dersom det skulle komme en syklisk nedtur. Jeg tror det er bedre å… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Vil du teste Nordnet Beta? Tilmeld dig her:
Tilmeld

Obs! E-mailadressen skal være den samme, som du har registreret på nordnet.dk under indstillinger.
Nordnets nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link