Spring til hovedindhold

Vestas-drømme med høj risiko

Efter et flot comeback til aktiekurserne med stigninger på hele 36% i C20-indekset i både 2009 og 2010 blev børsåret 2011 en rigtig skuffelse. Bl.a. gældskrisen i Europa medførte en enorm usikkerhed og mindsket fremtidstro, og C20-indekset faldt næsten 15%. Faldet ville have været meget større, hvis ikke Novo Nordisk, som faktisk lykkedes med en kursstigning i 2011, vægtede så meget i indekset. Vores kære folkeaktier, Vestas og Pandora, noterede som bekendt katastrofale kursfald på henholdsvis 65% og 84%.

Det føles derfor rart at vaske tavlen ren, og se fremad. Og vi er nok rigtig mange investorer, der på trods af meget negative skriverier i medierne, alligevel håber på og drømmer om et flot comeback til aktiemarkedet i 2012. Mange aktieeksperter tror da også på et positivt 2012 med kursstigninger på 8-12%, da mange selskaber pt. handles billigt i forhold til en række nøgletal.

Det var derfor også en fornøjelse at følge aktiekurserne de første dage i 2012. Specielt aktionærerne i Pandora og Vestas kunne finde smilene frem efter kursstigninger på over 10% på få dage. Blandt andet havde Vestas rundt årsskiftet præsenteret den ene flotte ordre efter den anden, og pludselig var de højt stillede forventninger til ordreindgangen i 2011 indfriet.

Det føltes lidt, som at 2012 måske kunne blive året, hvor de tålmodige og trofaste private aktionærer i folkeaktierne endelig skulle blive belønnet. Jeg kan nævne at netop Pandora og Vestas lå højest på indkøbslisten hos Nordnets kunder i 2011 med nettokøb på henholdsvis 136 mio. kr. og 98 mio. kr.

Men så kom den kolde spand vand. Som så mange gange før de seneste år, måtte Vestas atter skuffe aktionærerne med en højst overraskende nedjustering, og et kursfald på 20% var et faktum. Og igen stilles nu med rette spørgsmål om tilliden til ledelsen i Vestas.

Blandt andet har direktøren for Dansk Aktionærforening, Charlotte Lindholm, været ude og advare mod ”yoyo-aktien” Vestas. Og jeg kan absolut give Charlotte ret i, at man skal være forsigtig med investering i Vestas-aktien.  Læs gerne denne artikel på borsen.dk

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om Vestas-aktien nu er ”billig” eller ikke, men jeg synes at man som investor bør forsøge at se nøgternt på Vestas: Det er en aktie med meget høj risiko, og selvom den er faldet meget, er der ingen garanti for, at den vil stige igen. Selvom en kursstigning på 100% på et års sigt ikke er umulig, kan den også udmærket falde med 50% eller mere på samme tid. Derfor er mit investeringstip også, at hvis du virkelig tror på Vestas-aktien, så lad den kun udgøre en mindre del af din portefølje. I hvert fald hvis du investerer for penge, som du ved du får brug for i fremtiden.

Mit indtryk er nu også, at det er sådan de fleste investorer med Vestas i porteføljen tænker. For de fleste af os, er det vigtigste med investering i værdipapirer, at investere langsigtet med en god risikospredning, og at med disciplin følge den fastlagte investeringsstrategi ud fra sin egen personlige risikoprofil. Og dermed betyder et tab i Vestas ikke nødvendigvis nogen større ulykke.

Uanset om drømmen om succes for Vestas bliver til virkelighed i år, eller om aktien fortsætter sin mangeårige nedtur, så håber jeg på et flot aktieår.

Held og lykke med dine investeringer i 2012!

Ps. Har du endnu ikke fastlagt din risikoprofil kan du enkelt gøre det ved hjælp af Nordnets investeringsguide.

Max Gandrup
Senior Product Advisor (landechef Danmark 2002-2016)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer