Nordnetbloggen

Vestas 8 mia. mindre værd: Skal Vestas ledelsen bøde for investorskuffelser?

Efter Vestas i sidste uge aflagde regnskab, har aktiekursen været ude på en karruseltur. Hvad der først lignede en 3-5 % stigning ovenpå en opjustering af helårsforventningerne på EBIT niveau til ”minimum 6 %, blev efterfølgende vekslet til en gedigen kurslussing på mere end 10 % ca. 1 uge efter. Investorerne er skuffede og sure; 8 mia. markedsværdikroner forsvundet. Nogen kaster nu deres vrede på ledelsen. Det er ikke kun mærkeligt, men også urimeligt.

Meget er ændret i Vestas de seneste 2 år

Nok er Vestas aktien faldet den seneste uge. Det kan dog ikke ændre ved billedet af at om ikke alt, så dog meget er ændret til det bedre. Rækken af endeløse nedjusteringer, risiko for kapitaludvidelser, manglende ejerskabsfornemmelse hos ledelsen og i det hele taget en mangel på styring er klart fortid. Ingen investorer ønsker sig tilbage til den tid.

Kursfald har mange fædre

Aktiekursen er faldet og investorerne er begyndt at investeringsmugge lidt i krogene. Det virker som om den stærke tandem, Runevad/Nordberg i form af henholdsvis direktør/bestyrelsesformand er kommet lidt i modvind. Efter min mening er det en noget harsk investorattitude at sende bolden og investeringsaben videre til ledelsen. Kursfaldet kan skyldes en kombination af flere faktorer:

  • Investorerne kan være skuffede over at opjusteringen ikke handlede konkret om kroner og øre, men om EBIT margin. Forskellen kan være at ”kroner og øre” også ville indbefatte forventningsstyring med hensyn til omsætning.
  • Udenlandske investeringshuse har været harske i deres vurdering af regnskabet. De udenlandske investeringsbanker har de seneste 4-5 år generelt været mere skeptiske end de danske ditto.
  • Analytikere har efterspurgt en ”guidance” eller direktørvejledning der indtjeningsmæssigt rækker længere ud end blot for 2014. Det har de ikke fået og det har været en skuffelse.
  • Kursen er steget eksplosivt de seneste år og også op til regnskabsaflæggelsen var der kurseufori. Det er længe siden, at Vestas med en aktiekurs på blot 25,- havde en markedsværdi på rundt regnet 5 mia. Efter ca. en tidobling af aktiekursen, øges forventningerne og kravene til hvilke resultater, som skal leveres.
  • Cash flow i regnskabet var en mindre skuffelse for nogen.

Den nye ledelse har gjort det fremragende

At der er nogen som vender deres skuffelse mod ledelsen, må enten bygge på en misforståelse eller være et udtryk for skuffelse over kursudviklingen. Ledelsen har ikke stillet noget i udsigt, som de ikke har indfriet. At de ikke fremadrettet ønsker at binde sig til noget, som ligger et ”godt stykke ude i fremtiden” er ikke særlig overraskende. Der er ikke langt fra helt til skurkerollen. At give ledelsen skylden for kursfaldet, er der dog ikke nogen særlig god grund til. Bestyrelsesformand Nordberg og hans ”opfindelse” Runevad har gjort det fremragende. Deres stil er løbende at ”levere” og det er der ikke ændret ved.

 

Anm: Jeg ejer ikke selv aktier i Vestas

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-08-27 16:11

Jeg tvivler kraftigt på at opjusteringen havde nogen indflydelse, da mange slet ikke troede der ville komme en, givet ledelsens forsigtige fremgang med forventningerne. Cash flow er heldigvis mindre vigtigt nu hvor de er gældsfrie og så længe årsagen er opvarmning til den højere aktivitet i H2 er det ikke noget der kan flytte kursen nævneværdigt. Det er en holdning der understøttes af at kursen startede positivt op. Nej, den primære årsag er desværre dårlig kommunikation der formåede at gøre alle i tvivl om bruttoavancens niveau. Jeg er glad for den nye ledelse og er det stadig, men ingen grund… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-08-30 00:44

det er et spørgsmål om tid så er kursen 350,-

Gæst
Gæst
2014-08-30 12:18

Kan det tænkes at nogen med forbindelse til Bank of America – Merrill Lynch har ønsket at shoppe Vestasaktier til lavpris?

Det var min første tanke, da jeg læste den massive nedjustering til forventningerne forleden…

Nej selvf. ikke. De store bankhuse som Goldman Sachs og Lehman Brothers er/var jo hæderligheden selv!

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld