Nordnetbloggen

Verdens bedste forsikringsaktie

Forsikringsselskaber opnår sjældent høj popularitet eller prissætning på aktiemarkedet. Men de leverer ofte imponerende resultater over en årrække.. I denne artikel præsenteres kandidater til titlen som Verdens bedste forsikringsaktie.

Jeg har fulgt forsikringsbranchen i mange år, og jeg har altid forsøgt at holde øjne og ører åbne. Baseret på mine observationer har jeg udvalgt seks kandidater til titlen som Verdens bedste forsikringsaktie. Udvalgte nøgletal for de seks selskaber fremgår af nedenstående tabel.

Ping An Insurance, Kina
Den første kandidat er kinesiske Ping An Insurance, der formentlig er verdens største forsikringsselskab målt på såvel antal kunder, nettoresultat som markedsværdi. Man bliver ikke verdens største uden at man har haft enorm succes i fortiden. Derfor er Ping An Insurance en oplagt kandidat. Nøgletallene er da også imponerende, eksempelvis en forventet egenkapitalforrentning på 20%. Prissætningen er umiddelbart attraktiv med P/E2018=11,5 og P/E2019=9,4. Prissætningen er baseret på en lukkekurs på  71,95 hongkong dollar. Aktien er parallelt noteret i Shanghai og Hongkong. De seneste 10 år er aktiekursen steget fra 24,45 HKD til 71,95 HKD, svarende til et gennemsnitligt afkast på 11,4% p.a. før udbytter.

Protector Forsikring, Norge
Næste kandidat er norske Protctor Forsikring, der har specialiseret sig i ejerskifteforsikringer og forsikring af kommuner. Selskabet startede i Norge omkring 2004 og har siden udviddet til Sverige, Finland, Storbritannien og Danmark. Præmieindtægterne er vokset jævnt fra 665 millioner norske kroner i 20o7 til 4.163 millioner norske kroner i 2017, svarende til gennemsnitlig vækst på 20% p.a. Selskabet har nedjusteret forventningerne til 2018 i juli, hvilket fik aktiekursen til at falde voldsomt. Meget tyder på at indtjeningen retter sig i 2019, og når nye højder i 2020. Aktien virker attraktivt prissat med P/E2019=11,0 og P/E2020=8,3. De seneste 10 år er aktiekursen 9-doblet fra 6,50 NOK til 58,50 NOK, svarende til et gennemsnitligt afkast på 24,6% p.a. før udbytter.

Aflac, USA
Aflac er et stort amerikansk forsikringsselskab, der henter godt 80% af indtægterne i Japan. Korrigeret for engangsposter er indtjeningen (operating earnings) øget hvert år siden den nuværende direktør overtog roret fra sin onkel i 1992. Det giver selskabet en imponerende serie på 25 rekordresultater i træk. Udbyttet er desuden hævet hvert år siden 1982 – altså 35 år i træk. Aflac er dermed en af de 53 såkaldte Dividend Aristocrats (S&P500 selskaber, der har hævet udbyttet mindst 25 år i træk). Aktien virker rimeligt prissat med P/E2018=12,0 og P/E2019=11,4. De seneste 10 år er aktiekursen steget fra 27,66 USD til 46,76 USD, svarende til et gennemsnitligt afkast på  5,4% p.a. før udbytter.

Torchmark, USA
Torchmark er et større amerikansk forsikringsselskab med en imponerende historik. Indtjeningen pr. aktie korrigeret for engangsposter er således øget hvert år siden 1996. Torchmark nu hele 21 rekordkordresultater i træk! Selskabet er kendt for at købe egne aktier. Antallet af udestående aktier er således reduceret fra 531 millioner ultimo 1985 til 113,35 millioner medio 2018. Det svarer til at selskabet har tilbagekøbt 4,6% af aktierne hvert eneste år. Trods de massive tilbagekøb har Torchmark en usædvanlig høj solvens på hele 24,4% (læs lav risiko). De seneste 10 år er aktiekursen steget fra 26,40 USD til 87,53 USD, svarende til et gennemsnitligt afkast på  12,7% p.a. før udbytter.

Discovery, Sydafrika
Discovery er kendt for at anvende adfærdsøkonomi til at påvirke selskabets kunder til en sundere livsstil og færre claims. Korrigeret for engangsposter er indtjeningen pr. aktie øget hvert år siden 1998. Discovery har dermed mindst 19 rekordresultater i træk. Aktien blev børsnoteret i Johannesburg i oktober 1999. Nøgletallene er gode med egenkapitalforrentning og solvens over middel for disse superaktier. De seneste 10 år er aktiekursen steget fra 22,27 ZAR til 167,6 ZAR, svarende til et gennemsnitligt afkast på  22,4% p.a. før udbytter.

Topdanmark, Danmark
Topdanmark har efter en livstruende krise i starten af 1990’erne forfulgt en simpel strategi om at drive effektiv forsikring indenfor Danmarks grænser. Resultaterne har været overbevisende med høj indtjening år for år og en positiv kursudvikling. Topdanmark er ligesom Torchmark kendt for at købe egne aktier. Antallet af udestående aktier er således reduceret fra 396 millioner ultimo 1997 til 86,3 millioner medio 2018. Det svarer til at Topdanmark årligt har tilbagekøbt hele 7,2% af aktierne!!!  Finske Sampo ejer idag over 40% af  Topdanmark. Den nye hovedaktionær har gennemtrumfet en ændret udbyttepolitik, så overskuddet nu anvendes til udbytter fremfor aktietilbagekøb. Som aktionær er det af mindre betydning hvordan pengene modtages. Topdanmark er derfor fortsat et aktionærvenligt selskab i mine øjne. De seneste 10 år er aktiekursen steget fra  72,6 kroner til 277 kroner, svarende til et gennemsnitligt afkast på  14,3% p.a. før udbytter.

Pilen peger på Protector Forsikring
Hvilket af de seks nævnte selskaber har så Verdens bedste forsikringsaktie? Tja, den sag kan vi næppe blive enige om.  Men den ultimative målestok for succes er vel kursstigninger! Hvis de seks aktier rangordnes efter afkast de seneste ti år bliver resultatet som følger:

  1. Protector Forsikring 24,6% p.a.
  2. Discovery 22,4% p.a.
  3. Topdanmark 14,3% p.a.
  4. Torchmark 12,7% p.a.
  5. Ping An Insurance 11,4% p.a.
  6. Aflac 5,4% p.a.

Mit bud er derfor at norske Protector Forsikring er verdens bedste forsikringsaktie, tæt efterfulgt af sydafrikanske Discovery.

Her er nogle grafer, der viser Protector Forsikrings historiske udvikling siden 2005.

Hvad mener du om analysen? Er der selskaber jeg har glemt eller overset? Hvilken forsikringsaktie mener du er Verdens bedste? Og hvorfor?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i Protrctor Forsikring, Discovery, Topdanmark og Aflac.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

17
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Heine K.
Gæst
Heine K.

Hej Thorleif, Tak for en god analyse af forsikringsbranchen. Protector forsikring virker som en branche vinder. Et selskab som også virker veldrevet og måske kunne indgå i analysen er Britiske Admiral Group. Jf. Selskabets årsrapport opnåede Admiral i 2017 følgende udvalgte nøgletal: * ROE på ca. 55% * Combined Ratio på 87,9% * Dividend yield på 5,7% (inkl. Special dividend) Yderligere er net revenue steget fra £m 924 i 2013 til £m 1.129, mens Profit before tax (PBT) i perioden “kun” er steget fra £m 370 i 2013 til £m 403 i 2017, hvor der i perioden har været store… Læs mere »

Tomas
Gæst
Tomas
Hmm… PROTCT har annuleret udbytte har jeg læst. Gjensidige Forsikring (GJF) betaler stadig udbytter, har dog højere P/E.
KRANEN
Gæst
KRANEN

Jeg er langt fra enig i at Protector er en verdensklassse forsikringsvirksomhed. Prøv at analysere udviklingen i combined ratio for Protector de sidste 3 år og vigtigst analysere erstatningshensættelser via afløbstrekanter. Erstatningshensættelser via afløbstrekanter er interessant, men gør det ud fra “faktisk udbetalte erstatninger”. Det kan faktisk udledes af af s.37 årsrapport 2017 og tilsvarende tidl. år, hvor Protector oplyser akkumuleret udbetalinger hvert år. Hvis du går tilbage til 2009, hvor Protector starter med at oplyse dette vil du se et meget mystisk afløb og man kan få mistanke om Protector konsekvent har underestimeret erstatningshensættelser og dermed boostet combined ratio… Læs mere »

Lars Bech Larsen
Gæst
Lars Bech Larsen
Protector blev hårdt ramt ved det nylige halvårsregnskab. Der var kursen faldende gennem flere måneder og havde fleste tekniske signaler om, at noget var galt. Det holdt stik og de måtte indse at have gået for langt ned i pris i forhold til forsikrings-risikoen – dette for at vækste. Det rammer dem nu.
Lars Bech Larsen
Gæst
Lars Bech Larsen
Jeg har i flere år haft aktier i Universal Insurance Holdings, som holder til i Florida. Da orkanen Irma gik i land dykkede aktiekursen voldsomt, men aktien er steget endnu mere siden da. Ikke kun grundet vækst i forretningen, men fordi de har været dygtige til re-assurance og at danne service-selskaber til orkan-skader m.v. og det tjener de ret gode penge på. Selskabet anbefales.
Per Nørregaard
Gæst
Per Nørregaard

Hej Thorleif, Har lige set dine nøgletal fra forsikringsbranchen som er meget overskueligt. Har selv købt Prudential Financial (PRU) som er et internationalt orienteret liv-og pensionsforsikringsselskab – som jeg forstår det – administrerer bl.a pension for United Technologies, Illinois Tool Works mm + livsforsikringer i Japan. Mener helt bestem at den fortjener at komme med på din liste med en dividende på 3,5 % (3,5 $), ROE= 15,6 %, P/E på ca. 6 og en kurs stigning fra aug.2008 til aug.2018 på 38 %. Data hentet fra Yahoo Finance og “The 100 best stocks to buy in 2018” Det er… Læs mere »

Tommy Carstensen
Gæst
Tommy Carstensen
Thorleif, tak for blog-indlaegget. Jeg kan se, at britiske Admiral allerede har vaeret diskuteret her. Hvad synes du om danske Tryg, norske Gjensidige og finske Sampo? Paa forhaand tak.
Jens
Gæst
Jens
Protector falder ~20% i dag efter profit warning primært grundet insektet grå sølvfisk; er det noget, der ændrer på casen? Eller mener du stadig, pilen peger på Protector som verdens bedste forsikringsselskabsaktie?

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link