Nordnetbloggen

Veloxis: Storaktionærer ønskede at sælge

Et ”underbud” på de aktier, som storaktionærerne Novo Holding A/S/Lundbeckfonden ikke ejer i Veloxis, har fået de resterende aktionærer til at være i oprørshumør. Det er forståeligt, at nogen føler, at deres kursforventninger ikke er blevet indfriet (Se venligst ”Veloxis: Kan og bør private investorer blokere for tvangsindløsning”). Udfordringen er flere, men vigtigst nok, at større aktionærer har ønsket at sælge og hvem skulle de sælge til?

Lang fortid

Veloxis aktien har ikke altid udviklet sig som den fremragende aktie, som den har været de seneste år og måneder. Fortiden flytter som regel med, og de som har været investorer længe ved det. Jeg tror det er en af årsagerne til at salgsprocessen er blevet initieret og foreløbig endt hvor den er. For en historisk gennemgang af hvordan Lifecycle Pharma fra et spin out fra Lundbeck i 2002 blev til Veloxis i 2011 efter at have været til numerolog, se venligst her.

Storaktionærer initierer salgsproces

I forbindelse med annoncering af handlen og Asahi Kasei som køber, har jeg læst mig frem til, at storaktionærerne havde initieret en salgsproces, hvor resultatet blev, at Asahi Kasei havde det bedste bud. Det er, med det som har været offentliggjort, sandsynligt, at Novo Nordisk/Lundbeckfonden har ønsket at slutte med at være ejere. De har ønsket at sælge deres aktier og et status quo og fortsat børsnotering som om intet var hændt, har sikkert ikke været en reel mulighed.

Aktier skulle sælges

At fortsætte som storaktionærer har ikke været en præmis for storaktionærerne. Aktierne skulle formentlig sælges, og derfor har der været initieret en salgsproces. Kun i det tilfælde, at der ikke var seriøse købere, som var villige til at betale en ”rimelig” pris, ville Veloxis her og nu fortsætte som børsnoteret selskab. Beslutningen var med andre ord truffet.

20 % styrer 100 %

Inklusive incitatmentsprogrammer for ledelse og bestyrelse og aktierne hos Novo Holding/Lundbeckfonden har mere end 80 % af aktiekapitalen været fast placeret. Reelt har en mindre del af aktierne kunne styre kursudviklingen. Private investorer ser ofte muligheder som andre ikke ser. Bagsiden af det er faldgruber, som der måske ikke fokuseres ligeså meget på.

Analytikere melder ikke om røverkøb

Jeg forstår godt hvis private investorer havde håbet på en bedre løsning og en højere kurs. Gennemsnittet af analytikere har dog ikke, såvidt jeg kan se, haft opfattelsen af at prisen var helt skæv og alt for lav. De analytikere, som der bliver fremhævet er dem som har det højeste kursmål, men det er næppe en helt dækkende fremstilling.

Er seneste måneders kursstigning, budpræmien?

En aktie, eller for den sags skyld en anden vare, koster det som købere og sælgere kan blive enige om. For 1 måned siden var kursen ca. 4. Det er svært at vide hvor længe den initierede salgsproces har varet, men ”nogle” måneder er næppe et dårligt estimat. Jeg tror fortsat at kursudviklingen de seneste måneder spiller en meget stor rolle for at de private investorer mangler den normale budpræmie. Spørgsmålet er om den budpræmie svarer til udviklingen i børskursen?

Kan Asahi Kasei presses kræver stærkt sammenhold

Spørgsmålet er om Asahi Kasei kan presses til at forhøje sit tilbud til de private investorer? Forudsætningen herfor, er at de aktier, som der ikke er indgivet salgsønske på, holder sammen i så stort omfang som muligt for at demonstrere, at de 90 % ikke bliver nået. Hvis det ikke sker, vil der komme en tvangsindløsning. Alternativet: At der kommer en anden og bedre køber end Asahi Kasei har storaktionærerne velsagtens med deres tilkendegivelser lukket af for.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

nyeste ældste mest populære
Peter
Gæst
Peter
I din artikel kigger du bagud og forklarer situationen ud fra det. Det vi aktionærer reagerer på er ikke historik, men fremtidsestimater. Det kunne være spændende, hvis du lige så grundigt kunne vurdere på hvad vi går glip af, når der nu tvangsindløses. Den anden ting er de uheldige omstændigheder med at CEO er ude og tale forventningerne ned – lige før tilbuddet kommer. Det skurer i øregangen
Asger
Gæst
Asger
Nej, storaktionærerne har blot lukket for selv at drage fordel af et nyt bud – det er det der står. Dvs. storaktionærerne kan godt tage imod et andet tilbud, men det vil også være til kurs 4,45 for dem. De børshandlede aktier kan dog drage fordel af et nyt bud. Sådan læser jeg det.
Børge Lorenzen
Gæst
Børge Lorenzen
BL Er børsetiske regler overholdt? Kan selskabets ledelse sidde på hænderne og blot se på, at aktien handles op til kurs 7,50 vel vidende, at der i en formentlig længere periode er pågået forhandlinger om salg af minoritetsposten til kurs 6,0 og der i perioden påføres disse “nye” købere et tab?

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link