Nordnetbloggen

Claus Hjort: Vejen til at blive en bedre investor

Claus Hjort, stifter af ifta.dk. Blogger primært om TA – Teknisk Aktieanalyse. Markedspsykologi og Risikostyring. Fagområder: De 3 P’er – Penge – Plan – Psyke.

Jeg har en meget jordnær måde at betragte markederne på og min skrivestil er som jeg taler. Jeg siger S&P når jeg taler om Standard & Poor 500, og jeg forsøger at skrive, som om jeg taler til dig som en venlig mentor, ikke en arrogant know-it-all foredragsholder. Jeg forsøger ikke at overbevise dig om, at ​​jeg besidder den hellige gral, eller at jeg er den bedste investor derude. Jeg har handlet med aktier i flere år og jeg har haft min andel af fejl, men jeg har lært af mine fejl, og tro mig, der var mange. Det er denne læreproces, som jeg vil prøve at give videre til dig.

Vejen til at blive en bedre investor, handler om hvordan man kan lykkes og hvordan man undgår faldgruber. Den omfatter de mange aspekter ved din aktiehandel, herunder køb og salg, kapitalforvaltning, hvor vigtigt det er, at du tester dine handelssystemer og hvordan du bekæmper de mange personlige dæmoner, som vi alle lider under.

Mange betragter det at handle med aktier som at gamble, og ja der er risiko, men en velforberedt investor, med en solid strategi/handelsplan og disciplin, kan lære at handle uden at gamble, på samme måde som de professionelle spillere (gamblere) gør.

De grundlæggende fordele ved en Handelsplan:

  • Den vil tvinge dig til at vælge en handelsstil.
  • Den vil opfordre dig til at studere markederne.
  • Den vil hjælpe dig med at vælge de bedste handler.
  • Den vil forberede dig på, hvad markedet har at tilbyde.
  • Den vil hjælpe dig med at overvåge og administrerer dine handler.
  • Den vil holde dig fra at handle på må og få.
  • Den vil holde dig fokuseret.
  • Den vil tage det at ”gamble” ud af dine handler.

Og det vil gøre dig til en bedre investor.

Når jeg taler om planer hentyder jeg til to typer, din handelsplan og din strategiplan. Selvom de arbejder sammen, er de forskellige, men de er afhængige af hinanden for at virke optimalt. En god handelsplan uden en strategiplan vil ikke fungere.

Handelsplanen kommer først, og det er på den, at din handelsstrategi er baseret. Den bør afspejle din handelsstil, handelsstrategier, og risikoaversion. En handelsplan behøver ikke at have et system mejslet i sten, men kan have strategier som “køb på dips i en optrend, og risikerer ikke mere end 5 procent af din egenkapital på en given handel.” En handelsplan vil ikke ændre sig meget fra dag til dag, da den til dels består af systemer og kapitalforvaltning. Det er nødvendigt at den bliver revideret regelmæssigt, men generelt vil den som regel forbliver den samme.

I konkurrence med de professionelle.

Forestil dig, at du og din bil skal deltage i et formel 1 race. Det er muligt, at du er en habil chauffør, og har en helt ny top tunet sportsvogn, men helt seriøst, tror du virkelig, at du har en chance for at vinde mod de professionelle racerkørere med deres state of the art biler? Uanset hvor god du er, vil du aldrig være i stand til at konkurrere med dem, indtil du har den samme erfaring, know-how og udstyr. Ikke alene vil dine chancer for at vinde være minimale, men du skal være mere end heldig, hvis du skal overleve.

De finansielle markeder skal opfattes på samme måde. Her forsøger du ikke blot at overleve og tjene penge; du er også i konkurrence med fagfolk, som sandsynligvis er bedre rustet til at lykkes end du er. Når du ikke kan handle på samme vilkår som dem, er det nemt at halte bagefter.

Markedet som helhed består af de samlede positioner for de enkelte investorer, store som små. Så når en typisk lille investor forsøger at spille sorteper over til en anden deltager, er det værd at huske på, at det sker i konkurrence med verdens bedste forhandlere. Dem med det nyeste og bedste udstyr, information, ordreflow, erfaring og købekraft. Dem der har evnen til at bevæge markederne og kan give det indtryk, at der er interesse for et marked, eller være diskrete med deres hensigter. Dem hvis eneste formål er at tjene penge, og du er der kun for at fremme deres sag.

De professionelle bruger millioner af kroner om året på at få adgang til det nyeste udstyr med super hurtig hastighed, software programmer der kan handle på mikro-sekunder, nyheder, information om ordredybde og specielle ordretyper. Og har midlerne til at ansætte kvantitative eksperter med det ene formål at skabe og backteste systemer, der kan udfører en analyse af markedet på et nano-sekund.

Den gennemsnitlige investor, i sammenligning, har måske kun en lineal og en kursgraf, aviser, internettet, Radio og TV til sin analyse. Du vil ikke vinde en kamp med pinde og sten, når kampen står mod dem, der har kanoner og missiler. Så hvem tror du er bedre kapitaliseret og i en bedre position til at lykkes?

Pointen med alt dette er, at disse mennesker er dine konkurrenter, og som privat deltids investor har du ikke de samme vilkår som en investor med millioner i kapital.

Handle på Nyheder.

En teknisk investor kan anvende det fundamentale til at evaluerer de nuværende markedsvilkår, eller for at se, om den samlede markedsstemning har ændret sig. For det meste bruger jeg selv den tekniske analyse til mine handler, men jeg synes stadig, det er vigtigt at vide, hvorfor markedet gør, hvad det gør. Selv en mindre ændring i de underliggende forhold kan ændre et marked, og det er vigtigt at være klar over det.

Hvis du ved det, er du sikkert ikke den første.

For det meste, vil de uerfarne anvende nyhederne forkert. De glemmer, at eliten har afdelinger, hvis job det er at vide præcis, hvad der sker med en given aktie eller marked, før det bliver almen viden. De har deres egne meteorologer, der har beregnet den langsigtede vejrudsigt før den gennemsnitlige investor. De har økonomer og analytikere, der altid forsøger at være et skridt foran alle andre. Og de har ofte adgang til kilden før alle andre.

Når offentligheden får oplysninger, er det fordi de har hørt eller læst en nyhedshistorie et eller andet sted. Det betyder, at nogen allerede har kendt til nyheden. For hvis du ser en historie på Reuters, skal journalisten først skrive den, og så må han have vidst det før dig; det betyder, at han fik den fra en anden, der vidste det, før han gjorde. Hvor tror du, at kæden er kortest?

Mange læser en artikel i de finansielle medier uden at indse, at nyheden var diskonteret i markedet dage eller uger tidligere. Når offentligheden får fat på en nyhed, er den nok ikke så ny længere, og det har specialisterne allerede draget fordel af.

Hvis du skulle basere alle dine beslutninger på, hvad du havde læst eller hørt, er odds for, at du vil ende med en tabsgivende handel alt for store. Markedet gør sjældent hvad der forventes af det store flertal og mange har for lidt opmærksomhed på de faktiske nyheder, når de handler. Specialisterne er mere optaget af, hvordan markedet reagerer på nyheden. Når markedet ikke reagerer som det skal, vil de være mere tilbøjelige til at sælge på en nyhedshistorie snarere end at handle i den retning, det forventes at markedet bør gå.

Problemet med nyhedsrelaterede handler er, at de fleste ikke ved, hvordan de skal handle.

Ligesom du har brug for at kende dig selv, skal du også kende til, hvad du handler. Du skal forstå hver eneste lille nuance af, hvad der får lige den aktie til at bevæge sig, hvor meget den har for vane at bevæge sig, hvor volatil den er, hvilke nyheder – lokale og globale – der har en tendens til at påvirke de handlendes syn på virksomheden, og så videre. Det er ting, du bør vide, før du åbner en position, så du kan styre din risiko.

Du skal også forstå det større makro billede af, hvad du handler. Du skal være opmærksom på, hvilken type af marked du er i; er det uroligt, i en trend, nær en vending eller støttepunkt, og så videre. Hvis et marked befinder sig i en stærk trend find ud af hvorfor, det kan hjælpe dig med at afgøre, hvordan og hvornår du skal handle. Det er ikke nok at se på et fem minutters chart af en enkel aktie, det vil ikke hjælpe dig meget, men hvis du kender det samlede billede af markedets styrke eller svaghed, står du godt rustet.

Nogle vil bevæge sig når renten falder, og andre følger prisen på olie. Nogle nyder stor bevågenhed blandt hedgefonde og andre er tilbøjelige til store udsving hvis en større spiller bliver involveret. Nogle markeder reagerer forskelligt på nyheder end andre gør. Nogle er i høj grad afhængige af nyheder og vejr, mens andre er mere tekniske. Nogle er meget aktive i de tidlige timer, og andre handles yderst sjældent. Jeg kunne blive ved, men jeg er sikker på, du nu forstår, hvad jeg mener.

Hvis du vil handle, skal du tage dig tid til at lære essensen af ​​det marked, du vil handle. Nogle ting kan læres hurtigt, mens andre kræver tid og tålmodighed. Jo længere tid du har handlet et bestemt marked, jo bedre vil du vide, hvordan det reagerer. Trading er en læreproces, og hvis du er opmærksom, vil du altid være i stand til at lære noget nyt.

Dette fører til vigtigheden af ​​at kende den gennemsnitlige volatilitet og likviditet. Den bedste indikator for likviditet er at se på volumen. Det vil tage en konvoj af lastbiler at rokke en C20 aktie, der handles med stor volumen og likviditet pr. dag. Den kan handle hele dagen på bud eller udbudskurs uden at flytte kurscitatet nævneværdigt.

På den anden side, hvis du handler en Small-Cap aktie, der har en gennemsnitlig omsætning på mindre end 50.000 stk. om dagen og med lille likviditet, og du forsøger at handle 5.000 aktier, kan du faktisk få den til at flytte sig en hel del, i det mindste midlertidigt, indtil du har fået fyldt din ordre.

Det unikke er, at hvert marked har tendens til at have den samme gruppe af spillere, der handler dem dag ud og dag ind. Det er summen af ​​alle disse handler, der får et marked til at bevæge sig, som det gør.

Gode hilsner

IFTA.dk

Facebook

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst
Kan man se helt konkrete eksempler på handelsplaner. Er der ingen handelsplaner der er bedre end andre. Det primære synes valg af plan, men det kan næppe være klogt konsekvent at bruge en plan, som notorisk altid giver dårlige resultater.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link