Spring til hovedindhold

Var det starten på den næste store nedtur?

Den forgangne uge blev den mest dramatiske aktieuge det seneste halve år. Aktiemarkederne tog, anført af de amerikanske teknologiaktier, er kæmpe dyk nedad. Et dyk, som i faldhastighed var ret skræmmende.

Der er ingen tvivl om, at mange både private og professionelle investorer sidder med en nervøs finger lige over salgsknappen. Og der skal ikke meget til for at udløse et selvforstærkende udsalg, hvor mange forsøger at beskytte årets gevinster.

Man kan derfor let argumentere for, at ugens fald blot er en naturlig reaktion på de seneste måneders næsten ubrudte kursstigninger. Og det kan også godt være, at der de næste uger kommer endnu mere gevinsthjemtagning, som fører aktiemarkederne endnu længere ned.

Vores foreløbige konklusion er, at aktiemarkederne sikkert vil holde sig over nogle af de vigtige pejlemærker, som vi har opstillet. For den styrende tyske DAX Future er pejlemærket i 12.800, som blev udfordret kort fredag. Og for den amerikanske S&P Future er pejlemærket omkring 3380, den tidligere All-Time-High, som også blev stærkt udfordret fredag, men altså holdt stand.

Billedet kan naturligvis hurtigt ændre sig til den negative side, især hvis disse to pejlemærker falder. Så vil mange investorer opfatte det som et signal om, at der er yderligere kursfald på vej, og derfor kan vi herfra let få et selvforstærkende udsalg, hvor alle sælger uden at forstå, hvorfor markedet falder.

Når vi i første omgang har tilladt os at beholde de lettere positive briller på, er det fordi vi ikke ser de store ændringer i de underliggende risikoindikatorer, og i de mere risikobetonede aktiesektorer.

Meget tyder altså på, at ugens kursfald på aktiemarkedet endnu ikke har den store afsmittende effekt på de andre finansielle aktivklasser, som normalt også påvirkes, når de store investorers overordnede risikobillede ændres i negativ retning:

For det første bemærker vi, at den europæiske obligationsrente ikke har bevæget sig synderligt den seneste uge, så der synes ikke at være afsmitning hertil. Et stort set uændret rentebillede afspejler normalt, at der ikke sker store ryk ind eller ud af rentemarkederne. Det kan godt ses som et tegn på, at de store ryk i aktiemarkedet i denne uge har været en isoleret hændelse.

For det andet er det bemærkelsesværdigt, at bankaktierne har holdt sig overraskende stabile, og de har faktisk outperformet stort set alle andre aktiesektorer. Faktisk har de europæiske bankaktie klaret sig gennem ugen stort set uændret, efter en stigning på næsten tre procent fredag. Det kan være et forvarsel om mere godt fra bankaktierne, og det tyder i hvert fald ikke på, at markedet ser en makroøkonomisk nedtur i Europa.

For det tredje er det bemærkelsesværdigt, at de europæiske health care aktier på det seneste, og også fredag, klarede sig markant ringere end det generelle marked. I forhold til toppen i juli, har de europæiske health care aktier nu tabt ti procent, og også de danske health care aktier har fået stryg på den konto. Det peger i retning af, at investorerne generelt tager risiko ud af de allerdyreste aktier, altså sammen med teknologiaktierne, hvor elastikken er spændt meget hårdt.

For det fjerde ser vi ikke nogen alvorlig forværring af risikoindikatoren for europæiske erhvervsobligationer, udtrykt gennem iTraxx Crossover. Denne indikator afspejler de store investorers syn på risikobilledet, og deres vilje til at tage risiko på bøgerne. Risikovilligheden er den seneste uge faldet en smule, men ikke nævneværdigt.

Samlet set er vores bundlinje, at det er for tidligt at gå i panik og sælge det hele. Vi kan ikke udelukke, at dette billede ændrer sig i løbet af den kommende uge, da verden som bekendt ændrer sig hele tiden. Umiddelbart ser vi historien om centralbankernes planøkonomiske hånd under markederne fortsat gælde. Men det bliver altså vigtigt at se på de underliggende reaktionsmønstre, for at forstå hvad der sker.

Waturu ugens taber med minus 14 procent

First North selskabet fik i den forgangne uge store kurshug, blandt andet efter endnu en artikel i Økonomisk Ugebrev Finans om, at Waturu på mange måder ligner et tidligere konkursramt selskab, Oneheat, hvor samme ejerfamilie stor bag. Både logoer, farver, beskrivelser og produkter ligner på mange måder. I ugens løb kom så en meddelelse fra selskabet om, at CFO’en har sagt sin stilling op.

I weekendens udgave af Økonomisk Ugebrev Finans fortæller vi historien om, at Waturus (nye) revisor har givet halvårsregnskabet et forbehold i påtegningen, fordi man sår tvivl om ledelsens værdiansættelse af et datterselskab, som skal børsnoteres dette efterår. Værdiansættelsen er baseret på aktiekøb fra en ”ekstern investor”. Men en nærmere granskning af tidligere børsmeddelelser viser, at denne investor allerede er storaktionær i Waturu, som jo har en voldsom interesse i en vellykket børsnotering.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer