Nordnetbloggen

Flemming Kozok: Trading – fejlfortolkning, kompleksitet og individet bag

Indlægget er skrevet af: Flemming Kozok, Aktiv investor. Blogger om tilgange til markedet med primært fokus på tankegange, strategier og muligheder relateret til den kortsigtede aktør.

Jeg har ladet mig fortælle at en daytrading-strategi i radioprogrammet ”Millionærklubben” på Radio247 har formået at formøble omkring 78 % af formuen på kun godt et års tid. Lad dette fungere som et fint eksempel til illustration af kompleksiteten bag trading.

Lad det synke lidt ind: Dybest set er det kun positivt at et radioprogram som når ud i samlede Danmarks æter afkastmæssigt fejler så slemt som det er tilfældet; herved korrelerer resultaterne nemlig med virkelighedens verden og giver således ikke grobund for at indgyde naive og fejlagtigt funderede opfattelser hos lytterne.

Trading som aktivitet, herunder day-, swing- og scalptrading, er på ingen måde en lettilgængelig indgang til hurtige, nemme indtægter. Modsat manges opfattelse gør netop det modsatte sig gældende. Trading er en særdeles kompliceret disciplin, med kun et fåtal der holder sig oven vande på konsekvent basis.

Daytrading har altid eksisteret men vandt bredere frem efter årtusindeskiftet grundet teknologisk muliggørelse. Vi har således for alvor været bekendt med denne aktivitet i mere end et årti. Alligevel figurerer daytrading fortsat som en disciplin der på flere måder er fejlfortolket. Dette skal ses på baggrund af for det første en typisk meget overfladisk tilgang til emnet i medierne, men også med baggrund i områdets uigennemsigtige, komplekse natur. Fejlfortolkningen kan således også anses for delvist naturlig: Jo mere kompliceret et område er, des mere vil der herske divergerende holdninger og opfattelser.

Omkring (day)trading eksisterer et væld af divergerende opfattelser, herunder bl.a. i forhold til hvordan aktiviteten konkret foregår, hvad den reelt dækker over og konkret indebærer, hvilke aktivklasser handles og hvordan, hvordan strategier skabes og eksekveres, hvor mange aktører der opererer, hvor meget der kan tjenes, hvor mange der tjener og hvad de tjener, hvilken betydning aktiviteten har i markedet, samt ikke mindst hvem individet bag aktiviteten er.

Jeg vil ikke behandle dem alle her, men det kan da eksempelvis nævnes, modsat gængs opfattelse, at den disciplinerede aktive handler afholder sig fra aktivitet i så vid udstrækning som det er muligt. Trading er et waiting game som kræver dyd og tålmodighed. Det er kun den udisciplinerede, uerfarne aktør der skyder på alt hvad der rører sig. En central egenskab består i netop evnen til at undlade at handle ikke-ideelle setups i markedet.

En anden fundamental misforståelse består i opfattelsen af, at man som aktiv handler opsøger risiko, og at det således er særdeles risikabelt at handle. Det er på sin vis også korrekt. Problemet er blot den manglende forståelse for præcis hvorledes denne risiko behandles. Ved korrekt udført metode behandles risikable aktiver gennem brug af metoder som implicit nedbringer risikoen. – Jeg kan sige det på en anden måde: ”At der med en risikoavers tilgang udøves handel med højrisikoaktiver”. Det er den indbyggede risikoaversion i selve metoden der er nøglen til overlevelse i trading. Af den årsag er min første prioritet beskyttelse frem for profit. Dette repræsenterer i sig selv en fundamental misforståelse omkring området.

Individet bag aktiviteten

I al ydmyghed er sandheden, at den andel af aktive handlere, herunder daytradere, som konsekvent klarer sig i markedet er meget, meget lille. Her refererer jeg til dem som formår konsekvent ikke blot at slå markedet rent afkastmæssigt, men også at skabe en indtægt på aktiviteten som kan anses som ”signifikant”.

Rigtig mange forsøger, men kun ganske få fortsætter i længden. – Hvorfor fortsætter de i længden? … Fordi de kan. Hvorfor kan de? – Fordi de har enorm tålmodighed. – Fordi de besidder de nødvendige egenskaber. – Fordi de været udsat for betydelige tab og frygter markedet. – Fordi de konstant slider sig selv op i arbejdet med udvikling af deres strategier over tid. – Fordi de konstant søger nye veje i markedet, både af nød og af lyst. – Fordi de har respekt. – Fordi de er ydmyg. – Fordi de evner at holde følelserne i bero. – Fordi de undlader at skyde på alt hvad der rører sig i markedet. – Fordi de kan holde sig rolige også i pressede situationer. – Fordi de kan indse deres fejl og agere derefter. – Fordi de kan tage et tab. – Fordi de evner at ændre holdning på ganske kort tid, også når det gør ondt. – Fordi de anser markedet som et sort hul som kan tage alt fra dem uden at blinke. Sidstnævnte bør i sig selv indgyde respekt og ydmyghed over for hvad der her arbejdes med. Og når denne tilstand er opnået bliver beskyttelse pludselig 1. prioritet.

… Af de dygtige amerikanske handlere jeg kender, som opererer inde for denne særdeles udfordrende sfære, er der tale om mennesker som har ydmygheden i behold; mennesker som ikke kæmper for at tjene sedler der efterfølgende kan brændes på ligegyldigt forbrug mv. – Det gøres ikke for show-off over for andre, det gøres ikke for at ”vinde” over markedet eller i den enkelte handel, det gøres ikke for det materielle som penge kan omsættes til. Det gøres derimod for værdier som udspringer af en ydmyg tilgang til dagligdags liv såvel som markedet.

.. De knap så succesrige handlere jeg har stiftet bekendtskab med over tid har alle haft deres tydelige mangler indenfor et eller flere af nævnte karakteristika, som jeg selv anser som centrale for at opnå succes på konsekvent basis. Særligt omkring respekt og ydmyghed. Derudover har de været glade for adrenalinet der kan mødes fra tid til anden. Det er jeg selv absolut ikke. Jeg anser et sådant ønske som en dårlig egenskab i forhold til trading. Ønsker man adrenalinen mener jeg man er af den forkerte støbning.

Det er korrekt at tro, at mange forsøger lykken og ikke mindst skyder på det hele. Men opfat det som støj udenom kvalitet. Og opfat det som kilde til misforståelser og fejlfortolkning. I min optik er disse aktører blot midlertidige statister i manegen. De opererer på stakket frist. – Men de skiftes konstant ud af andre håbefulde, så denne (ofte højlydte) skare vil altid eksistere. Tomme tønder buldrer bedst. Sådan har det altid været. Således også i fremtiden. Bemærk i stedet når dem som typisk tier åbner munden.

/ Følg løbende mine opdateringer påtwitter.com/flemmingkozok

/ VIDSTE DU: At jeg tilbyder personlig undervisning i Active Trading? Hør mere via e-mail: flemmingkozok@gmail.com

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

4
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

This is the single most inspiring piece on trading I have EVER read. It is factually correct (in my world, so it is true for me), it is emotionally immensely penetrating and insightful and above all, it is inspirational in its delivery.

Anyone wanting to trade should read this short article. It will serve as a timely reminder before entering into the markets what the essence of your time in there should be like.

Thank you for sharing. Respect!

Gæst
Gæst

Thank you Tom! I appreciate it.

Gæst
Gæst

Meget velskrevet og særdeles korrekt artikel. Mange tak for et godt indlæg.

Gæst
Gæst

Super meget info ! Meget at suge til sig! Tak 🙂

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nordnets nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link