Spring til hovedindhold

Tid til en aktietimeout?

Efter en god start på aktieåret, har investorerne haft et par tilløb til korrektioner. Indtil videre er det blevet ved begyndelsen. De danske aktier har også skælvet lidt. I modsætning til de udenlandske er der dog kun tale om krusninger, og mens udvalgte indeks balancerer på afkast 0-linien, er der stadig + 10 % til Danmark. Der er flere grunde til at vi kan være på vej ind i en interesseløs periode med risiko for at bl.a. geopolitikken kan spille en større og mere global rolle end hidtil.

Mulige aktiemislyde

Der er en række faktorer, som ikke alene men i kombination med hinanden og andre kan fungere som en effektiv festbremse de kommende uger:

  • Udviklingen i Ukraine er fortsat uafklaret. Indtil videre har det kun været de investorer som har anbragt deres penge i Rusland/Østeuropa, som for alvor har mærket til urolighederne. Situationen kan ikke for tid og evighed forblive uafklaret. Efter en afklaring vil risikofornemmelsen formentlig falde, men før det sker, kan en eskalering øge nervøsiteten og få den til at blive mere end blot et Russisk/Østeuropæisk anliggende.
  • De amerikanske selskaber har i gennemsnit overgået de meget moderate indtjeningsforventninger. Normen er at det er resultatet i forhold til det forventede som påvirker aktiekurserne. Når de selskaber som hidtil har rapporteret har ”overpræsteret” med 4,8 %, skyldes det i høj grad meget moderate forventninger. Der er med andre ord brilleret på en billig baggrund. Under overfladen er den underliggende indtjeningsvækst dog ikke overbevisende.
  • Det er efterhånden meget længe siden at aktiemarkederne har haft en 10 % korrektion. Det forhold, at det er længe siden betyder ikke nødvendigvis at det er tæt på. Jo længere man kommer tidsmæssigt væk, jo mere aktierne stiger og ikke mindst jo mere de stiger relativt til indtjeningen (prisfastsættelsen bliver højere), jo større er risikoen for at en uønsket hændelse spænder ben for aktiemarkederne.
  • Investorerne er fortsat i tvivl om hvorvidt der findes bobler på markederne. Nervøsiteten er ikke mindst tydelig i de ”sociale fænomener” som især Twitter, men også Facebook. Twitter er faldet med mere end 40 % siden toppen og den kommende uges regnskab bliver imødeset med spænding. Casen er uændret: Der er langsigtet fortsat meget høje forventninger til ikke kun Twitter, men i det hele taget de sociale medier. Bemærkelsesværdigt er det i den henseende, at selv et bedre end ventet regnskab fra Facebook og en initiel stigning på 3 % i eftermarkedet onsdag endte med at blive ”vekslet” til en betydelig kursnedgang for ugen med fredagens kursfald på mere end 5 %. Det tyder på at der er et overtal af kortsigtede aktiepenge i markedet, som tager bestik af udviklingen fra dag til dag.

Tid til aktietimeout?

Det mest sandsynlige er fortsat at året ender med let stigende aktiekurser i forhold til det nuværende niveau. At 2014 bliver helt anderledes end 2013 med betydelig mindre stigninger og flere udsving er allerede nu et noget nær faktum. Når vi kommer ud af regnskabsperioden, kan en blanding af ”manglende brændstof”, geopolitik og usikkerheden med hensyn til prisfastsættelse af de sociale medier betyde en i det mindste mindre aktieinteressant periode. På den baggrund kan det være tid til at tage en aktietimeout for investorerne.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-05-01 15:34

Lugter lidt af Nordnet skal tjene nogle penge – dette indlæg

Gæst
Gæst
2014-04-28 15:29

Denne “råben vagt i gevær” om at stigningerne kan være ved at ebbe ud er en ret sikker indikation på at det er de ikke. Det er først når alle taler om “Ny Økonomi” og “stigningerne fortsætter op” at der er grund til større langsigtet uro. Dem der tror på at det er på tide at stå af vil snart indse at det var det ikke og så købe igen – til højere kurser. Dermed ikke sagt at markedet fortsætter op i uafbrudt stil – blot at der ikke er klare tegn på et forestående krak eller stor korrektion. God… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-04-29 10:27

Hvis det bare var så simpelt..

Der er ALTID nogen der råber vagt i gevær, så måske man skulle i stedet forholde sig til deres argumenter. Just sayin’..

Go’ sommer til dig

PS: Når jeg læser argumenterne så lyder de fornuftige. Det ser ud til at biotech og pharma er ved at vakle lidt, og skribenten nævner også tech/internet, men vi ved først rigtig omfanget af usikkerheden når lavinen er begyndt at rulle.