Nordnetbloggen

Er det tid til at skifte investeringsham fra cyklisk til dansk defensiv?

 

De seneste dage har aktierne generelt været mere på hælene end de har taget tilløb til at sætte nye indeksrekorder i USA. På trods af at investorerne ser frem til den bedste amerikanske regnskabssæson i 6 år med forventninger om en indtjeningsvækst på 9 % i forhold til 1. kvartal 2016, kniber det med at fastholde investorentusiasmen.

Investorerne tænker mere defensivt

Det er dog ikke det eneste som er ved at ske. Langsomt men dog med tydelige aftryk, er investorerne på vej til at skifte lidt ud i deres aktiebeholdning og erstatte nogle af de mere konjunkturafhængige selskaber med aktier som ikke er så påvirkelige af den økonomiske vejr og vind. Det gør sig også gældende for så vidt angår de danske aktier. Her er nogle investor nedslag:

  • Den globale økonomi har været i et moderat opsving siden 2015. Det var først for alvor i 2016, at investorerne tog aktie- og investeringsnotits af det og øgede deres cykliske eksponering. Nærmere bestemt i forbindelse med det amerikanske valg. Siden dengang har dette sats givet solide afkast
  • Siden medio marts 2017 er især de amerikanske 10 årige renter faldet. Da FED ikke har ændret signaler, og fortsat hælder til 5 yderligere rentestigninger i 2017+2018 sammenlagt, må der være andre årsager til at investorerne søger ly i obligationerne: Det er vækstbekymringer
  • Efter valget af Donald Trump tordnede tillidsindikatorerne i vejret. Det skyldes ikke kun håb om stigende vækst, men også en tillid til at en afbureaukratisering ville løfte den amerikanske økonomi. Indtil videre har de tårnhøje forventninger dog ikke udmøntet sig en ekstraordinær stærk økonomi eller stigende vækstforventninger fra analytikere.
  • Det er nemmere at være ”dekretminister” end politiker. Det har Donald Trump også måtte sande. Afskaffelsen af Obamacare lignede et home-run med republikansk flertal i begge kamre, men viste sig at være sværere end planlagt. Den højt markedsførte skattereform lader vente på sig og også muren mod Mexico er blevet mere tavs de seneste uger.
  • Forude venter valg i Frankrig, nu også England og til efteråret i Tyskland. Det holder investorerne øje med.
  • USA er uenige med Rusland om Syrien. Der er spændinger i Tyrkiet og hvad der sker på den koreanske halvø er et åbent og godt spørgsmål. Det optager eller burde optage investorerne.

Comeback til Novo Nordisk og andre defensive aktier?

Vi har som nævnt set det de seneste dage. I mere usikre tider søger investorerne mod selskaber som blandt andet Novozymes, Novo Nordisk, Chr. Hansen og Coloplast. Spørgsmålet er om det er mere end enlige svaler på nuværende tidspunkter?

Nu eller senere?

Investorerne kan på den ene måde få inspiration i de faldende renter og hvad det siger om den kommende økonomiske udvikling. Hvis 1. kvartalsregnskaberne viser at de mere økonomiske følsomme selskaber leverer solidt og guider fornuftigt for resten af 2017, vil investorerne holde det defensive krudt tørt lidt endnu. Hvis det ikke sker, vil vi se flere sektorovergange de kommende uger og måneder. Under alle omstændigheder er det realistisk at forvente et comeback til de defensive aktier i løbet af 2017, hvad enten det bliver nu eller senere. Nogle har allerede oplevet det. Eksempelvis er Novozymes steget tæt på 15 % allerede.

 

Anm: Jeg ejer selv aktier i Novo Nordisk og Chr. Hansen

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

3
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst
Hej Per, tak for blogindlæg. Hvad er indtjeningsforventningerne for de næste par år i Europa vs USA. Og hvordan er prisfastsættelsen i de to regioner, hvis man kigger på cyklisk justeret p/e tal?
Gæst
Gæst
Hej Allan – Tak for spørgsmål. Desværre har jeg ikke adgang til disse estimater og forventninger – Venlig hilsen Per
Gæst
Gæst
Ifølge Financial Times ligger consensus EPS for 2017 på 15.2, med 15.9 som high og 14.3 som low, og for 2018 ligger consensus på 16.87, med low på 15.65, og high på 17.9. Baseret på 33 adspurgte analyster.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link