Nordnetbloggen

Teva: Kulminerede aktiefrygten i oktober 2019?

Når Teva og Kåre Schultz torsdag over middag dansk tid fremlægger årets 3. kvartalsregnskab, holder investorerne vejret. De seneste måneder har været turbulente og har handlet om alt andet end den ordinære indtjening:

  • I månederne efter sin tiltræden i november 2017 udtalte Kåre Schulz, at Teva indtjeningsmæssigt ville nå lavpunktet i 2019. Det er nu!
  • Disse udtalelser bygger på, at det tager tid før omkostningsreduktioner for alvor kan ses i tallene.
  • Samtidig har Teva indtil videre ikke ramt ”the tipping point” med hensyn til at nye generiske produkter med en bedre prisfastsættelse og højere indtjening kunne ”overskygge” den allerede eksisterende portefølje med for lav prissætning og ditto indtjening.
  • Fremadrettet er indtjeningen vigtig og afgørende. På kort sigt er det andre forhold, som spiller en større rolle: Vil Teva indgå i et forlig og i givet fald hvor dyrt bliver det?
  • Teva har i et forlig tilbudt at levere for 23 mia. USD i generiske produkter over 10 år. Produkterne skal hjælpe med til at afvænne nogle af de personer, som er blevet afhængige. I tillæg har Teva tilbudt 250 mio. USD kontant.
  • 23 mia. USD lyder af meget, og er et astronomisk beløb. Beløbet bliver dog bundlinjemæssigt mindre, når man tager med i sine betragtninger, at beløbet, jævnfør Tevas tilbud, skal udregnes som en art ”vejledende udsalgspriser før indregning af amerikanske rabatter”. Rabatter på mere end 50 % på den ”vejledende pris” er absolut ikke usædvanlige.
  • Det er på nuværende tidspunkt svært at vide hvornår forliget kommer og hvor dyrt det bliver. At der kommer et forlig er derimod givet. Modstanderne af Tevas forligstilbud, som er et blandt flere andre i et større sagskompleks, mener, at Teva slipper for billigt, fordi værdien af tilbuddet udtrykt i reel indtjeningsbelastning på EBITDA niveau er i størrelsesorden 200-300 mio. USD per år. Det er stadig et stort, men ikke astronomisk tal.
  • For investeringscasen er bødestørrelsen af meget afgørende betydning. Jo mindre bøde og jo mere af bøden, som skal ”betales” i produkter snarere end kontanter, jo mindre er sandsynligheden/risikoen for at Teva bliver tvunget til at optage ny gæld og/eller at udstede nye aktier på et tidspunkt, hvor aktieværdien er blevet ekstremt decimeret og udvandingen vil være ganske massiv.

Indtjening nu, forlig senere

Analytikere holder for kvartalet øje med om omsætningen ligger over 4,23 mia., og om indtjeningen er over 0,59 USD per aktie. Hvis investorerne skal reagere positivt indtjeningsmæssigt, skal tallene ikke alene være bedre end forventet, men investorerne skal gerne guides højere for indeværende 4. kvartal. Aktuelt er konsensus forud for regnskabet også her en indtjenings per aktie på USD 0,54. 3. kvartal skal gerne bekræfte, at indtjeningsbunden er passeret. Det er dog desværre, ligesom i matematikkens verden den nødvendige men ikke tilstrækkelig betingelse for en meget stor aktiestigning. Den kan komme, hvis Teva inden for de kommende uger indgår et ”fornuftigt forlig” i Opioid sagen.

PS: Af videoen fremgår consensus forventningen til indtjeningen til 0,54 USD/aktie. Det korrekte tal er 0,59 USD/aktie.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link