Nordnetbloggen

Teva: Jo, det var et skuffende regnskab!

Kåre Schultz har nu været chef i Teva i næsten 1,5 år. Efter han aflagde regnskab for 2018 i sidste uge, faldt aktien med tæt på 7 %. Regnskabet og guidance for 2019 var skuffende og kursfaldet må anses for at være fortjent. Når nedgangen alligevel ikke blev større end den gjorde, er det fordi ”too cheap to ignore” begynder at spille en rolle.

Skuffende helårsregnskab

Regnskabet for 4. kvartal var isoleret set skuffende. Efter en betydelig merpræstation over det forventede i årets første 3 kvartaler, var indtjeningen i årets sidste kvartal ikke kun skuffende med 0,53 USD/aktie; det var både under det forventede (0,55) og det var væsentlig under det som investorerne havde sat næsen op efter i kølvandet på de 3 første solide præstationer.

Konservativ 2019 guidance

I starten af 2018 ”tvang” Teva og Kåre Schultz forventningerne til året ned fra konsensus på dengang 2,90 USD/aktie til 2,20-2,50, svarende til en nedgang på næsten 20 %. Alligevel sluttede 2018 med en indtjening, som lå tæt på udgangspunktet. Derfor er det ikke unaturligt, at investorerne antager, at 2019 bliver ligesom 2018 i og med at konsensus estimaterne forud for 2018 regnskabet var på 2,80, og at Teva endnu engang ”lowballer” forventningerne. Der er en række forhold, som tæller for og imod:

  • Kåre Schultz er kendt for at ”underbyde” og ”overlevere” og på den efterfølgende telekonference kaldte han også guidance for ”konservativ”.
  • Teva kom ud af 2018 med et svagt momentum. Alene en fremskrivning af 4. kvartalstallene for 2018, giver kun en forventet 2019 indtjening på 4×0,53 eller 2,12
  • I 2019 vil der fortsat være ikke mindst et generisk prispres og tab af markedsandele på Copaxone, men fortsatte omkostningsreduktioner vil afbøde den negative effekt. Samtidig forventes der nu sammenlagt et salg på 500 mio. USD på de nye produkter Austedo og Avojy.
  • Prispresset på de generisk produkter i USA er aftagende, men det nedadgående pres er intakt.

“Too cheap to ignore effekten” cementerer aktiebund

Aktiekursen faldt med næsten 7 % efter regnskabet. Når faldet trods alt ikke var større, selv om regnskabet i sig selv var skuffende, skyldes det givetvis ikke mindst, at Kåre Schultz er sikker i sin sag på, at 2019 bliver indtjeningsbunden. Her begynder nøgletallene at spille ind. Hvis blot Teva rammer den øvre ende af sin guidance, hvilket trods alt er meget realistisk, og aktien bliver prissat til det historiske gennemsnit omkring 10x, svarer det til 25 USD. Det er meget normalt, at selskaber som er i restrukturering bliver prissat højt på lav indtjening, og lavere når indtjeningen når en form for en cyklisk top. Derfor kan man argumentere for at Teva kan prisfastsættes til 10-12x ”trough” indtjeningen. Det giver fortsat både en solid upside og giver også en meget betydelig beskyttelse på ”nedsiden”. Investorerne skal blot føle sig sikre på, at det nu også er indtjeningsbunden, som er passeret.

Ventetid sætter investorernes tålmodighed på prøve

Uagtet at regnskabet var skuffende og guidance for 2019 under det som investorerne med rimelighed kunne forvente, var kursreaktionen ”moderat”. Udsigten til at indtjeningen sandsynligvis har bundet og den lave prisfastsættelse forhindrede en større nedtur. Aktien er for billig, men samtidig er investeringscasen skiftet fra ”2018 som opstigningstidspunkt” til en ”vente-case”. Tidspunktet for at kursraketten sendes i kredsløb er udskudt.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld