Nordnetbloggen

Teva: Det endelige turnaround bevis mangler

Tevas 1. kvartalsregnskab var på overfladen som forventet, men investorerne er fortsat foruroligede over udviklingen i delkomponenterne. Kåre Schultz (KS) virker sikker i sin sag, men før investorerne køber ind på at turnaround er på plads, træder aktien vande.

Indtjening som forventet

På overfladen leverede Teva et regnskab som forventet. 0,60 USD/aktie i EPS, var en anelse over det forventede. Barren var sat lavt efter den lavere guidance for helåret i forbindelse med 4. kvartalsregnskabet, og et efterfølgende kurspres, som i alt havde presset aktien 20 % lavere. På den taknemmelige baggrund, burde der have været mulighed for en positiv aktiereaktion på et ”en lille smule over 0,59 USD/aktie” resultat. Det skete dog ikke.

Underliggende nervøsitet

Investorerne fokuserede ikke kun på indtjeningen, men på den underliggende udvikling. Den viser en fortsat faldende omsætning på grund af generisk prispres, faldende Copaxone salg og nye produkter som ikke for alvor er kommet op i gear endnu. Det var den primære årsag til det efterfølgende kursfald sammen med at omkostningsbesparelserne endnu ikke er meget synlig.

Alt er som forventet viser guidanceudfordring

Kåre Schultz fremhævede, at alt går efter planen. Både med hensyn til omsætningsudvikling og indtjeningen, helårsforventningerne på EPS og EBITDA niveau, prispres på generiske produkter og på Copaxone. Samtidig understregede topchefen, at 2019 vil markere lavpunktet. På nuværende tidspunkt er investorerne ikke villige til at købe ind på den præmis, hvilket prisfastsættelsen på blot 6x den forventede indtjening for 2019 taler sig eget tydelige sprog om.

Ingen planer om kapitaludvidelser

Der har været flere grunde til at investorerne har solgt massivt ud de seneste måneder. 4. kvartalsregnskabet og guidance for helåret var under det forventede. Det er stadig uafklaret, om Teva bliver pålagt at betale for søgsmål, og Teva har fået løftede kreditvureringsøjenbryn som følge af et fortsat indtjeningspres og høj gæld. Risikoen for en udvandende aktiekapital har været stigende, og det har forårsaget aktiekursfald. Sandsynligheden for at der kommer en kapitaludvidelse er dog efter min mening ikke reelt steget/stigende.

Mangelfuld guidance

Kåre Schultz betonede på en telekonference, at 2019 vil markere et indtjeningsmæssigt lavpunkt. Det har han sagt tidligere, men det er ikke lykkedes ham at trænge tilstrækkeligt igennem med det budskab. Investorerne har troet/håbet på, at de massive besparelser allerede ville have leveret så overbevisende resultater, at bunden kunne skimtes i 2018.

Generisk prispres

Hvis man alene ser på omsætningsudviklingen uden yderligere kommentarer, kan man frygte, at det generiske prispres er intakt. Det var dog noget som KS gjorde en del ud af at forklare. Det er korrekt, at på gamle produkter – underforstået før KS, er der en negativ trend. Den udvikling gør både ondt på omsætning og indtjening. Nogle produkter produceres ikke længere (for lav profitabilitet) og det påvirker omsætningen negativt. Samtidig er forholdet mellem nye produkter med fornuftig indtjening og ældre produkter med forkert prissætning stadig i Tevas disfavør. Investorerne efterlyser naturligt, at besparelsesprogrammet for alvor begynder at vise effekten af en 2,5 mia. USD lavere omkostningsbase.

Ketchupeffekten

Investorerne venter på en ketchup effekt, som består af nye generiske produkter med en bedre prissætning, den positive indtjeningseffekt af faldende omkostninger og en toplinjeforøgelse af deres nye produkter, Avojy og Austedo. Kombineret kan det give en meget markant effekt hvor en positiv udvikling i omsætningen og indtjeningen går hånd i hånd

Kortsigtede investorer kan betyde en aktiebund

Aktien er faldet meget og usikkerheden er kortsigtet stadig stor. KS er sikker i sin sag, og gentager, at 2019 vil markere lavpunktet. Det er senere end investorerne har regnet med og håbet på. Det påvirker ikke kun indtjening, men også multiple, som aktien handles til. De kortsigtede investorerne kan have solgt deres aktier, og det kan fjerne den kortsigtede risiko. Venter både de og investorer med en længere investeringshorisont på en solid bund og sikre signaler på at indtjening har bundet ud, kan aktien træde vande på kort sigt. Når de kommer, kan der komme en ret markant ketchupeffekt.

Anm: Jeg ejer selv aktier i Teva.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

4
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

Hej Per. Tak for en god statusrapport efter regnskabet. Er enig i, at kursen først rykker for alvor, når der er endegyldigt bevis for, at bunden er nået – og det bevis må være at omsætningen vender og begynder at stige igen. “Seeing is believing” ser ud til at være mantraet fra markedet mht Teva! For mig var Q1s negative overraskelser den større-end-forventede tilbagegang i Copaxone i USA og det relativt lave cash flow. De positive: At de trods alt leverer, som de gør givet modvind fra valutakurser; at det nu må anses for noget nær garanteret, at de når… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Thomas Det er svært at vide hvor hurtig EPS kommer til at accelerere og hvad indtjeningen i 2019 kommer til at ende på. Jeg tror kortsigtet indtjeningsupside er mindre end jeg i 2018 opfattede den ville være i 2019. De 3 pejlepunkter som investorerne skal fokusere mest på, og hvor de data vi får desværre ikke gør det nemt at forudsige hvad der skal ske: 1)Hvornår tipper balancen mellem nye og allerede eksisterende generiske produkter. Nye produkter har højere pris og meget højere profitabilitet end bestående. Jo hurtigere balancen tipper, jo hurtigere vil omsætning/indtjening blive positivt påvirket. 2)Hvor hurtigt… Læs mere »

Gæst
Gæst
Hej Per. Tak for dit svar og for at have modet til at lægge hovedet på blokken mht EPS-estimater (iøvrigt er mit eget 2019 EPS estimat 2.5-2.6). Vi må håbe, at “ketchuppen” (vækst i omsætning, indtjening og cashflow samt en mere markant reduktion i nettogælden og dermed i gearingen) vælter ud af flasken allerede i 2020! Tror du iøvrigt, at selskabet på sigt formår at indfri dets egne finansielle mål mth EBIT margin (>27%) og gearing (nettogæld/EBITDA <3x)? Dit 4.25 EPS-estimat for 2021 implicerer måske, at disse mål allerede nås i 2021? Mvh Thomas (Jeg ejer aktier i Teva)
Gæst
Gæst

Hej Thomas Tingene bevæger sig desværre i den forkerte retning her og nu. Mine antagelser er under forudsætning at at der ikke kommer en større bøde: Kåre Schultz har jo sagt, at der på nuværende tidspunkt ikke kommer en kapitaludvidelse. Det er fornuftigt (med ovenstående forbehold). Jeg er ganske overbevist om at udviklingen kommer meget bag på ham, og at han har haft en forventning om at risikopræmien ville være faldet “til ro” mere end 18 måneder efter hans tiltræden, og at aktien på nuværende tidspunkt ville have en langt højere vurdering. Reduktion i gæld og gæld/EBITDA er en del… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link