Spring til hovedindhold

Teva: Derfor vil Moody’s nedjustering næppe stoppe aktieopturen

Fredag aften nedjusterede Moody’s Teva kreditvurdering fra Ba2 til Baa3. Det svarer til Junk status. Det får næppe nogen større betydning for den aktieoptur, som er i gang på grund af de initiativer som Kåre Schultz har sat i søen. Her er investeringsperspektivet:

  • Moody’s følger i hælene på Fitch, som allerede har nedjusteret Tevas gæld til Junk status
  • Obligationerne handlede i forvejen på Junk status vilkår. Det er således ikke nogen større overraskelse og prisen på obligationerne ændrede sig ikke mærkbart efterfølgende.
  • Forud for nedjusteringen var Teva fredag steget med tæt på 4 %. Herefter faldt aktien med et par procent. Det var altså en behersket reaktion. Aktien endte samlet med en stigning.
  • Ratingbureauer er notorisk bagud og reagerer på det som de kan se i tallene, men ikke på det som de tror kommer til at ske.
  • Moody’s er bange for at gælden ikke hurtigt nok kommer ned under 4-5 gange indtjeningen (EBITDA). Goldman Sachs skrev i en note i sidste uge, at de tror Teva i 2020 kommer under 4x. Mon ikke Kåre Schultz sigter på at nå det allerede i løbet af 2019?
  • En Junk status forhindrer ikke en evt. fremmedkapitaludstedelse, men gør den dyrere.
  • Tevas aktiekurs er steget en del, men stadig for lidt til at Kåre Schultz vil trykke på aktiekapitaludvidelsesknappen. Der kan meget vel komme en private placement på lige under 10 % af aktiekapitalen (kræver ikke prospekt) når aktien nærmer sig 30. Det vil kunne indbringe 3 mia. USD, som skal bruges til gældsnedbringelse. Sammen med cash flow fra driften, vil det fjerne Teva fra Junk status.
  • Det er forståeligt at nogen er nervøse for gælden og for de fejltagelser, som den tidligere ledelse har foretaget. Patentudløbet på sclerosemidlet Copaxone og et generelt nedadgående prispres på generiske produkter gør livet svært for Teva. Det er netop derfor Kåre Schultz har annonceret en så omfattende plan for omkostningsreduktionerne.
  • Udover lavere omkostninger, vil der givetvis komme en produktionsmæssig optimering. Ingen har rigtig en viden om hvor meget det kan indbringe, men det er netop i supply chain Kåre Schultz er i sin egen liga. En samlet forbedring af indtjeningen på 4-5 mia. fra og med 2020 bliver til 2-3 mia. korrigeret for patentudløbet på Copaxone, men uden indregning af forbedring på den finansielle side (lavere gæld vil give lavere kreditomkostninger). Det vil i givet fald svare til at det nye Teva vil tjene flere penge end det gamle Teva, da det gik bedst.

Nedjustering uden større betydning

Moody’s nedjustering er mere en tilpasning til Fitch og de udfordringer som aktieinvestorerne har reageret på de seneste kvartaler, end det bringer reel ny viden og information. Risikoen er fortsat meget høj, men den er formentlig kulmineret for måneder siden, før Kåre Schultz fremlagde sin plan. Måske betyder nedjusteringen en pause i opturen og en mindre nedtur kan aldrig udelukkes; ikke mindst efter den store optur. Kreditnedjusteringen vil dog ikke i sig selv ændre noget for det langsigtede aktiepotentiale.

Anm.: Jeg ejer aktier i Teva

Per Hansen
Investeringsøkonom

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2018-01-16 19:38

Hvad årsagen til dagens fald

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-01-17 07:13

Jeg vil antage at det er en naturlig efterreaktion på den store stigning og kreditnedjusteringen. Se venligst nederst i mit indlæg:

“Måske betyder nedjusteringen en pause i opturen og en mindre nedtur kan aldrig udelukkes; ikke mindst efter den store optur”

Med venlig hilsen
Per