Nordnetbloggen

Teva: Bødestørrelse gør forskellen

Investorerne i Teva skal ikke kun fokusere på, hvornår indtjeningskraften i Teva kommer i bedre gænge. En meget gammel kartelsag er nu blevet en ny møllesten om halsen på Teva og investorerne. En bøde er meget sandsynlig; det er størrelsen på bøden, som er det mest usikre i investeringsperspektivet:

 • I en gammel sag, som går tilbage til 2012 og 19 måneder frem, er Teva sammen med andre generiske producenter under anklage for at have forsøgt at manipulere med priserne og aftale, hvem som skulle levere hvilke produkter. Med andre ord er: Teva er midtpunktet i en kartelanklage.
 • Det er en mere end 5 år gammel sag, som måske/måske ikke fandt sted 4-5 år før Kåre Schultz blev ansat som direktør.
 • Det svirrer med tal om rygter. Reelt er der ingen, som kender de reelle økonomiske størrelse. UBS har eksempelvis nævnt, at det er svært at estimere værdien, men at den samlede bødestørrelse i givet fald kan løbe op i mere end 4 mia. USD. Det har medført medieoverskrifter, selv om ingen reelt ved, hvad der kommer til at ske og 4 mia. USD er et ”topbødeestimat” ”op til”.
 • Det er ikke uden grund, at USA er det land i verden med flest advokater per indbygger. Antallet af anlagte sager er ganske stort, men langt hovedparten af dem bliver forligt inden de når retssalene.
 • Der findes ikke en universel formel for eventuelle bødestørrelser. Det beror bl.a. på skøn, estimater og en individuel forhandling. Et godt eksempel herpå var, da Elon Musk for nogle måneder siden fik 2×20 mio. USD i bøde for at kritisere SEC og være lidt for åbenmundet på Twitter. Bødestørrelsen fremkom efter en forhandling.
 • Omkring år 2000 var de amerikanske tobaksproducenter meget under pres. Der kom økonomiske sanktioner, fordi rygere ikke mente de var blevet tilstrækkelig orienteret om faren ved rygning. Logikken bag ved bødestørrelser er at de skal kunne mærkes, være markante, men at de ikke skal være af en kaliber, så de ikke bliver betalt. Regnestykket er ganske enkelt: Hvis USA giver en bøde som et selskab ikke kan betale, kommer USA til at betale for USA. Det giver ikke mening.
 • Det mest sandsynlige er, at Teva og andre får en bøde. Jeg har ligesom alle andre ikke tilstrækkelig indsigt i sandsynligheder og eventuelle størrelser, men det er svært at slippe uden om et forlig selv om selskaberne formentlig vil nægte, at de har gjort noget forkert. Det er svært at ignorere det arbejde der er lagt i et 500 siders anklageskrift, og der skal i USA være ”noget til alle” i en sådan forhandling
 • Tevas aktiekurs har reageret meget negativt på ”nyheden”. Reelt er det ikke nogen ”nyhed”, men en formalisering af tankerne bag ved det, som blev fremlagt i november måned 2018. Det som investorerne reagerer på, er anklageskriftet.
 • Teva og Kåre Schultz kæmper en flerfronts økonomisk udfordring. Investorerne kan ikke se, at omkostningsbesparelse på mere end 2,5 mia. USD slår igennem på bundlinjen. Det skyldes fald i Copaxone salget, at egne produkter ikke omsætningsmæssigt er store nok endnu og at de generiske produkter, som er på markedet har for lave priser.
 • Lave priser på ældre generiske produkter hæmmer omsætningsudviklingen. Udfasningen af produkter med dårlig rentabilitet, får bl.a. omsætningen til at falde. Omsætningsfald (som ikke skyldes de ”rigtige årsager”), får investorerne til at konkludere, at det tager lang tid før væksten kommer tilbage.
 • Teva vil overvejende reducere sin gæld ved at indfri den gæld, som forfalder. Udfordringen ved det og en større bøde kan være om Teva både kan investere i produktudvikling, tilbagebetale gæld og håndtere en større bøde?
 • Berkshire Hathaway har ikke justeret i sin Teva beholdning, som fortsat udgør ca. 4 % af aktiekapitalen. Det blev meddelt onsdag i en “13F” opdatering, som du kan se her:
  https://www.holdingschannel.com/13f/berkshire-hathaway-inc-top-holdings/

Anm: Jeg ejer selv aktier i Teva.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld