Nordnetbloggen

TDC: Pensionskasser med dybe lommer

De seneste 10 dage har budt på mere hektisk aktivitet end de seneste 5 år tilsammen for det normalt ellers så rolige og lidt kedelige TDC. Bestyrelse/ledelse forsøger at få mere og bedre indhold i tilværelsen; et dansk/australsk konsortium vil have TDC tilbage på bredbåndssporet og i kulissen lurer den mindre sandsynlige fusion med Telia, som gerne vil men ikke må høste synergierne. Her er 3 scenarier for slutspillet om TDC med angivelse af sandsynligheder og med et bud på den konsekvens, det kan få for aktiekursen.

5 års ørkenvandring giver udsultede investorer

Der er ikke noget som kan gøre investorer mere forandringsberedte og -villige, som ringe, underperformende eller absolut negative afkast. Alle 3 ingredienser er tilstede i TDC aktien. Forud for budkrigen skulle investorerne klamre sig til de seneste 5 års udbytte afkast for at komme over afkastnullet. Eksklusive udbyttet har/havde investorerne måtte lægge depot til en 5 % kursnedgang, mens alverdens aktiemarkeder er buldret afsted.

Strukturelle udfordringer

TDC har ikke de letteste udfordringer. Prispresset er generelt fortsat stort og konkurrencen intens. Mulighederne for at høste synergier sammen med andre operatører er meget begrænsede og samtidig sidder TDC, i øvrigt sammen med andre telefoniudbydere, på den mindst attraktive del af værdikæden som transportør. Et godt eksempel på det er at priserne på ”TV-pakker” ikke stiger på grund af transportørerne, men fordi noget helt bestemt indhold bliver dyrere og dyrere, fordi det ganske enkelt bliver efterspurgt af mange. På Mobilsiden er problemet at vi i Danmark, TDCs hjemme- og hovedmarked, har nogle af verdens laveste købekraftsjusterede mobilpriser, som hæmmer indtjeningen.

En kurer kom forbi den 26/1

TDC fik angiveligt et bud med kurer den 26/1. Buddet kom ikke kun uventet, men også tidsmæssigt på et for TDC, ledelsen og bestyrelsen, meget uheldigt tidspunkt. Imens PFA, PKA, ATP og Macquarie havde været i gang med at regne på hvad de ville give for TDC, havde TDC arbejdet med egne planer om at købe en betydelig del af MTG Nordic for at vriste sig fri af de strukturelle udfordringer i rollen som transportør. Den nyhed blev offentliggjort i forbindelse med 4. kvartalsregnskabet.

Nyheden om MTG købet må have vakt undren hos det nye konsortium, som givetvis i de 6 mellemliggende dage ikke havde hørt noget fra TDC i relation til buddet, og da slet ikke noget om de andre planer som TDC havde.

Wall Street Journal modellen

Konsortiet har angiveligt haft svært ved at trænge igennem til TDC. Det er ikke første gang det sker. Hverken generelt eller med hensyn til TDC specifikt. Amerikanske kapitalfonde oplevede det samme, da de for mere end 10 år siden kontaktede TDC med et overtagelsesbud, som først efter et gevaldigt pres og et læk til Wall Street Journal, fik TDC til at dele henvendelsen med offentligheden. Denne gang var der ikke brug for Wall Street Journal, men angiveligt ifølge dette link tale om at en eller flere personer hjemmehørende i London i krypteret form sendte en kopi af det brev og bud, som var sendt til TDC.

Slutspillet i gang

Slutspillet om TDCs fremtid er i gang. Her er mit bud på hvad der kommer til at ske i form af 3 scenarier, som jeg har sandsynlighedsvægtet og angivet indikative kursniveau for i scenarie 1) og 3) hvad byder vil skulle byde for at prisen er ”overbevisende”.

1)Dansk konsortium + Macquarie byder mest – 50 %

En række danske pensionskasser samt australske Macquarie står efter min mening med de bedste kort: Det skyldes ikke mindst:

 • Investorerne er trætte af status quo og 5 % kurstilbagegang over 5 år gør investorerne forandringsberedte
 • Denne løsning kræver ikke 90 % flertal og en afnotering, men tilslutning fra 2/3 af investorerne
 • Konsortiet har dybe lommer og har næppe budt ”full amount” endnu.
 • Købet skal erlægges i kontanter, hvilket er et stærkt argument for de afkastløse investorer.
 • Investorer er åbne overfor ændringer; ikke mindst i ledelse/bestyrelse.

Kursniveau 50/aktie

2)TDC/MTG – 40 %

TDC forsøger at frigøre sig fra at sidde fast i og på den mindst lukrative del af værdikæden. Købet af hovedparten af MTG skal tilføre TDC mere indhold:

 • Forslaget er fostret af ledelse og bestyrelse og ideen har bredt sig til organisationen og har opbakning der.
 • Der er ikke tvivl om at godt indhold er attraktivt. Spørgsmålet er om TDC/MTG kan producere det som kunderne efterspørger? Mulighederne er store, men det samme er risiciene.
 • TDC er begejstret, men udenfor TDC er man mere skeptiske. Hvordan skal den ledelse/bestyrelse, som ikke har været i stand til at tilføre værdi de seneste 5 år, gøre det de kommende 5?

Kursniveau som det nuværende

3)Telia fra kulissen – 0-10 %

I kulissen har det ofte været nævnt, at en skandinavisk sammenlægning kunne være et alternativ. Det har været diskuteret meget og ofte, men indtil videre uden at der er kommet noget særlig ud af det:

 • Telia og Telenor forsøgte sig med en sammenlægning i 2015 i Danmark, men EU kommissær Margrethe Vestager sagde nej til at reducere 4 mobile netværksudbydere til 3. Dermed faldt det strategiske rationale til jorden for at lægge 2 teleselskaber med egne netværk sammen. Med et regulatorisk og kategorisk ”nej”, er denne løsning mindre sandsynlig.
 • Hvis Telia eller for den sag skyld en anden teleoperatør skulle melde sig på banen, skal prisen formentlig både være højere end i scenarie 1 og også et godt stykke over det som ledelse/bestyrelse selv mener TDC er værd og kan nå ved egen kraft – scenarie 2.
 • En overtagelse fra Telia, vil givetvis skulle finansieres i papirpenge (aktieombytning) og investorerne vil hellere havde kontanter end andre telepenge.

Kursniveau – 50-55/aktie

Var MTG TDC ledelsens giftpille?

Nogle investorer ser købet af MTG Nordic som en form for ledelsen/bestyrelsens ”poison pill” for at fastholde status quo i stedet for at søge den bedste løsning. Det er langt fra givet hvem der ender med at ringe til hvem. Mit bedste bud er at det dansk/australske konsortium sidder med de bedste kort. Det kan meget vel ske, at de kommer til at hæve deres bud – i hvert fald en anelse.

Anm: Jeg ejer ikke aktier i TDC

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Martin
Gæst
Martin

Rigtigt fint, tak for dette…

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nordnets nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link