Nordnetbloggen

Storinvestorer hamstrer aktier med stadig større risiko

Hvorfor tager de store professionelle investorer stadig mere risiko på bøgerne? Er det fordi de har en forventning om bedre økonomiske tider forude, hvor aktierne med størst indbygget risiko lige nu vil få et stærkt comeback? Eller er det fordi de kan se, at obligationsrenterne mange år frem vil ligge i minus, og at obligationer derfor ikke er interessante investeringsobjekter? Det levner nemlig kun aktier tilbage som investeringsobjekter, og derfor hamstrer de store investorer fortsat aktier.

Faktum er, at de internationale risikoindikatorer viser, at de professionelle investorer nu er mere villige til at tage store risici på bøgerne end på noget andet tidspunkt i år. Den forøgede risikovillighed afspejles i det instrument, der hedder iTraxx crossover, der viser investors krav til forsikringspræmien på en kurv af europæiske erhvervsobligationer. Aktuelt er denne forsikringspræmie lige nu den laveste i år.

Så står valget mellem at springe med på vognen/fortsætter med at være med? Eller skal man igen begynde at være nervøs og skrue ned for risikoen?

Underliggende viser de ledende økonomiske indikatorer ikke noget specielt positivt billede. Ugens ledende indikatorer fra Markit for erhvervstilliden i USA og Europa viser, at økonomien fortsat er under svækkelse, men at recessionen indtil videre næppe er der. Markit skriver i den nye opdatering om USA, at “US business rapporterede i august en af de hårdeste måneder siden finanskrisen (..) det øger frygten for en bredere økonomisk slowdown.”

Så umiddelbart tegner det ikke for godt. Men så enkelt er det selvfølgelig ikke. Når aktiemarkederne den seneste måned er steget pænt, er det fordi markedet nu indregner massive stimulanser fra både den europæiske og amerikanske centralbank.

Især har markedet store forhåbninger til næste rentemøde i den europæiske centralbank, nu på torsdag den 12. september, hvor der er varslet en massiv stimulanspakke, antageligt både forøgede obligationsopkøb i markedet og en yderligere nedsættelse af den korte rente. Måske kombineret med lettelser for bankerne, så de ikke rammes en-til-en af forøgede minusrenter.

Vi er altså i en situation, hvor centralbankerne træder på speederen, samtidig med at der endnu ikke er dømt klar recession. Vi er måske på vej derhen, men lige nu fokuserer aktiemarkedet på de positive historier. Det kan på den korte bane drive aktierne højere op. Men aktiefesten kan også hurtigt slutte på grund af kolossale underliggende markedsrisici.

Ugens Vindere og Tabere: Bundfiskeri gav nye vindere. Nogle af de mest usikre danske aktier fik i den forgangne uge et boost, måske i kølvandet på forstærkede forventninger til centralbankernes stimulanser, der også løftede obligationsrenterne.

Blandt andet mener vi, at der er tårnhøje risici i aktier som A.P. Møller-Mærsk, hvor værdiansættelsen er baseret på forventningen om en kæmpestor overskudsfremgang de kommende år. Det har vi svært ved at se. Også aktier som NKT, ChemoMetec (som fortsat er meget højt værdisat), Vestjysk Bank og Pandora blev løftet pænt.

Og så var det en rigtig god uge for bankaktierne, der over en bred kam blev kørt opad på grund af stigende obligationsrenter. Fortsætter det med stigende obligationsrenter, vil bankaktierne blive trukket med op.

Shorterne har stadig fat i Ambu: Finanstilsynet fremlagde for nogle dage siden den månedlige opgørelse af udviklingen i shortpositioner, og knap 13 procent af aktiekapitalen er shortet i Ambu, og det er kun positioner, der er på 0,2 procent af aktiekapitalen og derover. Efter det oplyste er der udlånt aktier for op mod 25 procent af selskabets aktiekapital, og det indikerer, at der fortsat er massiv tro på aktiekursfald forude.

Det bør også bemærkes, at shortpositionerne i Pandora igen er markant stigende, og ved udgangen af august var shortandelen oppe på otte procent af aktiekapitalen, og det er faktisk det højeste niveau i et helt år. Økonomisk Ugebrev har i tidligere analyser påpeget, at Pandora ved faldende like-for-like salg i salgsstederne kan blive tvunget til at lukke op mod tusinde butikker, og det vil ramme omsætningen meget negativt.

Pandoras ledelse har varslet en ny netværksstrategi, som meget vel kan omfatte nytænkning af butiksnettet. Under alle omstændigheder viser de seneste regnskabstal, at den underliggende salgsudvikling fortsat er negativ på de fleste hovedmarkeder.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link