Nordnetbloggen

Større danske aktieudsving er naturligt

De danske aktier har fået så store kursprygl, at de alene de seneste dage er blevet 5 % mindre værd og år til dato har tabt 10 % af begyndelsesværdien. Her er årsagerne, bevæggrundene og logikken bag ved den danske nedtur:

  • De danske aktier er generelt højt vurderet – Nøgletalsrisiko.
  • Udenlandske investorer har været de store sælgere. Udenlandske investorer fokuserer meget mindre på prisen end danske investorer gør. Det kan forstærke op- og nedture. Udenlandske investorer ejer ca. 60 % af de danske aktier. Udenlandske investorer ”behøver” ikke være investeret i danske aktier. De har ikke noget specielt forhold til danske aktier, på samme måde som det gælder for et lands hjemlige investorer, som har en naturlig home-bias. Denne home-bias er faktisk mindre i Danmark end så mange andre steder.
  • Vi har i Danmark i en lang række tilfælde selskaber med verdensklassekompetencer i deres nicher. Når globale investorer leder efter de førende selskaber indenfor ingredienser eller eksempelvis høreapparater, er det ikke sjældent, at de køber danske selskaber. Det giver en international og høj prisfastsættelse.
  • Danske Bank har de seneste uger skabt en negativ stemning blandt udenlandske investorer, som har betydet et større udsalg i danske aktier generelt.
  • Danske Bank har også fået udenlandske investorer til at sælge andre bankaktier. Det skyldes en overdreven frygt for at Danmark måske kunne tænkes at blive ramt på vores kreditvurdering, som gør det dyrere at låne for landet. Samtidig kan andre banker få sværere fundingvilkår. Fundingvilkårene bliver nok let forværrede, men ikke noget som for alvor betyder noget. Samtidig er det i høj grad et spørgsmål om ikke andre banker vil opleve den kundetilgang, som kan medregnes som ditto afgang fra Danske Bank og også i et mindre omfang fortsat Nordea.
  • Mindre/mellemstore selskaber, som har nydt godt af den rigelige aktielikviditet, har fået på aktiepuklen i forbindelse med aktieudsalget.
  • Danske aktier og det danske marked er i en international optik et randmarked.

Større danske aktieudsving er naturligt

Kursnedturen virker markant, men der er alt i alt gode grunde til, at nedturen er så markant som den er; når det nu skal være. Danske selskaber er internationalt eftertragtede på grund af det som de kan og det som de har udrettet. Det giver i gode tider større optur, men giver også i perioder med kursfald, flere kurssmæk. Der er altså, også uden den unormale udløber af Danske Bank sagen god grund til at forvente større kursudsving i Danmark.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link