Nordnetbloggen

Stigende oliepriser varsler mere uro

Iran rasler med sablen og truer USA, som på den anden side mener de ikke har optrappet en krig, men forsøgt at gøre det som på sigt kan stabilisere situationen. Investorerne er naturligvis nervøse uanset hvad: Her er de overvejelser, som driver de finansielle markeder og investorer de kommende dage:

  • Investorerne sidder og venter på Irans ”svar”.
  • Nogle frygter, at Iran vil svare igen ved at udvide uoverensstemmelserne til civile områder. Det er trods alt og heldigvis mindre sandsynligt.
  • Irans økonomi ligger totalt i ruiner. Iran kan stort set ikke eksportere deres vigtigste ressource = olie.
  • Analytikere estimerer, at den iranske økonomi, på grund af olieembargo efter uenigheden om det iranske atomprogram, vil udvise en negativ vækst på mere end 5 % i 2020.
  • USA vil givetvis både håndhæve og udvide sanktionerne mod Iran. Det er ikke umuligt, at en eskalering af krisen kan føre til et langt større økonomisk tilbageslag i Iran. En op til 10 % tilbagegang vil gøre utilfredsheden med levestandarden svær at tolerere indenrigs.
  • Mere end 20 % af den daglige olieproduktion på 100 mio. tønder bliver transporteret igennem Hormuz strædet. Det er ikke givet, at Iran kan og vil standse skibe, men truslen herom kan øge risikopræmien og få olieprisen til at stige markant.
  • Iran kan aktuelt ikke sælge olie globalt. Derfor kan det tænkes, at de vil bruge olien som våben. Stigende priser kommer godt nok ikke dem selv til gode, men kan skade andre. Samtidig har stigende priser dog også den betydning, at Saudi Arabien, som er Irans hovedfjende i Mellemøsten, nyder godt heraf. Samtidig har USA de seneste år markant øget deres olieproduktion, og er således meget mindre afhængige af den mellemøstlige olie end tidligere. Det taler tilsammen imod en markant stigende oliepris og mod at Iran vil forsøge at brug olien som pressionsmiddel.

Olieprisen stiger yderligere 3 %

På samme måde som investorerne i hele 2019 har kunne holde øje med fremgang eller det modsatte i Brexitforhandlingerne ved at følge udviklingen i det britiske pund, er det olieprisen som er stemningsbarometeret for om investorerne føler sig mere eller mindre komfortable med udviklingen i Iran/Mellemøsten. Mandag morgen stiger prisen med yderligere i underkanten af 3. %. Dermed er olieprisen sammenlagt steget med mere end 8 % siden fredagens amerikanske angreb

Mere end 20 % af den daglige olieproduktion på 100 mio. tønder bliver transporteret igennem Hormuz-strædet.

Mandagen starter med aktiekursfald

På kort sigt bliver markedsudviklingen bestemt af hvad og hvornår Irans svar kommer. Det behøver ikke være i dag eller for den sags skyld de kommende dage, men vil givetvis komme inden for den kommende uge, og det indstiller investorerne sig på.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link