Nordnetbloggen

Som en skude i høj sø

I bakspejlet er det ingen sag at se, hvornår man skal købe og sælge, men i real time er den slags betragtninger værdiløse og irriterende – ja, de oser ligefrem af bagklogskab. Tag juni 2010 som et eksempel. Skal vi op eller ned herfra? I bakspejlet vil svaret være indlysende, men når vi i nutiden skal forsøge at sige noget klogt, får alle straks uld i munden.

Men ingen tvinger os til at købe et indekspapir, og vi er derfor ikke slaver af markedsudviklingen. I praksis vil de fleste i stedet købe en kurv af enkeltaktier. Det letter analysen, for med enkeltaktier kan vi sammenligne den aktuelle prissætning (P/E) og den aktuelle vurdering (K/I) med historiske værdier og dermed få en god fornemmelse af, om den enkelte aktie er attraktivt prissat. Den metode står til rådighed for alle, men anvendes primært af de langsigtede investorer.

For kortsigtede investorer, der håber på en hurtig gevinst, er kursdiagrammet det vigtigste redskab. Men i en brydningstid, som den vi oplever i juni 2010, bliver billedet hurtigt broget. Oplever vi en korrektion i et bullmarket (10-20% midlertidigt fald) eller starten på et egentligt bearmarket (langvarigt fald på over 20%)? Svaret bliver sikkert afgørende for konklusionen. Hvis man mener, vi befinder os i et bullmarket, er markedet blot ved at teste den nedre ende af kurskanalen, og så er det tid til at købe. Hvis man mener vi befinder os i starten af et bearmarket, er det bare om at sælge de sidste aktier og gemme krudtet til bedre tider.

Hvis man hårdnakket nægter at tage stilling til den overordnede markedsbevægelse, det være sig bull eller bear, må man se nøjere på kursgrafen og forsøge at udlede en retning. Det bliver ikke let, for den meeeget lange trend (10 år) er måske negativ samtidig med at den lange trend (1 år) er klart positiv og den korte trend (1 måned) er klart negativ. Hvad gør en klog investor i den situation?

Svaret blæser i vinden: Præmisserne er forkerte! Ingen kan udlede en fremtidig udvikling ved at kigge på en historisk kursgraf (hvis man kunne var vi alle rige). Mange påstår dog de kan, og endnu flere tror, det er muligt. For mig er alle forsøg på at forudsige markedet et fool’s game uden vindere. Pas på med det.

Hvis man en gang har erkendt, at man ikke kan forudsige retningen – endsige niveauet, bør man også tage konsekvensen og undlade at forsøge. Jeg nåede til den erkendelse for længe siden, og det har helt klart hjulpet på mine resultater, at jeg ikke længere forsøger mig med kortsigtede investeringsidéer. Jeg erkender samtidigt, at min portefølje er i markedets vold, og at jeg ridder på markedets bølger som en skude i høj sø. Havet er i konstant bevægelse, og vinden skifter konstant.

En skipper i åben sø, der har et mål, styrer efter målet uanset vindens retning og bølgernes højde, som han jo ikke har nogen kontrol over endsige indflydelse på. På samme vis forsøger jeg at ignorere markedets svingninger og forventninger og i stedet fokusere på detaljerne. Som en skipper ville nå målet ved at fokusere på skibets duelighed ved hele tiden at kontrollere kompas, rorpind og sejl, forsøger jeg at nå et godt langsigtet afkast ved at fokusere på porteføljens kvalitet ved hele tiden at kontrollere selskabernes indtjening og aktiernes prissætning.

Med jævne mellemrum vil skipperen kontrollere, hvor langt han er kommet ved at konsultere stjerner eller GPS. Det giver ham en klar idé om, hvorvidt han er på rette vej. På samme vis gør jeg hver måned status over min porteføljes performance i forhold til markedet. Det giver mig en fornemmelse af, om jeg er på rette vej.

Mit mål er nemlig at slå markedet, snarere end at levere et bestemt afkast. Jeg ved erfaringsmæssigt, at mange har svært ved at forstå formålet med den stategi. Men jeg tror på det er en god strategi og at den i længden vil give et meget tilfredsstillende afkast. Med et langsigtet markedsafkast på 8-10% p.a. og et relativt afkast på 5-15% p.a., bør strategien med tiden give et afkast på 13-25% p.a. Det er for mig et mål, der er værd at styre efter.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst
Fint inlegg. Fine analogier.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link