Nordnetbloggen

Sådan påvirker nye EU-regler dig

Den 3. januar trådte nye EU-regler for finansmarkederne i kraft i form af MiFID II og PRIIPs. De nye regler har deres udspring i finanskrisen 2008, og formålet er at forbedre beskyttelsen af dig forbruger og investor samt at skærpe konkurrencen på det finansielle område. Herunder kan du læse om de vigtigste ændringer, som påvirker dig, og som du kan støde på, når du bruger vores tjenester.

Omkostningsoverblik

Når du anvender vores tjenester, vil vi fremadrettet vise dig de anslåede omkostninger baseret på prisinformation og visse antagelser om fremtiden. Formålet er, at du skal få en forståelse af omkostningsbilledet, som de specifikke investeringer og tjenester medfører. Læs blogindlægget: Nu viser vi dig din kurtage, inden du handler

Investeringsguiden

Vores tjeneste Investeringsguiden er blevet opdateret, så den lever op til de nye regler. Det betyder, at du skal svare på færre spørgsmål, samt at du får et andet udbud af investeringsforeninger og ETF’er.

Videnstest

Når du handler med komplekse finansielle instrumenter for første gang efter den 3. januar, skal vi sikre, at du har den viden, som kræves, og du skal derfor gennemføre en videnstest. Dette gælder f.eks. for warranter og derivater. Du gennemfører videnstesten digitalt på nordnet.dk, første gang du vil investere i et værdipapir, som er omfattet af reglerne.
Læs blogindlægget: Tag en videnstest, og få flere muligheder

Bedste ordreudførelse

Reglerne om bedste ordreudførelse betyder blandt andet, at de ordrer, som du afgiver hos en finansiel aktør, skal sendes til den markedsplads, som giver den bedste pris.

Interessekonflikter

De nye regler indeholder bestemmelser, som begrænser Nordnet fra at modtage og beholde visse former for provision i forbindelse med visse tjenester for at undgå interessekonflikter mellem Nordnet og vores kunder. Vi er forpligtede til at identificere eventuelle interessekonflikter samt forhindre, at vores kunders interesse bliver påvirket negativt af det.

Faktablad (KID)

Regelværket PRIIPs kræver øget information omkring de produkter, som banker tilbyder deres kunder. Faktabladet (Key Information Document, KID) på maksimum tre sider skal på en letforståelig måde give information til forbrugere om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter. Faktabladet skal kommunikere basisfakta om produktet samt information om, hvilke risici og omkostninger som er forbundet med investering i produktet.

Nordamerikanske ETF’er

Det er ikke længere muligt at købe nordamerikanske ETF’er via Nordnet, fordi leverandørerne ikke leverer et faktablad (KID), der lever op til europæisk standard. Men vi tilbyder fortsat handel i en stor del af de underliggende aktiver, som nordamerikanske ETF’er investerer i via det tyske marked.
Læs blogindlægget: Forsat handel i udenlandske ETF’er – men ændret udvalg

10%-reglen

Visse værdipapirer, eksempelvis gearede produkter, anses for at være mere risikofyldte, fordi mindre bevægelser i markedet kan medføre, at instrumentets værdi ændres betydeligt. Har du en beholdning i den type instrumenter, skal Nordnet ifølge de nye regler underrette dig, hvis værdien af din investering er faldet 10 % eller mere i forhold til din anskaffelseskurs. Hvis det sker, bliver du kontaktet via e-mail den følgende handelsdag.

Dobbelt statsborgerskab

Hvis du har flere statsborgerskaber end dansk, har vi pligt til at indhente oplysningerne fra dig.

LEI (for virksomheder)

Alle virksomheder, som handler med værdipapirer, skal have en global identificeringskode (Legal Entity Identifier, LEI). Formålet er at øge transparensen på finansmarkederne og mindske risikoen for markedsmisbrug, samt muliggøre effektive tilsyn fra Finanstilsynet og andre tilsynsmyndigheder. Du kan læse mere om LEI, og hvordan din virksomhed registrerer en LEI-kode på vores side om LEI.

Læs mere om de nye regler på nordnet.dk

De nye regler indebærer store ændringer for branchen, og det kommer til at tage tid for alle aktører at finde en fælles standard for, hvordan reglerne skal omsættes til praksis. Ligesom det kommer til at tage tid, før vi har optimeret de nye processer mellem Nordnet og vores leverandører af ekstern data. Dette kan eksempelvis betyde, at omkostningsoverblikket for det samme produkt kan variere mellem forskellige banker, selvom grundlaget er det samme. Vores mål er at tilpasse os de nye regler og samtidig tilbyde en lige så god eller endnu bedre brugeroplevelse. I den kommende periode vil vi arbejde hårdt på at nå det mål.

/Niklas

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

3
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

Hej,
Jeg ser mange gode elementer i de nye regler. Af den information jeg har modtaget fra Nordnet beskrives bl.a. de nye krav til målgruppevurdering. Der sluttes med følgende:

“Eftersom Nordnet ikke har al information om dig som kunde, kan Nordnet ikke gennemføre en komplet målgruppevurdering.“

Jeg mener at det er at fralægge sig et ansvar. Selvfølgelig har Nordnet ikke al information om mig som kunden, men det er vel meningen med den nye lovgivning at Nordnet skal skaffe sig den nødvendige viden?

Lars Hansen
Gæst
Lars Hansen

En smule off topic, men jeg prøver alligevel. Jeg har været kunde ved Nordnet i nogle år efterhånden, og jeg er generelt meget glad for min oplevelse med Nordnet. Jeg ser nu, at Saxobank har ændret sin kurtagestruktur, således at man har fjernet minimumskurtagen på en del markeder, til fordel for en flad kurtage på 0,1%. For sådan en som mig, der køber månedligt og primært i amerikanske aktier, vil det være markant billigere for mig fremover, at handle igennem Saxo. I mit depot hos Degiro kan jeg handle amerikanske aktier for ca. 3,5 kroner pr. handel. Bevares, Degiro er… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nordnets nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link