Nordnetbloggen

Sådan gik det for Smarte Porteføljer i september

September måned er historisk den værste måned på året for aktiemarkederne, noget som oftest forklares af sæsonmønstre og psykologiske faldgruber. I år var dog en undtagelse, og i løbet af måneden fortsatte aktiekurserne med at stige trods en strid strøm af negative makrotal, der i stigende grad indikerer en økonomisk afmatning.

Markedernes modstandsdygtighed forklares bedst ved forsat lempelse af pengepolitikken i både USA og EU, hvor den amerikanske styringsrente igen blev sænket, og ECB annoncerede, at den ville genoptage kvantitative lempelser og fortsætte med at købe aktiver indtil inflationsmålet er nået.

I Europa drøftes en øget risiko for recession i EU’s finansielle motor, Tyskland, efter de værste industrielle tal i et årti, og det lykkedes den italienske regering endelig at blive dannet efter en lang politisk splittelse. Amerikanske WeWork’s børsnotering floppede og måtte trækkes tilbage, bedre gik det i Sverige, hvor Private Equity selskabet EQT blev overtegnet 10 gange. Præsident Donald Trump red stormen af omkring Mueller-undersøgelsen, men står nu overfor en mulig national domstol, på samme tid som næste års valgkampagne skal starte. I Hong Kong fortsætter massive protester mod kinesisk styre, på samme tid som kommunistpartiet fejrer 70 års magt i Beijing.

Performance september

Denmark Måned År til dato
Smart 5 -0,63% 6,36%
Smart 10 -0,16% 12,25%
Smart 15 0,55% 17,53%

Aktiemarkedet toppede i løbet af måneden med S&P500 +1,7%, Stoxx50 +4,2% og Nikkei +5,1%. Den største faktorrotation de sidste 30 år skete i september, og kapital gik fra momentum/lav risiko til value-aktier. Dette betød, at cykliske virksomheder, der hidtil havde haft et hårdt år, samtidig blev købt som defensive virksomheder. Samlet set bidrog Smarte Porteføljers aktieeksponeringer positivt til det samlede afkast.

Renterne på obligationsmarkedet steg kraftigt efter uventet stærke økonomiske nøgletal i USA samt en blød retorik fra den amerikanske centralbank FED. Dette bidrog negativt til Smarte Porteføljers afkast og er grunden til, at Smart 5 og 10 har et negativt afkast i modsætning til den mere aktietunge Smart 15.

I løbet af måneden fik droneangrebet mod den saudiske oliegigant Aramco oliepriserne til at stige voldsomt og Crude Oil steg mest med 19,5%. Guld faldt efterhånden som aktiemarkedet og obligationsrenterne steg.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

2
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
John
Gæst
John
Hejsa! Hvad med at updatere smart porteføljer. Det er jo mere interessant, hvad der sker nu og fremover.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link