Nordnetbloggen

Rentestigninger, USD-fald og høje forventninger giver aktieudfordringer

De danske aktier er kommet ned på jorden igen og har aktuelt kostet investorerne et kurstab på 4 % år til dato. Kombinationen af rentestigninger, undervurderet USD følsomhed og fortsatte fald og let skuffende regnskaber har givet for meget modvind.

4 % kursfald er noget helt nyt

Det har ikke været nogen god oplevelse at være dansk aktieinvestor hidtil i 2018. De 25 største danske aktier er faldet med gennemsnitlig 4 %. Det er gået hårdt udover Novo Nordisk og Coloplast efter deres regnskaber, men også selskaber som endnu ikke har haft lejlighed til at rapportere deres 4. kvartalstal og vise deres økonomihånd for hele 2018 som eksempelvis Pandora, Lundbeck og Vestas er faldet ganske meget.

2018 forventninger til Vestas kollapset

Forventningerne til 2018 indtjeningen for Vestas er blevet dramatisk barberet de seneste 3 måneder efter 3. kvartals skuffende regnskab. Forud for 3. kvartal var det forventet, at Vestas kunne øge indtjeningen i 2018 med 10-12 % i forhold til et i øvrigt godt og godkendt 2017. Siden er der sket meget og 2018 forventninger er nu blevet presset ned af skuffende 3. kvartals, nedjusteringer til 4. kvartal, USD svækkelse og prispres. I alt har der været tale om at sænke forventninger med 22 % på 3 måneder og det reducerer, alt andet lige risikoen for at Vestas skuffer investorerne, ganske meget

Novo Nordisk skuffelse negativ markedskatalysator

Novo Nordisk leverede en mindre indtjeningsskuffelse på de væsentlige punkter. Kombinationen af en meget stor stigning de seneste 12 måneder, et skuffende regnskab og at investorerne havde undervurderet hvor meget et 15 % USD fald betyder for forventningerne for det kommende år, har samlet sendt Novo Nordisk’s aktie mere end 10 % baglæns.

Amerikanske rentestigninger kan mærkes

Renterne er stadig lave, men de seneste uger har de været stigende. Det er næsten altid bevægelsen og næsten aldrig tilstanden, som giver større bevægelser på markederne. Eller sagt på en anden måde. Et lavt renteniveau betyder ikke så meget, hvis bevægelse er op og renterne er stigende. Netop lave og faldende renter har været en meget væsentlig kursdriver bag ved de meget store aktiestigninger de seneste år, og ikke mindst i den henseende og med den kausalitet, er det mindre overraskende, at stigende renter gør ondt på investorerne.

3 % rentemur

Renterne er stadig lave, men de nærmer sig i USA det 3 % niveau for de 10-årige statsobligationer, som mange bruger som pejlemærke for, hvornår obligationsejere bliver trætte af deres kurstab, og samtidig også et niveau for hvornår stigende renter kan begynde at blive en hæmsko for den økonomiske vækst.

Rentestigning og USD svækkelse en giftig cocktail

En svækket USD gør ondt på dine amerikanske aktiver. Det reducerer indtjeningen for de eksportorientede europæiske selskabers omsætning i USA, hvis omkostningsbasen er overvejende i Europa/Danmark. Kombinationen af en amerikansk rentestigning og en svækket USD er en ubehagelig cocktail for investorerne. Sammen med høje indtjeningsforventninger kan det være en giftig cocktail for de selskaber, som ikke er i stand til at indfri og gerne overgå forventningerne.

Gem dig i større danske bankaktier

Hvis du er træt af, at den faldende USD spiser af dit aktieafkast, er det ikke så mærkeligt. Hvis du vil gemme dig for USD-svækkelsen (uagtet at hovedparten af nedgangen kan være bag ved os) og forsøg at ”forsikre” dig mod effekterne af en moderat rentestigning, kan større danske bankaktier være en mulighed for at undgå at blive ramt af eventuel yderligere USD-nedsmeltning og en yderligere renteopgang. Moderat stigende renter vil på sigt være positivt for bankernes nettorente- og gebyrindtægter, uden at det samtidig betyder noget særligt for tabsniveauer på kunderne. Danske banker har samtidig kun en mikroskopisk lille USD-følsomhed.
Hvis aktierne generelt falder, er det dog ingen garanti mod generelle kursfald.

Hør eller genhør podcasten med chefstrateg hos SEB, Thomas Thygesen 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link