Nordnetbloggen

PowellPutt giver aktiemarkedet endnu et løft

Aktiemarkedet ser fortsat de stadig stærkere globale recessionssignaler som en positiv drivkraft. En svagere global og amerikansk økonomi forøger nemlig sandsynligheden for, at den amerikanske centralbankchef Jeremy Powell allerede på rentemødet i juli nedsætter de korte renter. Faktisk afspejler den underliggende korte markedsrente, at der er over en tredjedel sandsynlighed for, at der kommer hele to rentesænkninger á et kvart procentpoint, altså i alt 0,5 procent på næste rentemøde.

Når aktiemarkedet fredag aften i USA tog et spring frem, er det fordi markedet spiller på to heste, hvor begge udfald faktisk har potentiale til at løfte aktiemarkedet:

På den ene side kan de forventede drøftelser mellem USA’s og Kinas præsident ved weekendens G20 topmøde i bedste fald munde ud i, at Trump udsætter den varslede næste store bølge af toldtarifforhøjelser. En udskydelse af en eskalering af handelskrigen vil være et plus for aktiemarkederne.

På den anden side vil en fiasko på G20 topmødet mellem Xi og Trump betyde, at handelskrigen går op i næste gear. Det vil umiddelbart blive opfattet negativt for den globale økonomi. Men det ventes også at betyde, at Powell med meget stor sikkerhed leverer den halve procent i rentenedsættelser om nogle få uger. Altså nye kraftige centralbankstimulanser til den globale økonomi. Også det vil trække aktiemarkederne op.

Vi ser det fortsat som meget sandsynligt, at aktiemarkedet rykker tættere på den situation, hvor fokus mere vil være på den kommende globale recession, end på centralbankstimulanser, som sandsynligvis er kommet alt for sent i gang. Vi ser fortsat, at aktiemarkedet drives af overoptimisme, momentum og algoritmetradere.

Teknisk set er en gentest af All-Time-High sandsynlig: S&P Future har på den korte bane mulighed for at genteste 2960, som er All-Time-High, hvilket naturligvis ikke er særlig logisk, når den globale økonomi nærmer sig en recession med stormskridt. Men som nævnt er det centralbankernes nye stimulanser, der lægger en solid hånd under aktiemarkederne.

Vi forventer ikke, at de amerikanske aktier går gennem 2960. Og hvis det alligevel sker, kan der være momentum til yderligere 5-10 procent højere op. Der vil naturligvis være tale om en ekstremt risikabel situation, hvor den aktuelle aktieboble blot vokser sig endnu større. Men det kan være en overvejelse værd at spille med.

Den europæiske centralbank lægger fortsat op til rentenedsættelser, fra minusrenter, og sandsynligvis opkøb af obligationer og måske aktier på de finansielle markeder: På det seneste har det europæiske aktiemarked klaret sig fint. Det er der kun én forklaring på: Mario Draghi fra ECB pønser på, som sin sidste handling, at sætte den korte styringsrente yderligere ned, fra minus 0,4 procent, muligvis suppleret med opkøb på de finansielle markeder. Europæisk økonomi er nu så svag, at ECB igen skal træde til med flere planøkonomiske stimulanser.

For os er det efterhånden vanskeligt at se, hvor vi ender henne. Det er tvivlsomt, om en rentenedsættelse vil have nogen som helst effekt, fordi renten allerede er i minus. Måske kan det stimulere til øget privatforbrug, hvis bankerne begynder at tage penge for at have almindelige menneskers penge på bankbogen. Eller også vil de blot lægge deres penge under hovedpuden. Bankerne vil blive presset yderligere af at skulle betale endnu mere for at have indskud i centralbankerne. Så en rentenedsættelse kan også virke negativt på det hele.

ECB kan også begynde at opkøbe aktier og obligationer for at understøtte markedet. De kan jo bare trykke penge, og opkøbe alle børsnoterede aktier på det europæiske aktiemarked. Det vil jo nok understøtte aktierne. Men det er et stort spørgsmål, om det er hensigtsmæssigt, at ECB ejer en stor del af et europæisk erhvervsliv, som samtidig er recessionsramt. Det ligner en meget kortsigtet løsning på de store strukturelle problemer i europæisk økonomi.

Ambu gør comeback efter kæmpe nedtur: Medtechfirmaet Ambu steg hele elleve procent i denne uge, efter at selskabet afholdt det første investormøde (roadshow) efter nedjusteringen og den revidererede strategi. Vi har spurgt selskabet, om man kunne få adgang til Q&A fra det gennemførte roadshow, men det er der ikke mulighed for.

Vi synes at selskabets kommunikation er dybt problematisk, idet der har været gigantisk usikkerhed om selskabets retning herfra, samt den nye CEO’s opfattelse af situationen. Og så vælger man at starte med at kommunikere overfor en snæver kreds af investorer.

Vi kan dog glæde os over, at vi har Ambu i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og vi forventer, at aktien kan stige yderligere. Men vi ser også store risici på mellemlangt sigt fra en stribe nye aggressive konkurrenter på Ambus område.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link