Nordnetbloggen

Teva: Er fortidens synder for store selv for Kåre Schultz?

Tevas aktiekurs faldt med 12,4 % efter at UBS nedjusterede anbefalingen. Fortiden indhenter Teva og en opslidende retssag og et ”tobakslignende” scenario kan ikke udelukkes.

Det er worst case, som er ved at udspille sig:

 • På overfladen så tingene ud til at gå i den rigtige retning forud for gårsdagens handel. Forliget i Oklahoma mht. Opioid var nok dyrt, men håndterbart. Især efter at aktiekursen er faldet så meget som tilfældet har været
 • UBS nedjusterede anbefalingen til ”reelt sælg” og reducerede sit kursmål til 12 fra 22 USD. Det var selvsamme UBS og samme analytiker, som for blot få måneder siden lavede en analyse under overskriften ”Too cheap to ignore” med omvendt anbefaling
 • UBS frygter en bøde på 4,1 mia. USD
 • Investorerne er nervøse over strategiskiftet i ”bøde/forlig” udviklingen. Kåre Schultz og Teva har tidligere sagt, at det ikke har gjort noget forkert og ikke kommer til at betale. Dengang blev det tilføjet, at Teva jo ikke har nogen penge at betale med. Det er kun de færreste anklager, som ender i retten, men bliver forligt undervejs efter en forhandling, hvor det ikke mindst er betalingsevnen, som bestemmer omkostningerne ved et forlig. Investorerne frygter ikke kun at betalingen på 85 mio. USD kan sprede sig til andre stater, men de er også nervøse for om Teva har en sikker hånd i forhandlingerne: Vil andre stater tolke forliget, som om Teva er betalingsvillige?
 • En så stor bødestørrelse som 4 mia. USD, vil uundgåeligt medføre en aktiekapitaludvidelse uanset om Teva og Kåre Schultz synes det er en god ide eller ej. Det vil i givet fald komme på det værst tænkelige tidpunkt. Hvis man forestiller sig en kapitaludvidelse, som skulle indbringe et provenu på 4 mia. USD på det nuværende kursniveau, svarer det til en udvidelse på 40 %. Samtidig er det et spørgsmål, om der er køber til en så stor udvidelse?
 • Den faldende aktiekurs og den stigende risiko øger den finansielle usikkerhed for Teva. Det er ikke mindst det, som investorerne reagerer på
 • Investorerne frygter at Opioid sagen kan blive en ”lex tobakssagen”, hvor en række selskaber blev præsenteret for meget store bøder i starten af år 2000, og hvor sagerne blev ved med at udvikle sig.
 • Teva bliver hjemsøgt af fortiden på flere måder. Den store gæld er ”et levn fra fortiden og 2016”, hvor Teva foretog en meget stor gældsfinansieret overtagelse. Efter denne overtagelse faldt priserne på generisk medicin dramatisk, men gælden er der nogenlunde stadig.
 • Kåre Schultz har siden sin ankomst barbereret mere end 4 mia. USD af gælden, men der mangler fortsat at blive reduceret med 6-8 mia. før investorerne føler sig komfortable, samtidig med at indtjeningsevnen skal forbedres.
 • De seneste regnskaber har været skuffende. 4. kvartal 2018 var noget under det forventede, og i 1. kvartal 2019 nåede Teva kun lige akkurat i mål med hensyn til forventningerne.
 • Det går for langsomt med hensyn til at få resultaterne af turn-around planen ned på bundlinjen. Omkostningsbesparelserne på indtil videre 2,5 mia. USD bliver væk i faldende salg fra sclerosemidlet Copaxone, fortsat prispres fra ældre generiske produkter og en langsom udrulning af nye salgsdrivere.
 • Kåre Schultz er ikke lykkedes med at forventningsstyre hvor store udfordringerne er. Opioid sagen er dog før hans tiltræden og det samme gælder den kartelsag, som er helt tilbage fra 2012.

Fortidens synder kan overstige Kåre Schultz’ evner

Teva er blevet indhentet af fortidens synder, og forude venter en periode præget af meget stor usikkerhed; en sag der kan trække i langdrag, og som kan tvinge Teva til en aktiekapitaludvidelse på det helt forkerte tidspunkt. Noget kunne tyde på, at udfordringen er for stor, selv for Kåre Schultz

Anm: Jeg ejer stadig aktier i Teva, men trykker på ”stop loss” knappen og reducerer i min beholdning. Teva er desværre af ovenstående årsager i en situation, hvor mange udfald er mulige. Risikopræmien kan meget vel tænkes at forblive i ”alarmberedskab” de næste 12 måneder.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
7 Kommentarer
ældste
nyeste mest populære
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-05-29 22:52
Har teva den samme sygdom som b&o , Per eller hvad? Hilsen Søren.
Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-06-03 06:59
Hej Søren Det er 2 helt forskellige cases. B&O kæmper fortsat med langsigtet at finde sin eksistensberettigelse. Tevas altafgørende problem er den juridiske risiko der ligger i USAs retsmaskineri, og de forlig som det nu er mere sandsynligt de kommer til at indgå Med venlig hilsen Per
Gæst
Gæst
2019-05-30 08:49
Ja, der er vi så vidt forskellige. Jeg ser stadig Teva som en meget billig case. Folk går i panik. Selv en bøde på samlet 4 milliarder vil kunne håndteres. Den lander jo ikke i morgen men først om måske 2-3 år hvor det igen er fjernet flere milliarder i gæld og hvor man må forvente væksten er kommet retur. Jeg har ikke reduceret men købt stort op under 10! Med det frie cashflow set over en 5 års sigt, så handles Teva med stor rabat.
Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-05-30 15:32
Spørgsmålet er hvor meget man skal gå igennem, og hvor lang tid det tager. Er det flere år så har det jo ingen hast.
Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-05-30 18:44

Jeg må også bare konstatere at case’en begynder at vakle. De kan kun akkurat klare afdraget på 4.5B USD, som skal tilbagebetales i 2021 med det nuværende cashflow, og hvis bare indtjeningen skuffer en anelse i forhold til guidance (og det er vel ikke meget usandsynligt), så er der altså problemer forude. Størrelsen på bøderne og i særdeleshed hvornår de skal betales er således meget afgørende i.f.t om de er nødt til at hente mere kapital. Det er jo rigtigt, som nogle analytikere påpeger, at det ikke rigtig tjener til nogens formål at skubbe TEVA helt ud i en konkurs,… Læs mere »

Gæst
Gæst
2019-06-05 18:58
Tak Per. Meget anvendelig og grundig analyse, der er let forståelig. 🙂
Gæst
Gæst
2019-06-07 10:15
Hej Per Det er mig en gåde hvorfor en aktie analytiker fra UBS kan skifte kurs 180 grader da der intet nyt er i disse sager og de er tidligere nævnt i årsregnskabet. jeg gik af samme grund ud af TEVA i 22 . Det groteske er da, at der bliver lyttet til en mand med så ringe en indsigt. “60 minutes” har tidligere lavet indlæg om opioid krisen som har været eksisterende længe før analytikeren gik ud med en anbefaling. Han har sovet i timen Big time. Ellers tak for dine egne analyser som virker en del mere saglige.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link