Nordnetbloggen
Per Hansen
Investeringsøkonom

Pandora: Nedjustering eller ej, det er spørgsmålet!

Pandora er suverænt den af de større danske aktier, som har gjort det dårligst indtil videre i år med et kursfald på tæt på 35 %. Året startede i kurs 930 og det foreløbige lavpunkt kom i går, da aktien efter et fald på 4,3 % sluttede i kurs 600. De private investorer forbliver meget tro, mod det som de fortsat håber er et godt og langsigtet potentiale, men nedturen begynder at kunne mærkes. Spørgsmålet er om det er kapitalfondene eller ”long-onlys” der trækker det længste strå?

Kapitalfonde styrer Pandora

De private investorer har i 2017 markant øget deres investering i Pandora. Mens aktien er faldet med over 1/3 fra udgangspunktet 930 og til nu 610, har de private investorer hos Nordnet markant øget deres eksponering. Fra at have 500.000 aktier primo året, er antallet af aktier hos de private hos Nordnet mere end fordoblet til 1,14 mio. stk. 6 amerikanske fonde har solgt sig kort svarende til at mere end hver 20. aktie nu er lånt.

Kortsælgere tror på mere amerikansk svaghed

Amerikanerne kan se udfordringerne lige ”udenfor” deres dør i form af det amerikanske detailmarked. Dette marked udviser aktuelt en svaghed, som både bliver illustreret igennem regnskaber fra Tiffany (mere en generel trend) og detailkæden Signet, som lige har aflagt et svagt 1. kvartalsregnskab. Signet forhandler Pandora smykker i deres kæde, Jared.

Modne markeder er udfordret

Der er flere årsager til den meget svage udvikling i aktiekursen. Udover det amerikanske marked, er Pandora også udfordret på et andet af de mere modne markeder, Storbritannien. Her gør det faldende britiske pund ikke umiddelbart tingene bedre. Både for så vidt angår, når indtjeningen skal veksles til danske kroner, men ikke mindst også når det britiske privatforbrug bliver presset af stigende forbrugerpriser, som ikke i fuldt omfang bliver kompenseret i stigende lønninger.

Fra høj til moderat vækst

En anden af udfordringerne er, at Pandora de seneste år har forkælet investorerne med en høj vækst. Selv om væksten udenfor ”problemområderne” er høj, vokser den samlede Pandoravirksomhed ikke som tilfældet var for få år siden. Når væksten går ned, uanset om det er forbigående eller mere varigt, kan overgangen byde på en lavere prisfastsættelse. Samtidig har kursridtet fra tiden efter den katastrofale nedjustering i sommeren 2011 og frem til slutningen af 2016, hvor aktien blev 25 doblet, vænnet investorerne til meget høje vækstrater.

Der er langt til 8. august

Så sent som i forbindelse med 1. kvartalsregnskabet den 9/5, altså for blot 3 uger siden, fastholdt Pandora deres forventninger til helåret. Alene på grund af den korte tid siden den seneste annoncering, er det mindre sandsynligt, at investorerne bliver aktuelt opdaterede. Kursudviklingen bliver på kort sigt en styrkeprøve mellem de kortsælgende amerikanske fonde og de langsigtede positive private og institutionelle danske investorer, som tror/håber at svagheden på de modne markeder vil være forbigående eller i det mindste blive opvejede af den afsætningsmæssige styrke andetsteds. Halvårsregnskabet kommer den 8. august og ventetiden kan synes ganske lang. Den administrerende direktør Anders Colding Friis har netop idag meddelt, at han har købt aktier i Pandora. Det er, alt andet lige, et godt tegn.

 

Anm.: Jeg ejer ikke aktier i Pandora

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Efterlad en kommentar

4 Kommentarer på "Pandora: Nedjustering eller ej, det er spørgsmålet!"

avatar
Sorter efter:   nyeste | ældste | mest populære
Klaus Fredborg
Gæst

Endnu en fremragende analyse fra Per Hansen, der lyser som et fyrtårn, når favoritaktien (fx Pandora) er ude i stormvejr og modsatrettede strategier, (kortsælgende amerikanske fonde og de mere optimistiske private og institutionelle danske (lange) købere af Pandora,) spreder en tåge ud over aktionærernes overblik. Så er det godt at have “Per med ombord som lods.”

Peter A. Stæhr
Gæst
Tak for et fint indspark, og selve spørgsmålet om der kommer en eventuel nedjustering er jo i særdeleshed relevant. Min umiddelbare tanke er, at der nok ikke kommer til at kunne blive præsteret nogen samlet salgsvækst i USA/UK i år – særligt ikke indenfor like-for-like, men nok på deres online-salg, hvilket dog ikke forventes at kunne tilsvare nedgangen i butikssalget. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre din umiddelbare vurdering af, hvorvidt du mener, at Pandora må nedjustere forventningerne i løbet af året? Det er derudover også relevant, at kursen på USD er faldet ganske betydeligt, hvilket bør øge… Læs mere »
Halgrimm
Gæst

Aktieinvesteringer er altid en afvejning af sandsynligheder. Min vurdering er at stagnationen på de modne markeder snart vil blive mere end opvejet af en massiv fremgang i især Kina, hvor Pandora satser kraftigt nu, ligesom deres produktionsapparat er blevet optimeret.
Dark Horse er som altid usikkerheden om stabiliteten i den kinesiske økonomi. Men her er pessimisterne blevet gjort til skamme mange gange.
Så mon ikke vi snart ser kursen pege den forkerte vej for shorterne?

wpDiscuz

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld
Tilmeld
Vil du teste Nordnet Beta? Tilmeld dig her:
Tilmeld

Obs! E-mailadressen skal være den samme, som du har registreret på nordnet.dk under indstillinger.