Nordnetbloggen

Pandora – mærkevare eller modefænomen

Pandoras aktiekurs er styrtdykket 60% siden toppen. Topchefen er fyret, salget er stagneret, og indtjeningen er faldende. Er alt håb ude, eller er Pandora klar til et come-back?

Som så ofte før afhænger Panoras muligheder af øjnene som ser. Er glasset halvt tomt eller halvt fyldt? Er Pandora en fantastisk succes og en superprofitabel branchevinder? Er Pandora et forbigående modefænomen, og er opsætning og indtjening oppustet af den tidligere ledelse?

Jeg har til denne artikel lavet en analyse af Pandoras udvikling siden 2008. Første graf viser omsætningens udvikling.

Som det fremgår, er omsætningen mere end 13-doblet på ni år fra 1.657 mDKK i 2008 til 22.781 mDKK i 2017. Det svarer til gennemsnitlig vækst på 34% p.a. Få selskaber i verden har leveret højere organisk vækst i perioden. Næste graf viser indtjeningens udvikling.

Som det fremgår, er indtjeningen pr. aktier mere end 20-doblet på ni år fra 2,50 DKK i 2008 til 51,8 DKK i 2017. Det svarer til gennemsnitlig vækst på 40% p.a. Få selskaber i verden har leveret højere aktiespecifik vækst i perioden. Næste graf viser selskabets overskudsgrader år for år.

Som det fremgår toppede EBIT-overskudsgraden i 2009 (41,1%), mens den bundede i 2012 (22,2%). I gennemsnit var overskudsgraden 33,8% i perioden 2008-2017. Få selskaber i verden har leveret højere overskudsgrader i perioden. Næste graf viser aktiekursens udvikling.

Som det fremgår, er kursen steget fra 263 kroner i oktober 2010 (børsintroduktion) til 399 kroner i oktober 2018. Kursen toppede omkring 994 kroner i maj 2016 og er siden faldet 60%. Med den aktuelle kurs på 399 kroner er aktien prissat svarende til P/E2018=8,3 og P/E2019=7,8. Hvis omsætning og indtjening udvikler sig som forventet af markedet (mørkeblå søjler på graferne), og prissætningen stiger til P/E=15 i december 2020, har aktien potentiale til at stige 103% over de næste 27 måneder, svarende til 37% p.a. Dertil kommer udbytter på 18 kr. pr. år (ca. 4,5% p.a.), hvorved det samlede potentiale bliver ikke mindre end 41,5% p.a.

Hvad mener du om ovenstående analyse? Er Pandora en billig branchevinder, eller er Padora snarere billigt bras?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer selv aktier i Pandora.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

8
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

Hej Thorleif Der er jo selvfølgeligt flere måder at bedømme hvor meget et selskab er værd. Du har mest fokuseret på tallene, men man bør vel også se lidt på organisation, strategi og eksekvering af denne. Frit efter hukommelsen prøver jeg nedenfor at resume hvad jeg kan huske om disse ting. Men først en kommentar til tallene. Hvis man opsplitter tallene vil man se at problemerne er i USA (ca 30% af omsætning) og UK – alle andre steder går det godt. I Q1 var der et problem i Kina men det så ud til at være løst i Q2.… Læs mere »

Gæst
Gæst
Ja PANDORA- bolaget går som tåget, aktiekursen är dock låg Anledning- Lars Topholm Han är ökänd för manipulation och vilseledande rekar
Gæst
Gæst

Pandora har netop sendt nye smarte charms i handlen efter 5 års stilstand der. Desuden sendte Pandora tidligere på året den nye Shine kollektion i handlen. Pandora afvikler ikke på charms, som har været shorternes argument for at dumpe kursen. Desuden steg oms i 2017 i lokal valuta i USA og derfor går Pandora ikke tilbage som også var shorternes argument for at dumpe kursen. Desværre har Pandora haft valuta modvind, et grå marked i Kina samt IT-bøvl at slås med. Det var dog ikke shorternes argument for at dumpe kursen, men shorterne udnyttede det bare. Med ny stærk organisation… Læs mere »

Gæst
Gæst
Pandora har eksekveret dårligt de seneste mindst 18 måneder, som om de er kørt fast i en rille uden ideer. Deres sortiment er kedeligt, og deres e-handel er håbløs. De har masser af potentiale, herunder fantastiske produktionsfaciliteter, spørgsmålet er om de kan fornye sig og vækste igen.
Gæst
Gæst
Thorleif, du plejer at medregne aktietilbagekøb i udbytte/yield, hvorfor gør du det ikke nu? Hvis det er for den historiske situation med udbytter og kursavancer, så har udbyttet jo ikke været 18 kr. alligevel. Det har været både lavere og højere. Man kunne måske evt. tale om det samlede yield herfra på de godt 40 kr. og så regne udbytter ind i kursen historisk – hvis man da har data for alle udbytterne.
Gæst
Gæst
Hej David, Acontoudbyttet er ca. 18 kr. i 2018, eller rettere 9 kr. pr. halvår. Så vidt jeg forstår. Dertil kommer aktietilbagekøb på mindst samme niveau. Alt i alt udbytter på 40-50 kroner som du nævner. Som sådan betalter Pandora et rigtigt saftigt udbytte. Det har selskabet for øvrigt gjort i flere år. Over de seneste fem år har selskabet således returneret 99% af indtjeningen som udbytter og aktietilbagekøb. Hvis udbyttet inkl. aktietilbagekøb lander på ca. 48 kroner i 2018, svarer det til et udbytteafkast på 11-12%.
Gæst
Gæst
@thorleifjackson jeg har selv i dag 4.januar 2019 købt Pandora i kurs 272,2 DKK. Jeg har spørgsmål som jeg selvfølgelig selv kan undersøge, men Pandora har tilbagekøbt egen aktier svarende til 7,1% ift deres aktietilbagekøb program på 4DKK mia. Pr 2. Januar 2019 Hvor mange aktier har Pandora ialt tilbagekøbt sidden de blev børsnoteret oktober 2010 tilskuds 263 DKK ? Har du fornyeligt købt aktier i Pandora, da de jo nu er “endnu billigere” end da du lavede analyse og købte aktier i Pandora ? Mvh
Gæst
Gæst
Hej BBJ, Pandora havde 130,0 mio. aktier efter børsnoteringen i 2010. Aktietilbagekøbsprogrammet blev startet i 2013. Fra december 2012 til januar 2019 er antallet af udestående aktier reduceret fra 130 mio. stk. til 101,2 mio. stk. Altså en reduktion på 22,1% på seks år, svarende til gennemsnitlig tilbagekøb på 4,1% p.a. For at svare på dit andet spørgsmål. Ja. Jeg har købt Pandora for nylig. Det er nu en af Jackson FamilieInvests ti største positioner.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link