Nordnetbloggen

Overset dansk branchevinder

Brdr. A. & O. Johansen (AOJ) har i årevis leveret gode resultater uden at aktien har tiltrukket sig videre opmærksomhed. Det vil jeg forsøge at råde bod på, ved at gennemgå selskabets resultater, og vurdere den aktuelle prissætning.

Lad os først se på omsætningen:

Figur 1. AOJs omsætning i perioden 1999 til 2018.

Omsætningen er vokset fra 1.110 mio. kroner i 1999 til 3.373 mio. kroner i 2018, svarende til gennemsnitlig vækst på 6,0% p.a. Det er et godt resultat. Lad os nu se på indtjeningen pr. aktie (EPS):

Figur 2. AOJs indtjening pr. aktie (EPS) for perioden 1999 til 2018.

Som det fremgår, er EPS øget fra 6,8 kroner i 1999 til 43,6 kroner i 2018, svarende til gennemsnitlig vækst på 10,3% p.a. EPS er vokset hurtigere en omsætningen fordi antallet af aktier er reduceret kraftigt i perioden som følge af aktietilbagekøb. Det er et meget flot resultat. Lad os se på udbytterne:

Figur 3. AOJs udbytter i perioden 1999 til 2018.

Som det fremgår, er udbyttet hævet fra 2 kroner for 1999 til 6 kroner for 2018, svarende til gennemsnitlig vækst på 6,0% p.a. AOJ betalte ikke udbytter for årene 2007-2015. Forklaringen er enkel. To konkurrenter havde dengang købt henved halvdelen af AOJs aktier. Ledelsen, der komtrollerede flertallet af stemmerne, valgte at spare pengene op fremfor at styrke konkurrenterne med udbytter. De opsparede penge blev i 2016 og 2017 anvendt til at købe aktierne tilbage fra de to konkurrenter. Lad os nu se på indre værdi:

Figur 4. AOJs indre værdi i perioden 1999 til 2018.

Som det fremgår, er indre værdi vokset fra 59 kroner i december 1999 til 270 kroner i december 2018, svarende til gennemsnitlig tilvækst på 8,3% p.a. Indre værdi faldt i 2016. Det skydes at AOJ brugte et bjerg af penge på at købe aktier tilbage. Disse aktier blev optaget på balancen til nul kroner og efterfølgende annulleret. Lad os nu se på udvalgte nøgletal for AOJ og to danske konkurrenter:

Figur 5. Udvalgte nøgletal for AOJ og to danske konkurrenter.

Som det fremgår har AOJ med 17,0% den højeste forventede egenkapitalforrentning for 2019. Det er en meget fin egenkapitalforrentning, der vidner om god lønsomhed. Trods dette kvalitetsmæssige fortrin handles AOJ med en markant rabat i forhold til de større konkurrenter. Målt på P/E2019 kan rabatten estimeres til 43% (7,3 vs. 12,4). AOJ er i april 2019 prissat svarende til P/E2018=7,7 og P /E2019=7,3. Rabatten forekommer uretfærdig og forkert. Et godt gæt er at rabatten med tiden vil blive til en præmie. Udbyttet på 6 kroner giver et direkte udbytteafkast på 1,8%. Lad os nu se på kursudviklingen:

Figur 6. AOJs kursudvikling siden januar 2001.

Som det fremgår, er AOJs aktiekurs næsten 9-doblet fra 38,5 Kr. i januar 2001 til 335 kr. i april 2019, svarende til gennemsnitlige afkast på 12,6% p.a. (før udbytter). Til sammenligning er OMXC20 i samme periode steget fra 318,05 i januar 2001 til 1.008,73 i april 2019, svarende til afkast på 6,5% p.a. (før udbytter). AOJ har med andre ord outperformet det danske eliteindeks med hele 6,1% p.a. over en periode på mere end 18 år. Det er et meget signifikant resultat, der hverken kan tilskrives held, tilfældigheder, eller usædvanlig høj prissætning på sluttidspunktet.

Jeg synes alt i alt AOJ ligner en rimeligt prissat branchevinder, og dermed en god investering. Hvad mener du?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer selv aktier i Brdr. A. & O. Johansen. AOJ indgår endvidere i Dansk Aktionærforenings fundamentale aktieportefølje (Fiundamentalporteføljen), der udvælges at Thorleif Jackson.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-04-25 14:54

Hej Torleif. Tak for en fin lille analyse af AOJ. Ingen tvivl om, at AOJ er et kvalitets-selskab, der har gjort det rigtig fint i specielt de seneste år med vækst i omsætning og indtjening. Selvom man kan fremhæve mange pæne ting om selskabet, bør man dog ikke glemme, at: 1) de har haft medvind fra et ultrastærkt dansk byggemarked, især i København hvor AOJ traditionelt er stærke 2) det er en konjunkturfølsom branche, hvorfor en evt brat nedgang i byggeriet vil gøre meget ondt på dem. De mistede ca 33% af omsætningen ifm. finanskrisen og en endnu større den… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-04-26 09:19

Hej Thomas,
Tak for dine betragtninger som giver god mening. Men hvad med konklusionen? Hvis vi er enige om at AOJ er en langsigtet vinder, hvornår er da det rette tidspunkt at købe aktien? Når udsigterne er gode som nu? Eller når udsigterne er ringe? For mig minder AOJ lidt om Aarsleff og Arkil. Kedelige og lidt støvede aktier, der ellers ikke fejler noget. Hvad mener du for øvrigt om opkøbstilbuddet på Arkil? Kunne ledelsen i AOJ blive inspireret til et lignende tiltag?

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-04-26 11:00

(1) Et købstilbud fra Johansen familien tror jeg ikke på. Man skal huske på, at familien ”kun” sidder på ca 33% af kapitalen, så at købe ca 66% til en præmie på 30-40% vil kræve ca 800-900mio kr, hvilket jeg tror er en for stor finansielt sten at løfte for dem. Og jeg tror ikke de indirekte vil lade AOJ finansiere en del af købesummen ved at geare selskabet. AOJ fører (med rette) en konservativ kapitalstruktur, og jeg kan ikke se dem optage store lån nu, givet hvor vi er i konjunkturforløbet, og givet at de pt har en nettogæld… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-04-29 13:28

Hej Torleif,
Dejligt indlæg med din analyse af en håndværker forretning. Et andet selskab indenfor håndværker branchen, der dog har deres målgruppe i “gør det selv folk” og lidt professionelle er det svenske Swedol.

Jeg mener at dette selskab formår at skabe en stabil vækst i både omsætning og indtjening. De er store på det svenske og norske marked. Dog er de ikke kommet til Danmark endnu med et byggemarket. De sælger dog nogle af deres egne brands igennem danske byggemarkeder.

Kender du dette selskab og hvad synes du om selskabet?

(Har selv aktier i Swedol).

Mvh
Thomas

Gæst
Gæst
2019-06-24 10:41

Hej Thorleif, hvor stor betydning har ejerforholdene, hvor en lille kerne sidder på A-aktierne og endda skriver i årsrapporten at de vil tillade sig at forholde de andre aktionærer informationer – fx om tilbud på virksomheden. Desuden kan de ved et salg af virksomheden sikre en meget højere kurs på A-aktierne, mens ejere af præferenceaktierne får mindre. Denne struktur må vel betyde at præferenceaktierne skal handle med en betydelig rabat?

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld