Spring til hovedindhold

Oplæg til nyt aktierally, men vi er skeptiske

Umiddelbart kører de europæiske aktier igen flot fremad. Det styrende tyske DAX indeks brød i slutningen af den forgangne uge op gennem en vigtig teknisk modstand, og på overfladen indikerer det fortsatte stigninger forude. Især de cykliske aktier fik et pænt løft, og det gav pæne plusser til de større danske bankaktier og industriaktierne.

Logikken i de fortsatte stigninger er, at de cykliske aktier faktisk har ligget underdrejet den seneste måned, og samtidig er der tydeligvis ved at komme rigtigt godt styr på smittespredningen i Europa. Det gav også et solidt comeback i målingerne af den europæiske erhvervstillid, som blev offentliggjort i denne uge.

Når billedet alligevel er mudret, skyldes det, at udviklingen i COVID-19 smittede i USA er helt anderledes dramatisk. Ligesom i Sverige er der ikke styr på smittespredningen, selvom det selvfølgelig er rigtig positivt, at der er færre nye døde. Det kan dog stadig gå galt, fordi der er en tidsforskydning på 3-4 uger fra nye stigninger i antal smittede til det normalt resulterer i flere døde. Måske er man også blevet bedre til at beskytte de mest sårbare grupper, nemlig de ældre og de kroniske syge.

Det ændrer dog ikke ved, at de amerikanske aktier efter den seneste tids kursstigninger nu igen nærmer sig all-time-high. Mens de europæiske aktier faktisk har givet et rallysignal, kan de amerikanske aktiemarkeder meget vel stå foran en mur, det bliver meget vanskeligt at komme over.

Vi bemærker, at det andet amerikanske toneangivende aktieindeks, Dow Jones Industrial Average fortsat har meget svært ved at bryde op gennem det vigtige 200 dages glidende gennemsnit. Brud op gennem dette niveau ser vi som afgørende for, at der for alvor kan komme gang i et eventuelt forestående aktierally. Så det bliver et afgørende pejlemærke at holde øge med den kommende uge.

Som det fremgår af kursgrafen, har dette indeks banket mod loftet en del gange de seneste uger, altså 200 dages glidende gennemsnit.

I sidste ende er det også vigtigt at vide, at selvom der måske er grundlag for yderligere stigninger på det europæiske aktiemarked, så vil kursfald i de amerikanske aktier trække de europæiske aktiemarkeder med ned. USA har altid været det overordnede styrende aktiemarked, og vi ser ikke grund til at tro, at det bliver anderledes fremadrettet.

Et alvorligt advarselssignal er blevet tændt

Vores allerstørste bekymring lige nu er udviklingen i det såkaldte Black Swan indeks, også kaldet Skew eller krak indeks. Som det fremgår af denne figur er skew indeks på det seneste steget til et historisk højt niveau, som meget ofte har været forvarsel om en forestående stor aktienedtur.

Kort fortalt viser skew indeks andelen af udestående aktieindeks putoptioner out-of-money, hvor der altså er unormalt mange investorer, der satser på kommende meget store kursfald. Her bliver putoptionerne kun noget værd, hvis der er tale om store kursfald.

Man kan også sige, at der er rigtig mange, der tegner forsikringer mod store aktiekursfald. Og det sker som regel kun i perioder, hvor aktiemarkederne er steget meget mere, end der er belæg for. Eksempelvis toppede skew indeks også i starten af 2020 og i slutningen af 2018, hvor vi efterfølgende oplevede dramatiske kursfald på aktiemarkederne.

Den høje værdi for skew kan naturligvis nå at falde igen, før der måske kommer et stort generelt markedsfald, og det kan også godt være, at skew værdien stiger endnu mere de kommende uger, uden at det ryster aktiemarkederne. Vores budskab er blot, at med den høje skew værdi bør advarselslamperne for alvor tændes, fordi der under overfladen er stigende uro og nervøsitet.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje har kun 2/3 af kapitalen i spil

I porteføljen har vi et stykke tid ikke været fuldt investereret, fordi vi er lidt utrygge ved hele situationen. Vi har forfulgt en to-delt strategi, dels ved at skrue ned for investeringsgraden, og dels ved at tage nogle positioner i de cykliske bankaktier. Det kan måske virke modsætningsfyldt, og det er det også.

Men vi forsøger lige nu at spille på to heste, fordi vi ser ekstra stor usikkerhed om, hvad der ligger forude. Det amerikanske aktieindeks ligger tæt på all-time-high, og det synes vi faktisk ikke giver så meget mening, ud fra fundamentale årsager.

På den anden side er der fortsat god momentum i de europæiske aktier, og det forsøger vi at ride med på. Men med en finger tæt på salgsknappen, hvis det hele vender hurtigt nedad igen. I porteføljen har vi aktuelt et afkast på 16,3 procent for 2020, hvilket er betydeligt bedre end det generelle danske aktiemarked.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

https://abonnement.ugebrev.dk/formue-gratis/
Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer