Spring til hovedindhold

Op eller ned for aktierne?

En rekordlav rente, kriseforanstaltninger, skattelettelser og høj vækst i Asien har skabt grobund for den nuværende globale fremgang. Virksomhederne har formået at øge indtjeningen betydeligt i en periode med ”gratis penge”. Nu tårner udfordringerne for den globale økonomiske vækst sig imidlertid op. Der er nogenlunde ro omkring de gældsplagede lande i Sydeuropa, hvor EU har grebet sagen an baseret om en slags ”musketered”: EU står sammen, vil og kan løse problemerne – er budskabet, men kan de nu også gøre det i praksis? Gældsproblematikken er langt fra løst, og i USA er en række store delstater i alvorlig økonomisk uføre.

Råvarepriserne er steget til niveauer, der truer med at kvæle det økonomiske opsving. Inflationsspøgelset kigger frem og udgør en alvorlig risiko for, at renten meget snart kommer til at stige – måske endda ganske betydeligt. Olieprisen ligger fortsat over 100 USD pr. tønde olie, og også her står vi overfor en alvorlig trussel. Den høje oliepris dræner købekraften hos forbrugerne. Verden overlevede da olieprisen i sommeren 2008 kortvarigt toppede helt oppe i 147 USD pr. tønde olie.

Jordskælvene i Japan vil på sigt føre til øget vækst i Japan, men endnu har man ikke fået styr på ulykkerne på atomkraftværkerne i landet, og der er fortsat risiko for udslip af store mængder af radioaktivitet. Nu har vi så desuden krigen i Libyen. Alle forventer, at koalitionen hurtigt kan ordne Gaddafis styrker. Der er imidlertid risiko for en egentlig landkrig, og det er ingen interesseret i for i Vesten kan vi ikke tåle at se store menneskelige lidelser og tab af liv. Det vil kunne trække i langdrag, og koste de krigsførende nationer enorme udgifter.

Set i relation til aktiemarkederne er verden præget af stor usikkerhed, hvilket forplanter sig til de finansielle markeder. Det relevante spørgsmål er derfor nu: Skal aktierne op eller ned? Der er faktisk mest der taler for nedgang på aktiebørserne, men aktierne har det med at føre sit eget liv og gøre det uforudsete.

Hos Aktieinfo ser vi ingen grund til at gå i panik. Verden kommer til at bestå, og væksten kan blive trukket op med udsigt til genopbygningen i Japan. Virksomhederne vil også i de kommende år kunne præstere flotte overskud. Vi skal nemlig huske på, at Finanskrisen var en kærkommen lejlighed til at restrukturere og optimere driften, således at de fleste virksomheder efter Finanskrisen står betydeligt stærkere – finansielt og indtjeningsmæssigt.

Et aspekt der understøtter vores tro på, at aktierne kan genvinde styrken, er den øgede Take Over aktivitet. Senest i form af Deutsche Telekoms salg af T-Mobil til AT&T i USA. Warren Buffet har også været på banen og udtrykt interesse for at udnytte det nu lavere kursmæssige niveau til nye opkøb. Og pengene er til stede hos selskaberne, der ikke behøver gå i banken for at spørge om lov.

Teknisk analyse understøtter aktierne. Imidlertid er vi brudt under vigtige støttepunkter på de fleste indeks, og derfor er der risiko på kort sigt for yderligere nedadrettet korrektion i størrelsen 5%. Det er ikke nok til, at man skal sælge massivt ud, men derimod benytte et eventuelt kursfald til opsamling i aktier, der vil kunne få gavn af den nye situation i verden. Her tænker jeg på Vestas, der på sigt må forventes at nyde godt af usikkerheden omkring hele situationen indenfor Atomkraft. FLSmidth må formodes at få stor fordel af en hurtig afslutning af uroen og krigshandlingerne i Nordafrika.

Rederiet TORM anser jeg for en Joker. Raterne for transport af olieprodukter må snart formodes at stige som følge af problemerne i Japan med ødelagte raffinaderier og behov for olie til afløsning af atomgenereret strøm og genopbygningen af områderne med stort energiforbrug til følge. Sagen er nemlig, at markedet for raffinerede olieprodukter styres meget stramt af olieselskaberne, og derfor er mængden af ”løse” overskudslagre meget små. Derfor kan der blive tale om nogle meget lange rejser for produkttankskibe og følgelig stor tonnagebehov i forhold til den samlede transporterede mængde. Det er altså en positiv mulighed for rederier indenfor produkttankskibe, men i råolie (supertankere som Frontline) er der derimod ikke udsigt til nogen positiv effekt.

Pointen er: Undgå panik men udvis påpasselighed. Aktierne har alle muligheder for at komme godt igen, men udvælg dine aktier med stor omhu.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer