Nordnetbloggen

Omsætningsskat på aktiehandel rammer alle danskere

Investorerne er under pres. Skifter regeringsmagten herhjemme, kan vi se frem til en aktieomsætningsskat.

Ifølge en meningsmåling, som Gallup netop har foretaget for Enhedslisten, er 55% af danskerne ”enige” eller ”overvejende enige” i, at det er en god ide at indføre en aktieomsætningsskat på 0,5%. Resultatet af undersøgelsen er jeg ikke særlig overrasket over. At langt de fleste danskere, som ikke ejer aktier,  spontant er positive til at indføre en aktieomsætningsskat, er helt naturligt.  De er sikkert af den opfattelse, at det ikke vil ramme dem selv, men at offeret er grådige spekulanter.

De ville sandsynligvis ikke svare på samme måde, hvis de var bevidste om, at en aktieomsætningsskat vil få en lang række negative konsekvenser, som i sidste ende også rammer den almindelige dansker.

Aktiefald og lavere vækst

Skatten vil utvivlsomt føre til færre handler på børsen, og dermed en lavere likviditet. Det vil sætte en dæmper på såvel de store udenlandske investorer som de private danske investorers interesse for danske aktier, og risikoen er derfor meget stor for et generelt kursfald på det danske aktiemarked. Dette vil påvirke danskernes pensionsopsparinger, uanset om man selv er ”direkte” ejer af aktier eller ikke.

Den mindskede interesse for det danske aktiemarked vil ramme mulighederne for at rejse kapital til nye, innovative selskaber. Det får med andre ord langsigtede konsekvenser for væksten, hvilket igen betyder færre nye job. Jeg har svært ved at se nogen – uanset partifarve – kan opleve det som positivt, at eksempelvis selskaber inden for fremtidssektorer som miljø og biotek bliver nødt til at droppe Københavns Fondsbørs og Danmark, for i stedet at etablere sig uden for landets grænser for at skaffe risikokapital.

Samtidig skal man være usædvanlig optimistisk for at tro, at det vil give op imod 7,6 mia. kr. til statskassen. Investorer betaler i dag ca. 0,10% i kurtage per handel, og meget aktive investorer og professionelle aktører, som i dag står for den største del af omsætningen på børsen,  har endnu lavere priser for aktiehandel. Med en aktieomsætningsskat på 0,25-0,50% siger det næsten sig selv, at omsætningen vil mindske markant. Jeg er derfor også overbevist om  at ”udgifterne” ved indførelsen af en aktieomsætningsskat , blandt andet mindskede skatteindtægter ved beskatningen af aktiegevinster og konsekvenserne ved en faldende vækst vil overstige de realistiske indtægter.

Skatten styrker værdiløs spekulation

Et af argumenterne for at indføre aktieomsætningsskatten er at mindske spekulationen og den kortsigtede handel i aktier. Tiltaget vil absolut flytte likviditet fra børsmarkederne, det er alle enige om. Men om de også vil reducere spekulation er mere tvivlsomt. CFD’er er bare et af de afgiftsfrie alternativer, aktive investorer har for at sætte deres penge på højkant, og efter englænderne indførte en aktieomsætningsskat, har CFD’er da også haft en ti år lang opblomstring i London. Problemet med disse investeringsobjekter er, at de – ud over at tjene penge til udbyderne af CFD-handel – er værdiløse for børsmarkedet og dermed i sidste ende væksten.

Hvad er din holdning til aktieomsætningsskatten?

Jeg synes, det ville være meget interessant at høre synpunkter på aktieomsætningsskatten.  Er du positiv eller negativ, og hvordan forventer du f.eks at en indførelse af aktieomsætningsskatten vil påvirke din handelsaktivitet?

Max Gandrup
Max Gandrup
Senior Product Advisor (landechef Danmark 2002-2016)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link