Nordnetbloggen

Olie: Mere down- end upside i olieprisen. USA er en game changer

Efter de seneste ugers hektiske ”aktivitet” i Mellemøsten, hvor drabet på højtstående iransk general og nedskydning af passagerfly er de hændelser, som har været mest omtalt, er olieprisen faldet til ro igen. Nogen er måske lidt overraskede over, at der ikke sker mere med olieprisen.

Forklaringen er først og fremmest, at USA under Trump er blevet en game changer på oliemarkedet:

  • Over de seneste 2,5 år har USA øget sin olieproduktion med 4 mio. tønder dagligt. Det er en meget betydelig forøgelse og svarer til ca. 4 % af den daglige globale efterspørgsel.
  • På 15 år er USA gået fra at være nettoimportør af ikke mindst mellemøstlig olie på mere end 10 mio. tønder dagligt til nu senest at være mindre nettoeksportør.
  • Mellemøsten kan ikke længere holde den amerikanske forbruger som geopolitisk gidsel.
  • Mens OPEC har reduceret sin produktion har USA ”overtaget” dele af OPECs salgsplads.
  • Den forøgede amerikanske olieproduktion kommer ikke overraskende, men falder fint i tråd med Donald Trumps politiske ambitioner og ”program”.
  • OPEC har reserver og de kan hurtigt øge deres produktion igen og USA vil gerne producere og ikke mindst eksportere mere. Der er altså tilstrækkeligt med olie på markedet, hvis efterspørgslen skulle stige. Investorerne ved at overskudsproduktion er mere sandsynlig end en mangelsituation.
  • Den økonomiske aktivitet vil næppe for alvor have nogen større indflydelse på olieprisen i 2020. Det er den marginale forskel mellem ændring i udbud og efterspørgsel, som spiller en meget stor prisrolle. Den økonomiske vækst kan blive lidt større end i 2019, som øger forbruget, men samtidig kan OPEC producere mere i givet fald og USA vil producere mere. Det taler, alt andet lige, for at olieprisen snarere går ned end op.
  • Krisen i Mellemøsten/Iran ser aktuelt ikke ud til at blive accelereret her og nu. Verden vil næppe opfatte nedskydningen af passagerflyvet med kurs mod Kiev, som en bevidst fjendtlig handling, selv om det vækker større ”undren”, at luftrummet ikke blev lukket og at bare 1 person alene tog en skæbnesvanger beslutning. Den geopolitiske risikopræmie vil med andre ord næppe komme til at bevæge olieprisen meget.
  • OPEC står tilbage som en handlingslammet organisation, hvor medlemslandene kun er enige om én ting: Olie. Det præger samarbejdet eller skulle man måske snarere sige mangel på samme. Iran er verdens potentielt #5 største olieproducent og den 3. største i OPEC, men de kan ikke afsætte deres produktion. Derfor har de aktuelt reelt kun ”observatørstatus” i OPEC.

Lavere oliepriser godt for luftens helte

De seneste dages oliepris fald på 5 USD per tønde kommer luftfartsselskaberne til gode. 2020 kan meget vel vise sig at være et væsentlig bedre år for dem end 2019. For en gangs skyld ser det ud til at prisdisciplinen er blevet lidt bedre end normalt, og samtidig giver Boeings udfordringer og leveringsproblemer med 737 Max 8 alt andet lige et lidt mindre udbud. Lavere oliepriser kommer som en bonus.

2020 kan blive Norwegians år

De seneste 2 år har været horrible for Norwegians aktionærer, men der er nu mange forhold, som trækker i den samme og rigtige retning for selskabet. De seneste trafiktal for november/december viser klare tegn på en meget bedre yield som konsekvens af bedre ruteplanlægning. Lidt lavere brændstofpriser og højere billetpriser kan sammen med en lang række andre vedtagne beslutninger i deres strategiskift gøre 2020 til ikke kun et fornuftigt, men reelt fremragende år. Erstatningen fra Boeing med hensyn til de strandede fly og de fremtidige leverancer kan i høj grad komme som en ekstra og meget velkommen bonus for investorer og selskabet. Der kan forventes en afklaring inden for de kommende uger.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link