Nordnetbloggen

Olie: Er der lys for enden af olierøret?

De seneste 2 måneder har Coronavirus og kampen om globale markedsandele mellem Saudi Arabien/OPEC og Rusland og USA vendt totalt op og ned på ALT i olieindustrien. Oliepriser er faldet med mere end 2/3 fra toppen. Olieaktierne er gået samme vej. Spørgsmålet er om der er håb om bedring og at oliepriserne kan være ved at øjne bunden?

 • Råolieprisen er faldet fra 70 til aktuelt 23 USD (Brent). Det svarer til tæt på 70 % fald
 • Hele oliekurven har bevæget sig nedad.
 • Størst fald har der været i spotprisen. Det er helt normalt, når et aktiv falder markant og hurtigt
 • Olieaktierne er styrtdykket sammen med oliepriserne.
 • Værst går det ud over underleverandørerne
 • Når oliepriserne falder markant, vil forventningerne være at investeringerne over de kommende år vil falde meget massivt. Det er den måde hvorpå et overudbud over tid tilpasser sig en mindre efterspørgsel og oliemarkedet genfinder sin balance.
 • Olieprisen faldt først på grund af Coronavirus og dens indflydelse på den globale vækst. Siden er faldet blevet forstærket af kampen om markedsandele mellem først og fremmest Saudi Arabien og Rusland.

Tankskibe fyldes til bristepunktet

For tankskibsselskaberne er lave oliepriser normalt godt nyt fordi det stimulerer vækst og efterspørgslen. Alt for lave priser er normalt skadeligt for tankaktier fordi det normalt skyldes lavere efterspørgsel. Denne gang er lidt anderledes:

 • Det estimeres, at der hver dag produceres mellem 10-20 mio. tønder olie, som der ikke på produktionstidspunktet er en køber til.
 • Olien bliver produceret og lagres bl.a. på de største tankskibe.
 • Prisstrukturen på oliemarkedet er aktuelt karakteriseret ved ”Contango”. Det svarer til en normalt hældende kurve, hvor prisen på de korte kontrakter er lavere end på olie til levering om eksempelvis 12 måneder.
 • Der er aktuelt en forskel på 15 USD på en tønde Brent olie i spotmarkedet og prisen for olie om 1 år
 • Oliekøbere kan dermed købe olien billigt og sælge den på forwardkontrakter. Inklusive omkostninger til finansiering af olie og lagring giver det overskud.
 • Det medfører en stigende efterspørgsel efter lagringskapacitet.
 • Kortsigtet er det en god nyhed. Bagsiden af den medalje er, at det som der bliver produceret for meget her og nu, vil der på et senere tidspunkt blive produceret mindre af og der vil så blive mindre at sælge med

Er oliepriser og –aktier faldet for meget?

De kommende dage og uger kan oliepriserne fortsat være under pres. Få olieselskaber vil tjene penge på de nuværende meget lave priser og en række selskaber; herunder de mest forgældede og de med den højeste break-even pris, klarer måske ikke nedturen; i hvert fald hvis den trækker ud. Her er et par forhold som måske kan være positive for olieaktier:

 • Prisstrukturen indikerer, at det især er de helt korte kontrakter, som er lave og er faldet mest. Med mindre olieselskaberne er meget pressede på likviditeten behøver de ikke at sælge olie helt kortsigtet, men kan “benytte” og “udbytte” contango kurven. Aktuelt handles olie om 1 år til en pris tæt på 40 USD for så vidt angår Brent.
 • Oliepriserne er faldet ekstremt meget og den aktuelle pris er næppe udtryk for noget som er bare i nærheden af en langsigtet ligevægt.
 • De selskaber som primært producerer olien, vil reducere deres investeringer dramatisk i år. Investeringsplaner som bliver halveret eller mere er meget realistiske.
 • Den underliggende nedtur for oliepriserne, som stammer fra lavere vækst og efterspørgsel og stigende udbud fra kampen om markedsandele, bliver formentlig yderligere forstærket af, at investorer spekulerer i yderligere nedtur. Disse investeringer har en stor kortsigtet følsomhed og ikke noget specifikt target udover ”den næste større bevægelse”.

Du kan følge forwardkurverne for WTI/Brent her

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Per Hansen
Per Hansen
Investeringsøkonom

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Jan Rosberg
Jan Rosberg
2020-04-06 09:16

“Er der lys for enden af olierøret”, er måske ikke den bedste titel for os der tror på en bedre verden!

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld