Nordnetbloggen
Thorleif Jackson
Nordnet Ekspert

Øv, øv, øv, hvad nu?

Mine aktier styrtdykker dag for dag. Jeg fornemmer en stemning af overgivelse, hvor mange sælger uden hensyn til fundamentale forhold som Price/Earnings og Kurs/Indre værdi. Jeg fornemmer at vendingen kan være nær.

Mine aktier styrtdykker dag for dag. Jeg fornemmer en stemning af overgivelse, hvor mange sælger uden hensyn til fundamentale forhold som Price/Earnings og Kurs/Indre værdi. Jeg fornemmer at vendingen er nær. Men er det ønsketænkning eller hvad?

Min portefølje falder og falder i værdi i disse dage. Porteføljen er nu nede med mere end 20% fra toppen, trukket ned af de mange olierelaterede aktier og de mange emerging markets aktier. Det er surt show, men hvad kan jeg gøre? Er det tid til at ændre strategi?

Tja, jeg synes generelt mine porteføljeselskaber har leveret gode regnskaber, og jeg betragter dem endnu som branchevindere. TGS Nopec, Vale, Nokian og Jinhui Shipping er gode eksempler på selskaber, der forretningsmæssigt har givet konkurrenterne baghjul, men som alligevel er faldet i kurs.

Aktiemarkedet som helhed oplever ikke samme nedtur som mine aktier og min portefølje. Det skyldes at visse sektorer trækker voldsomt op, mens andre sektorer altså trækker ned. Jeg har med andre ord investeret mine penge i de forkerte sektorer. Er det tid til at skifte hest? Midt i vadestedet?

Og hvor bør jeg placere sine penge, hvis ikke i billige veldrevne branchevindere? Bør jeg købe populære kursvindere som Tesla, Alibaba, Coloplast eller Monster Beverage? Er det i det hele taget klogest at placere pengene i sektorer, der er steget meget på det seneste, og siges at være på vej op? Eller i sektorer, der har underperformet meget på det seneste, og siges at være på vej ned? Novicen vil have et klart svar til dig! Jeg er selv mere i tvivl, for den fremtidige kursudvikling er IKKE en funktion af den seneste kursudvikling. Enhver trend er jo i sagens natur dømt til at blive brudt. Og jo stærkere trenden er, jo nærmere er man på vendingen! Det er et forhold novicen ikke har så meget respekt for.

Jeg føler at mine problemsektorer er præget af en opgivende stemning. Det er som om flertallet har accepteret at olieprisen er faldet permanent, og at den for øvrigt vil falde yderligere. Det samme gælder fragtraterne, der forventes at forblive på et lavt niveau eller falde yderligere. Også de valutaer, der er faldet, forventes at forblive lave eller falde yderligere, fx den norske krone. Flere og flere vælger at sælge alle russiske aktier, alle olieaktier, alle alternativ energiaktier, eller alle shippingaktier uden respekt for prisen og fundamentale forhold. Jeg fornemmer en stemning af overgivelse, der er nedturens sidste stadie.

Hvis jeg har ret i at vi befinder os i en overgivelsesfase, befinder vi os formentlig tæt på et vendingspunkt. Måske bunder mine sektorer i morgen? Måske om to uger? Jeg ved det ikke, men jeg gætter på at vendingen er nær. Af samme grund mener jeg det er vigtigt at undgå panik, og at holde fast i strategien.

Det er for mig fristende at sælge vinderaktier som Wells Fargo, Medtronic eller Hennes & Mauritz, der handler nær all-time high, og omlægge til de aktier, der er faldet mest, fx Prosafe, Vale og Mingyang. Det vil jeg dog næppe gøre. I hvert fald ikke før jeg er rimeligt sikker på vi har passeret bunden.

Hvis du vil gøre som jeg så fat mod, og hold fast! Markedet plejer at være gavmild overfor de tålmodige og de durkdrevne investorer, der tør købe og holde aktier i upopulære brancher. Det er som bekendt mørkest lige før daggry. Og det bedste tidspunkt at købe eller holde en sektor, er når udsigterne er elendige, og få har tiltro til en profitabel fremtid.

Hvad ville du gøre, hvis du var i mine sko?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Efterlad en kommentar

63 Kommentarer på "Øv, øv, øv, hvad nu?"

avatar
Sorter efter:   nyeste | ældste | mest populære
Rasmus
Gæst

Hvorfor så din sætning fra tidligere indlæg? “Ved at sælge Gazprom med er stort tab hylder jeg også et godt princip på Wall Street: “Cut your losses and let your profits run”.
Ser du Lukoil, som noget der også burde sælges som dine Gazprom?

Jens Jensen
Gæst

Men hvorfor falder aktierne egentligt. Synes umiddelbart at et prisfald i olie er et plus for de fleste aktier og verdensøkonomien.

Lars
Gæst
Jeg så engang Peter Lynch i et foredrag. Der fortalte han omkring sin strategier i et sådant scenarie som du beskriver, Thorleif. Kort fortalt var hans pointe at man skulle huske på hvorfor man tog positionen til at starte med. Han angav et eksempel fra sin egen portefølje, der var blevet minimeret i værdi. Han analyserede selskabet, og nåede den konklusion at hans bevæggrunde for at tage positionen til at starte med stadig var gældende. Han øgede derefter positionens størrelse, og endte med at score mange mange procenter. Jinhui, vale etc er veldrevne selskaber, og jeg tror den tålmodige til… Læs mere »
Casper F
Gæst
Hej Thorleif Jeg mener det ville give fin mening at sælge nogle af de dyrt prissatte aktier og købe flere af dem, der er på tilbud pt. Det er også hvad jeg selv har gjort, dog – indrømmer jeg – for tidligt og jeg har derfor næsten ikke mere tørt krudt til at supplere pt, hvor priserne er helt ufatteligt lave, æv. Hvad tænker du i øvrigt om Sistema pt? De er jo pt prissat til K/IV= 0.22 endda forudsat at de tvinges til at tilbagebetale de ca 2.5mia USD de har modtaget i udbytter fra Bashneft… Jeg kunne også… Læs mere »
wpDiscuz

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld
Tilmeld
Vil du teste Nordnet Beta? Tilmeld dig her:
Tilmeld

Obs! E-mailadressen skal være den samme, som du har registreret på nordnet.dk under indstillinger.