Nordnetbloggen

Øv, øv, øv, hvad nu?

Mine aktier styrtdykker dag for dag. Jeg fornemmer en stemning af overgivelse, hvor mange sælger uden hensyn til fundamentale forhold som Price/Earnings og Kurs/Indre værdi. Jeg fornemmer at vendingen kan være nær.

Mine aktier styrtdykker dag for dag. Jeg fornemmer en stemning af overgivelse, hvor mange sælger uden hensyn til fundamentale forhold som Price/Earnings og Kurs/Indre værdi. Jeg fornemmer at vendingen er nær. Men er det ønsketænkning eller hvad?

Min portefølje falder og falder i værdi i disse dage. Porteføljen er nu nede med mere end 20% fra toppen, trukket ned af de mange olierelaterede aktier og de mange emerging markets aktier. Det er surt show, men hvad kan jeg gøre? Er det tid til at ændre strategi?

Tja, jeg synes generelt mine porteføljeselskaber har leveret gode regnskaber, og jeg betragter dem endnu som branchevindere. TGS Nopec, Vale, Nokian og Jinhui Shipping er gode eksempler på selskaber, der forretningsmæssigt har givet konkurrenterne baghjul, men som alligevel er faldet i kurs.

Aktiemarkedet som helhed oplever ikke samme nedtur som mine aktier og min portefølje. Det skyldes at visse sektorer trækker voldsomt op, mens andre sektorer altså trækker ned. Jeg har med andre ord investeret mine penge i de forkerte sektorer. Er det tid til at skifte hest? Midt i vadestedet?

Og hvor bør jeg placere sine penge, hvis ikke i billige veldrevne branchevindere? Bør jeg købe populære kursvindere som Tesla, Alibaba, Coloplast eller Monster Beverage? Er det i det hele taget klogest at placere pengene i sektorer, der er steget meget på det seneste, og siges at være på vej op? Eller i sektorer, der har underperformet meget på det seneste, og siges at være på vej ned? Novicen vil have et klart svar til dig! Jeg er selv mere i tvivl, for den fremtidige kursudvikling er IKKE en funktion af den seneste kursudvikling. Enhver trend er jo i sagens natur dømt til at blive brudt. Og jo stærkere trenden er, jo nærmere er man på vendingen! Det er et forhold novicen ikke har så meget respekt for.

Jeg føler at mine problemsektorer er præget af en opgivende stemning. Det er som om flertallet har accepteret at olieprisen er faldet permanent, og at den for øvrigt vil falde yderligere. Det samme gælder fragtraterne, der forventes at forblive på et lavt niveau eller falde yderligere. Også de valutaer, der er faldet, forventes at forblive lave eller falde yderligere, fx den norske krone. Flere og flere vælger at sælge alle russiske aktier, alle olieaktier, alle alternativ energiaktier, eller alle shippingaktier uden respekt for prisen og fundamentale forhold. Jeg fornemmer en stemning af overgivelse, der er nedturens sidste stadie.

Hvis jeg har ret i at vi befinder os i en overgivelsesfase, befinder vi os formentlig tæt på et vendingspunkt. Måske bunder mine sektorer i morgen? Måske om to uger? Jeg ved det ikke, men jeg gætter på at vendingen er nær. Af samme grund mener jeg det er vigtigt at undgå panik, og at holde fast i strategien.

Det er for mig fristende at sælge vinderaktier som Wells Fargo, Medtronic eller Hennes & Mauritz, der handler nær all-time high, og omlægge til de aktier, der er faldet mest, fx Prosafe, Vale og Mingyang. Det vil jeg dog næppe gøre. I hvert fald ikke før jeg er rimeligt sikker på vi har passeret bunden.

Hvis du vil gøre som jeg så fat mod, og hold fast! Markedet plejer at være gavmild overfor de tålmodige og de durkdrevne investorer, der tør købe og holde aktier i upopulære brancher. Det er som bekendt mørkest lige før daggry. Og det bedste tidspunkt at købe eller holde en sektor, er når udsigterne er elendige, og få har tiltro til en profitabel fremtid.

Hvad ville du gøre, hvis du var i mine sko?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
63 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-12-11 21:09

Hvorfor så din sætning fra tidligere indlæg? “Ved at sælge Gazprom med er stort tab hylder jeg også et godt princip på Wall Street: “Cut your losses and let your profits run”.
Ser du Lukoil, som noget der også burde sælges som dine Gazprom?

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-12 14:34

Men hvorfor falder aktierne egentligt. Synes umiddelbart at et prisfald i olie er et plus for de fleste aktier og verdensøkonomien.

Gæst
Gæst
2014-12-11 21:42

Jeg så engang Peter Lynch i et foredrag. Der fortalte han omkring sin strategier i et sådant scenarie som du beskriver, Thorleif. Kort fortalt var hans pointe at man skulle huske på hvorfor man tog positionen til at starte med. Han angav et eksempel fra sin egen portefølje, der var blevet minimeret i værdi. Han analyserede selskabet, og nåede den konklusion at hans bevæggrunde for at tage positionen til at starte med stadig var gældende. Han øgede derefter positionens størrelse, og endte med at score mange mange procenter. Jinhui, vale etc er veldrevne selskaber, og jeg tror den tålmodige til… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-12-11 22:27

Hej Thorleif Jeg mener det ville give fin mening at sælge nogle af de dyrt prissatte aktier og købe flere af dem, der er på tilbud pt. Det er også hvad jeg selv har gjort, dog – indrømmer jeg – for tidligt og jeg har derfor næsten ikke mere tørt krudt til at supplere pt, hvor priserne er helt ufatteligt lave, æv. Hvad tænker du i øvrigt om Sistema pt? De er jo pt prissat til K/IV= 0.22 endda forudsat at de tvinges til at tilbagebetale de ca 2.5mia USD de har modtaget i udbytter fra Bashneft… Jeg kunne også… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-12-11 22:54

Hej Thorleif Jeg har stor respekt for at du fastholder aktier, du tror på, uanset hvad markedet vil give for dem. At der kommer en periode, hvor aktiekurserne falder, burde være irrelevant. Hvis et selskab ud fra alle relevante faktorer forventede langsigtede indtjening har en større nutidsværdi end aktiekursen, er det lønsomt at beholde aktien. Der kan så være aktier, der er endnu mere lønsomme. For at kunne fastholde strategien, skal man nok have udført et stort analysearbejde, så man er sikker på, at man har inddraget alle relevante faktorer. Da mange af os ikke har tid til at analysere… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-12-12 00:12

Velkommen i klubben, Thorleif. Jeg har igennem længere tid syntes at aktierne generelt har været højt prissat, bortset fra engelske supermarkeder, rederier, mineselskaber og senest olieselskaber og derfor er det også dem jeg fortrinsvis har købt op i og den timing har ikke været optimal. Det er da irriterende, men jeg sælger ikke, jo hvis det fundamentale for en aktie ændre sig, men ellers ikke. Faktisk er jeg parat til at investerer yderligere i olieaktier og har også købt et par små portioner, man ved jo aldrig, men generelt står jeg på sidelinjen og er parat til at købe olieaktier.… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-12 00:21

Årrr….ja og så for resten. Grunden til at mine gamle olieaktier stadig er i grøn er jo, at jeg netop købte disse da alt så sort ud for dem og ingen ville eje dem.
Shell
da de havde leveret en række dårlige resultater, men så ud til at ha’ fået styr på det.
BP
da de fik stoppet “golfhullet” til.
Total og Repsol
da alle løb skrigende væk fra sydeuropæiske aktier.

Gæst
Gæst
2014-12-12 07:24

Hei Thorleif. Jeg mener absolutt ikke du bør bytte strategi og det tror jeg ikke du seriøst vurderer? Du sier du ikke vil omlegge porteføljen din før du er rimelig sikker på at vi har passert bunden. Men hvordan kan du være sikker på bunden? Vi vet jo at prisene er helt uforutsigbare i det kortsiktige løp. Var det mange som fant bunnen under finanskrisen i 2008/2009? Og hva med de som ventet med å kjøpe til ting hadde “bedret” seg. De gikk sikkert glipp av en flott avkastning, i fohold til de som kjøpte seg opp på vei ned.… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-12-12 10:15

Så er det nu man ikke må sige, at man tjener penge på den øgede volatilitet, som teknisk funderet trader… Personoigt mener jeg, at I alle sammen kommer til kort i sådan et marked, fordi I ikke forstår bevægelserne ved brug af historiske kursdata …

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-12 12:47

Hej Thorleif,

Ja den er svært. Reptil hjernen siger sælg men de fleste analytikere siger, at markedet er ikke til et crash mere til en justering.

Jeg synes, det med at vente lyder umiddelbart mest fornuftigt. Bare det med bunden – det er altid svært at forudsige, hvornår bundet er nået.

Vi krydser fingre for det snart vender.

Gæst
Gæst
2014-12-12 10:49

Ingen tvivl om af de Norske oile aktier bliver hårdt shortet. Prosafe og TGS er hårdt shortet. På et tidspkt. skal aktierne købes tilbage, så vil de stige igen. Man kan evt lige checke antal (%) af aktierne som ligger i short inden køb.

Vale ligger man i Brassil, som jo nærmest er invester fjends

https://finance.yahoo.com/mb/forumview/?&v=m&bn=b527dc22-b833-3235-a992-c700352fd78d
Så når man skal købe aktier, skal man også checke hvilket land de er i.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-12 11:02

Hej Superbroker

Hvor er det man kan se hvor mange af aktierne der er shortet? Kan man se det hos Nordnet? Yahoo/Google? Eller skal man købe sig ind i en tjeneste?

Mvh Kristoffer

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-12 11:19

Google og du kan finde.
feks. Google : short selling stocks tgs

http://shortsqueeze.com/?symbol=TGS

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-12 11:24
Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-12 11:40

Super, tak 🙂

Gæst
Gæst
2014-12-12 11:44

Det er hårdt at se på en portefølje med Vale, Prosafe, Jinhui, Ming Yang, Wilhelm Wilhelmsen og Trina Solar. Alle aktier jeg har købt inspireret af dig Thorleif (selvom det var længe siden med Trina). Men jeg håber du ret i at det er mest mørkt lige før daggry. Mange af faldene er tæt forbundne med globale forhold, især olieprisen (Prosafe) og opbremsning i væksten i Kina (tørlast, jernmalm dvs. Jinhui og Vale). Heldigvis ser alle selskaberne ud til at have solidt kapitalgrundlag, jeg frygter nok mest for Prosafe pga et ambitiøst nybygningsprogram. Men en aktie jeg slet ikke forstår… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-12-12 12:41

Du skal ikke tage det så tungt ! Selv “Nordnet Superfonden Danmark” er i rødt, nu igen og det er alle mine aktier også. Jeg ville egentlig være gået i obligationer i september/oktober, men det så jo godt ud ind i mellem (købte AliBaba ved noteringen).

Jeg synes det er “for sent” at gå kontant nu !

Gæst
Gæst
2014-12-12 12:43

En kombination af langsigtet teknisk analyse brugt på dine branchevindere ville ganske givet hjælpe på samlet performance da selv branchevindere kan opleve faldende trende, og der kan du lige så godt være ude. Ingen tvivl om at de nok skal komme igen og så kan de jo også købes igen så du nøjes med at ride på opturene. Det tror jeg er en vinderstrategi og når jeg bliver rig nok vil jeg bruge den på baggrund af dit hårde arbejde med at finde branchevinderne. 🙂 God weekend

Gæst
Gæst
2014-12-12 13:01

Jeg er begyndt at afdække min risiko med certifikater, når vi har disse urolige tider. Da de første fald i olieprisen og tilhørende selskaber kom, var jeg heldigvis ude af det marked. Et SL er jo ikke ensbetydende med at sælge ud af sine branchevindere. Man kan jo også lave et SC (stop certifikat). Disse vindere kan jo i perioder afdækkes med et bear certifikat der modsvarer værdien af de aktier som du ønsker at beholde. Når du mener der begynder at være bund i nedturen sælger du dit certifikat. Det holder dig måske ikke helt ude af tab, men… Læs mere

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld