Spring til hovedindhold

Nykreditfejde investeringsirriterende, men ødelægger ikke Jyske Banks nattesøvn

Den uenighed som er blevet stadig tydeligere mellem Nykredit og Jyske Bank de seneste år, brød ud i lys lue i sidste uge, da Nykredit tolkede Jyske Banks køb af BRF som stridende mod mulighederne for at forblive i Totalkreditsamarbejdet og fortsat modtage provisioner af de udestående lån. Jyske Bank aktien faldt naturligt på meddelelsen om at op til 250 mio. provisionskroner er på spil. Skulle forløbet ende her med at Nykredit/Jyske Bank bliver skilt af med advokathjælp, vil det indtjeningsmæssigt kunne mærkes hos Jyske Bank aktionærerne. Det mest sandsynlige er dog, at der findes en i det mindste mere mindelig løsning og at den samlede regning i det finansielle statsamt bliver mindre.

Rundt om Jyske Bank/Nykredit

  • Nykredit har opsagt samarbejdet. Det betyder at op de over 80 mia. som Jyske Bank i dag har formidlet til sine kunder og som Jyske Bank tjener op imod 250 mio. år årligt på, potentielt, jævnfør meddelelse i sidste uge, er i indtjeningsfare.
  • Skulle det ende med at Nykredit gør alvor heraf og i sidste instans i givet fald får juramedhold i at have retten på sin side, vil det naturlige modtræk være at ”incitamentsovertale” kunderne til at flytte over på BRF platformen. Der er ingen anden forskel på at have et gult, grønt, rødt, blåt eller andet realkreditlån udover afregningskurser (renten) og bidrag til reservefond.
  • Købet af BRF blev betalt med og i Jyske Bank aktier, som blev prissat til 120-125 % af bogført egenkapital, svarende til at investorerne antager, at JB/BRF langsigtet kan lave en egenkapitalforrentning på 12-12,5 %. Da betalingen er sket i egne aktier til en fair/høj pris, sker der reelt ingen eller kun en mindre udvanding, når det samtidig bemærkes, at BRFs indtjening de kommende år skal op i et helt andet gear, end hvad der har været tilfældet de seneste år jævnfør nedenfor.
  • Den gennemsnitlige egenkapitalforrentning i BRF har de seneste 5 år været på 0,91 %, hvilket selvsagt er klar utilfredsstillende og også ligger markant under konkurrenternes. JB/BRF har tilkendegivet synergieffekter på 400 mio. Det mest sandsynlige er dog at BRFs indtjening skal løftes op imod det niveau som gælder for eksempelvis Realkredit Danmark. Aktuelt ca. 5 % men som sammen med de øvrige enheder i Danske Bank skal være op imod en 2-cifret egenkapital forrentning.
  • For BRFs vedkommende betyder en ”sektorindtjening” på op imod 10 % i egenkapitalforrentning over de kommende år en indtjening på 1 mia. I den henseende må de annoncerede synergier på 400 mio. anses som meget ”vejledende” og en ”udbetaling”. Set i den sammenhæng er den påståede negative effekt fra Nykreditsopsigelse af samarbejdet nok stor, men trods alt en størrelse som kan håndteres og fortsat udtryk for en ”worst-case”.
  • Nykredits udmelding bør bådes ses som et signal, som skal virke afskrækkende overfor eventuelle andre dissidenter og at Nykredit også har behov for at markere økonomiske særstandpunkter midt i en presset indtjeningstid.
  • Det er ingen hemmelighed at Jyske Bank og Nykredit har haft et noget anstrengt forhold. Nykredit har løbende været på strandhugst blandt Jyske Banks kunder og brugt kundernes Totalkreditrelation som ”kontaktvåben”. Noget som har været en torn i øjet på Jyske Bank.
  • Aftalen mellem Totalkredit og Nykredit i sin tid i 2003 var i høj grad en aftale mellem Anders Dam og Mogens Munk Rasmussen. MMR er fortid i Nykredit (SIDEN 2006) og det samme er den aktionæroverenskomst som var mellem NYK/JB i den tid, hvor Nykredit var storaktionær i Jyske Bank. Aftalen var bl.a. en udløber af det gode samarbejde mellem netop JB og NYK i deres fælles forståelse og kamp mod de større konkurrenter Danske Bank og Nordea.
  • Købet af BRF styrker kapitalberedskabet i Jyske Bank og bringer JB/BRF op i en skandinavisk snarere end en dansk liga

Jyske Bank/BRF på mod vej 4 mia. i indtjening

Samlet set er købet af BRF fortsat langsigtet et godt og rigtigt skaktræk fra Jyske Bank. På kort sigt kan der komme kurrer på økonomitråden og uenigheden med Nykredit er til at tage og føle på. Det ændrer dog ikke ved udsigterne til at Jyske Bank er på rette indtjeningsspor, og at en indtjening for Jyske Bank/BRF over de kommende 2-3 år burde ligge i niveauet 4 mia. før skat, snarere end de 2,7 mia. som blev resultatet af 2013 anstrengelser samlet set.

Anm: Jeg ejer selv aktier i Jyske Bank

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-04-03 10:25

Lidt husmandslogik til at udregne fremtid aktiekurs. PE på store stabile banker ligger i øjeblikket på 13. Med en indtjening før skat på 4 mia bliver nettoresultatet ca. 3 mia. Med 95 mio aktier svarer det til 31 kr pr aktie. Baseret på en PE på 13 ville en fair aktiekurs om et par år være 400-410 kr. Realistisk? Iøvrigt lidt mærkeligt at Danske Bank har downgraded aktien og sat kursmål på 280.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-04-03 16:12

Hej Thomas

Tak for din kommentar. Din “husmandslogik” er ganske fin og nok også lidt kommunikativt underspillet:-)

Jeg tror dog 13x indtjeningen er lidt i den høje ende. Jeg tror udfordringen med at tjene 4 mia. før skat i 2016 med de økonomiudsigter vi kender i dag, er mindre end med sikkerhed at vide, at investorerne vil gange indtjeningen med 13 for at finde “fair værdi”

Hilsen
Per