Nordnetbloggen

Nye regler for beskatning af investeringsfonde.

Beskatningen af investeringsfonde ændres fra og med 2020. Her er hvad du skal være opmærksom på.

Fra nytår ændres beskatningsreglerne for de såkaldt aktiebaserede ETF’er og udenlandske investeringsfonde, dvs. dem, der er mere end 50% investeret i aktier. Afkast fra investering i disse investeringsselskaber beskattes fra og med 2020 nemlig som aktieindkomst, hvis selskabet senest 1. november året før har meddelt Skattestyrelsen, at de ønsker status som aktiebaseret investeringsselskab. Skattestyrelsen har på nuværende tidspunkt endnu ikke offentliggjort listen over godkendte selskaber for 2020, men den ventes her i første del af december. Præcis, hvilke investeringsselskaber der er godkendte, vil blive opdateret her på siden, så snart Skattestyrelsen har offentliggjort listen med selskaber.

Dette betyder, at en række ETF’er og udenlandske investeringsfonde fra nytår må forventes at blive beskattes på linie med de aktiebaserede danske investeringsforeninger, idet afkastet bliver beskattet som aktieindkomst (27%/42%). Til og med 2019 beskattes afkastet som kapitalindkomst – og hermed typisk til en højere procent. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ETF’er og udenlandske investeringsfonde fortsat vil blive beskattet i henhold til lagerbeskatningen (dvs. en løbende årlig beskatning af værdistigning/værditab), i modsætning til de danske aktiebaserede investeringsforeninger, hvor afkastet først beskattes ved salg (det såkaldte realisationsprincip).

Hos Nordnet ser vi positivt på denne ændring, der er et godt skridt i retning af mere lige konkurrencevilkår imellem danske investeringsforeninger og udenlandske fonde. Vi ser generelt en markant stigende interesse for især ETF’er blandt vores kunder, og denne ændring i skattereglerne vil for de flestes vedkommende have en positiv effekt på deres afkast efter skat.

Forudsætninger
Investering 500.000 kr.
Afkast 5 procent 25.000 kr.
Kapitalindkomst beskattes med 33 procent (kapitalindkomst mellem 0 og – 50.000 kr.)
Aktieindkomst beskattes med 27 procent (aktieindkomst mellem 0 og 54.000 kr.)
Skat – nye regler (27 procent) 6.750 kr.
Skat – gamle regler (33 procent) 8.250 kr.
Afkast efter skat – nye regler 18.250 kr.*
Afkast efter skat – gamle regler 16.750 kr.*

Eksempel for typisk investor – Finansdanmark

* Beregningen viser en typisk investor. Forskellen i beskatningen efter nye og gamle regler kan variere afhængig af størrelsen af investors samlede kapitalindkomst og aktieindkomst. Aktieindkomst op til 54.000 kr. (2019) beskattes med 27 procent. Aktieindkomst derover beskattes med 42 procent.Før 2020 beskattes afkast fra aktiebaserede investeringsselskaber som kapitalindkomst med 25 til 42 procent afhængig af, hvor stor investors kapitalindkomst er. Typisk udgør skatten på kapitalindkomst 33 procent.Den typiske investor får således nedsat beskatningen fra 33 til 27 procent.

De ændrede regler betyder dog også, at dit afkast efter skat i nogle tilfælde også kan risikere at blive forringet, alt afhængig af din kapitalindkomstbeskatning. Vær derfor opmærksom på hvordan de ændrede skatteregler påvirker lige præcis din skat og tilpas eventuelt dine investeringer herefter.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

16
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Erik
Gæst
Erik
En positiv ændring. Kan vi så også regne med at Nordnet tilbyder aktiesparekonto i 2020, så vi har et godt sted at placere vores ETFer i frie midler?
Steen Rasmussen
Gæst
Steen Rasmussen
Hvordan Beskattes ETF på en aktie spare konto?
Erik
Gæst
Erik
Med 17% lagerbeskatning. Hvilket jo må siges at være endnu en tand bedre end 27% lagerbeskatning…
Arne Hørlyck
Gæst
Arne Hørlyck
Hvor finder jeg en liste over ETF’er, som SKAT accepterer til den nye aktielignende beskatning?
Niels
Gæst
Niels
Hvordan ser regnestykket ud hvis man både har høj positiv kapitalindkomst – og aktieindkomst der beskattes med 42 procent samt topskattebetaler.
David
Gæst
David
Hvis du er topskattebetaler, så betaler du 42% i kapitalindkomstskat. Hvis du så også betaler 42% i aktieindkomstskat og fonden lagerbeskattes, er det altså det samme.
Johan
Gæst
Johan
Hvis jeg køber ETF’er i min datters depot, vil jeg vel som udgangspunkt gerne have, at afkastet bliver beskattet som kapitalindkomst, da det er skattefrit op til frikortets grænse på 35.300 kroner (hvis ellers pengene er overført af fx bedsteforældrene). Dermed bliver ETF’er der fra 2020 beskattes som aktieindkomst mindre attraktive i det her tilfælde. Er det korrekt forstået?
Kim
Gæst
Kim
Betyder det gengivne citat at en godkendt ETF i 2020 beskattes hhv. 27/42% og efter lagerbeskatningsprincippet? “Dette betyder, at en række ETF’er og udenlandske investeringsfonde fra nytår må forventes at blive beskattes på linie med de aktiebaserede danske investeringsforeninger, idet afkastet bliver beskattet som aktieindkomst (27%/42%). … Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ETF’er og udenlandske investeringsfonde fortsat vil blive beskattet i henhold til lagerbeskatningen”

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link