Nordnetbloggen

Lavere beskatning af investeringsfonde fra årsskiftet.

Beskatningen af investeringsfonde ændres fra og med 2020. Her er hvad du skal være opmærksom på.

Fra nytår ændres beskatningsreglerne for de såkaldte aktiebaserede ETF’er og udenlandske investeringsfonde, dvs. dem, der er mere end 50 % investeret i aktier. Afkast fra investering i disse investeringsselskaber beskattes fra og med 2020 nemlig som aktieindkomst, hvis selskabet senest 1. november året før har meddelt Skattestyrelsen, at de ønsker status som aktiebaseret investeringsselskab. Skattestyrelsen har offentliggjort listen over de mere end 1400 værdipapirer, der fra og med 2020 vil blive beskattet som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst. Du kan se præcis, hvilke investeringsselskaber der er godkendte på Skats hjemmeside (under fanen “Liste over aktiebaserede investeringsselskaber”).

Dette betyder, at en række ETF’er og udenlandske investeringsfonde fra nytår må forventes at blive beskattet på linie med de aktiebaserede danske investeringsforeninger, idet afkastet bliver beskattet som aktieindkomst (27 %/42 %). Til og med 2019 beskattes afkastet som kapitalindkomst – og hermed typisk til en højere procent. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ETF’er og udenlandske investeringsfonde fortsat vil blive beskattet i henhold til lagerbeskatningen (dvs. en løbende årlig beskatning af værdistigning/værditab), i modsætning til de danske aktiebaserede investeringsforeninger, hvor afkastet først beskattes ved salg (det såkaldte realisationsprincip).

Hos Nordnet ser vi positivt på denne ændring, der er et godt skridt i retning af mere lige konkurrencevilkår imellem danske investeringsforeninger og udenlandske fonde. Vi ser generelt en markant stigende interesse for især ETF’er blandt vores kunder, og denne ændring i skattereglerne vil for de flestes vedkommende have en positiv effekt på deres afkast efter skat.

Forudsætninger
Investering 500.000 kr.
Afkast 5 procent 25.000 kr.
Kapitalindkomst beskattes med 33 procent (kapitalindkomst mellem 0 og – 50.000 kr.)
Aktieindkomst beskattes med 27 procent (aktieindkomst mellem 0 og 54.000 kr.)
Skat – nye regler (27 procent) 6.750 kr.
Skat – gamle regler (33 procent) 8.250 kr.
Afkast efter skat – nye regler 18.250 kr.*
Afkast efter skat – gamle regler 16.750 kr.*

Eksempel for typisk investor – Finansdanmark

* Beregningen viser en typisk investor. Forskellen i beskatningen efter nye og gamle regler kan variere afhængig af størrelsen af investors samlede kapitalindkomst og aktieindkomst. Aktieindkomst op til 54.000 kr. (2019) beskattes med 27 procent. Aktieindkomst derover beskattes med 42 procent. Før 2020 beskattes afkast fra aktiebaserede investeringsselskaber som kapitalindkomst med 25 til 42 procent afhængig af, hvor stor investors kapitalindkomst er. Typisk udgør skatten på kapitalindkomst 33 procent. Den typiske investor får således nedsat beskatningen fra 33 til 27 procent.

De ændrede regler betyder dog også, at dit afkast efter skat i nogle tilfælde også kan risikere at blive forringet – alt afhængig af din kapitalindkomstbeskatning. Vær derfor opmærksom på hvordan de ændrede skatteregler påvirker lige præcis din skat og tilpas eventuelt dine investeringer herefter.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

65
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Erik
Gæst
Erik
En positiv ændring. Kan vi så også regne med at Nordnet tilbyder aktiesparekonto i 2020, så vi har et godt sted at placere vores ETFer i frie midler?
Steen Rasmussen
Gæst
Steen Rasmussen
Hvordan Beskattes ETF på en aktie spare konto?
Erik
Gæst
Erik
Med 17% lagerbeskatning. Hvilket jo må siges at være endnu en tand bedre end 27% lagerbeskatning…
Arne Hørlyck
Gæst
Arne Hørlyck
Hvor finder jeg en liste over ETF’er, som SKAT accepterer til den nye aktielignende beskatning?
Niels
Gæst
Niels
Hvordan ser regnestykket ud hvis man både har høj positiv kapitalindkomst – og aktieindkomst der beskattes med 42 procent samt topskattebetaler.
David
Gæst
David
Hvis du er topskattebetaler, så betaler du 42% i kapitalindkomstskat. Hvis du så også betaler 42% i aktieindkomstskat og fonden lagerbeskattes, er det altså det samme.
Simon
Gæst
Simon
… men kapitalindkomst vil være en fordel, hvis du er i 42% niveau på aktieindkomst og din kapitalindkomst er under 44.800 (2019). Så er beskatningen ca. 37% plus evt. kirkeskat.
Johan
Gæst
Johan
Hvis jeg køber ETF’er i min datters depot, vil jeg vel som udgangspunkt gerne have, at afkastet bliver beskattet som kapitalindkomst, da det er skattefrit op til frikortets grænse på 35.300 kroner (hvis ellers pengene er overført af fx bedsteforældrene). Dermed bliver ETF’er der fra 2020 beskattes som aktieindkomst mindre attraktive i det her tilfælde. Er det korrekt forstået?
Nete
Gæst
Nete
Hej Johan. Jeg køber også etf’ere i min datters depot. Jeg har fået den opfattelse, at det er lagerbeskatningen, der har betydning for om frikortet kan bruges. Da etf’erne på listen stadig lagerbeskattes (dog med en anden sats) skulle der ikke være noget problem i fortsat at bruge frikortet. Mvh
Martin
Gæst
Martin
Det er helt forkert. Det er beskatningen som kapitalindkomst, der bruger af frikortet. Lager- ctr. realisationsbeskatning har kun betydning for tidspunktet og opgørelsen af skatten.
Nete
Gæst
Nete
Ok, tak for korrektionen, Martin.
Lars
Gæst
Lars
Er der nogle der kan anbefale en bred, billig verdensdækkende investeringsforening, som fortsat beskattes som kapitalindkomst, som jeg kan bruge – netop til børnene?
Lars Bremer
Gæst
Lars Bremer
Hej Johan, jeg står i samme situation som dig. Hvad er din plan? Sælger du deres værdipapirer nu, og betaler skat af fortjenesten og køber nogle som ikke står på listen, eller hvad kan man gøre på sine børns vegne?
J B
Gæst
J B
Det gælder vel om at sælge inden årsskiftet, og så skifte til nogle lagerbeskattede fonde, der ikke står på listen.
Kim
Gæst
Kim
Betyder det gengivne citat at en godkendt ETF i 2020 beskattes hhv. 27/42% og efter lagerbeskatningsprincippet? “Dette betyder, at en række ETF’er og udenlandske investeringsfonde fra nytår må forventes at blive beskattes på linie med de aktiebaserede danske investeringsforeninger, idet afkastet bliver beskattet som aktieindkomst (27%/42%). … Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ETF’er og udenlandske investeringsfonde fortsat vil blive beskattet i henhold til lagerbeskatningen”
A. E.
Gæst
A. E.
Har det nogen betydning for beskatningen, om ETF’en er akkumulerende eller udbetalende?
Søren
Gæst
Søren
Jeg er også interesseret i et svar på dette.
Jakob
Gæst
Jakob
Kommer Nordnets liste over ETF’er til at inkludere en filtrering af hvilke fonde, som bliver hhv. aktieindkomst- og kapitalindkomst beskattet?
Rikke Orry
Gæst
Rikke Orry

Min datter fylder snart 18 år, og jeg planlægger at oprette et depot hos Nordnet til hende som en del af hendes gave. Jeg overvejer så at købe aktier eller fonde for et mindre beløb og sætte ind – så er hun i gang og kan selv spare op og handle fremadrettet – i det omfang hun har lyst. Tror dog ikke at hun vil være særlig aktiv i de første par år, så det skal helst være noget der passer sig selv og med en god spredning, dvs en investeringsfond eller en ETF med en lav ÅOP. Umiddelbart er… Læs mere »

Erik
Gæst
Erik

Hej Rikke, som jeg forstår det skal du holde dig væk både fra aktiesparekonto og alle ETFer, hvis du vil undgå lagerbeskatning. Til det formål du beskriver ville jeg anbefale en almindelig aktiedepot, op månedsopsparing i fx. Sparindex Globale Aktier, og Sparindex OMXC25, begge med en ÅOP omkring 0,5%. Det er ikke lige så lavt som hos en ETF, men du undgår lagerbeskatningen. Ved månedsopsparing undgår du også omkostninger til kurtage og valutagebyr (hvis alternativet er en ETF handlet i Euro). I månedsopsparingen kan du vælge at der skal handles for fx. 1000 kr om måneden, og så vil der… Læs mere »

Rikke Orry
Gæst
Rikke Orry
Erik – ja, og mange tak for svar!
Mads
Gæst
Mads
Har I mulighed for at lave en liste over hvilke ETFer der er lagerbeskattet og hvilke der ikke er i dem man kan vælge i mellem under Jeres månedsopsparing?
Erik
Gæst
Erik
Alle ETFer er, og vil være, lagerbeskattede – det ændres det ikke på. Det nye i 2020 er, at en del af dem vil beskattes som aktieindkomst, hvorimod andre vil beskattes som kapitalindkomst.
Kasper
Gæst
Kasper
Det ser ud til at langt de fleste ETFere, der kan vælges som månedopsparing, beskattes som aktieindkomst. Jeg har fundet 3 ETFere, der i 2020 beskattes som kapitalindkomst. Vil de være fornuftige at vælge til en børneopsparing, der først skal bruges om 15 år? Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF; Xtrackers MSCI World Swap UCITS ETF; Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF
Søren
Gæst
Søren
Min søn har også en investering i ETF’ere der pt. lagerbeskattes som kapitalindkomst. Dermed udnytter vi hans personfradrag og jeg er derfor selvfølgelig interesseret i fortsat at have kapitalindkomstbeskattede ETF’er i depotet. De ETF’er han har pt. Skal vel først sælges efter nytår? De bliver vel opgjort og kapitalindkomstbeskattet Per 31. December som sædvanlig? Og så skal jeg bare finde nogen tilsvarende som fortsat bliver indkomstbeskattet og købe dem i stedet?
Jacob
Gæst
Jacob
Hej Kasper, Er du blevet klogere ift, om de nævnte fonde virker “fornuftige” til en børneopsparing, eller om der er andre alternativer? Mvh. Jacob
Erik
Gæst
Erik

Hej Kasper og Jesper. Umiddelbart ville jeg anbefale at I bruger iShares ETFer istedet for Xtrackers, hvis det er den slags produkt I gerne vil investere i. Som “Swap” i to af navnene antyder, er Xtrackers fonde -syntetisk- istedet for -fysisk- replikeret. Det betyder, at fonden rent faktisk ikke ejer de underliggende værdipapirer, men har indgået komplicerede aftaler med finansielle institutioner om ditten og datten. Det indebærer mere risiko, og er at købe fysisk replikerede ETFer i stedet for – til eksempel iShares. Dette gør sig specielt gældende, hvis ÅOP er den samme. Men hvorvidt produkterne er egnede til børneopsparing… Læs mere »

Felipe Levi
Gæst
Felipe Levi
Hej, kan vi evt. få en opdateret version af måndesospasrring muligt fonde som ny bliver dakket af den nye skatteregler?
Anders
Gæst
Anders

Aktiesparekontoen burde være perfekt til de nye godkendte ETFere. Nu hæves loftet til 100.000 kr. og for en familie på 5, er det så 500.000 kr. bare i indskud. Det kan så blive til både 1 til 2 millioner hen over årene, ud over at så hæves loftet jo igen næste år til 150.000 kr. Det er uforståeligt, hvor nordnet ikke har de konti til deres kunder. De beregner vel bare skat på samme måde som ved en pensionsordning. Nordnet er for småsparere og skal de ordninger virke, så skal nordnet støtte op om det, ligesom de vel også gør… Læs mere »

claus
Gæst
claus
Helt enig. ETF’er og udenlandske fonde bliver alligevel lagerbeskattet, så der kan man gøre brug af den lavere sats som aktiesparekontoen tilbyder. Samtidigt dejligt at se at de danske fonde bliver beskattet ved realisering, men dem skal man måske så overveje at køre via en anden konto

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link