Nordnetbloggen

Nu er der et lys for enden af tunnelen

Vi må indrømme, at vi måske er en kende for tidligt ude: Men fredagens handelsmønster opfatter vi alligevel som et vigtigt positivt signal om, at der er noget nyt på vej.

For det første så vi natten til fredag et kæmpe spring frem for aktiemarkeder, da tidsskriftet STAT offentliggjorde en artikel om meget lovende resultater ved behandling af svære smitteramte coronapatienter med Gileads Remdesivir. Ifølge de relativt detaljerede presseforlydender, som ikke er blevet bekræftet, virker behandlingen effektivt for langt hovedparten af de hårdest ramte coronapatienter indlagt på sygehuse.

Hvis resultaterne holder stik, er det i den grad en gamechanger for forløbet af coronakrisen. Vi ved nemlig nu så meget, at de fleste raske personer komme igennem coronasmitte uden nævneværdige symptomer, men et mindretal bliver ekstremt hårdt ramt med risiko for at dø efter et stærkt ubehageligt forløb eller at få varige lungeskader.

I hvert fald reagerede markedet meget positivt på nyheden, og markedet blev yderligere understøttet af meldinger fra Trump om, at det amerikanske samfund nu begynder at åbne, i hvert fald nogle steder.

Det hele handler om, hvordan politikere og myndigheder vil balancere hensynet til den gruppe, der bliver hårdt ramt af coronasmitte, og hensyn til samfundsøkonomien og erhvervslivet. Vi ser, at denne balance nu er ved at tippe over mod hensynet til erhvervslivet og økonomien.

Vi har ikke nogen holdning til, hvad der i denne sammenhæng er rigtigt eller forkert. Men bundlinjen er, at aktierne i hvert fald reagerede kraftigt positivt på disse signaler. Underliggende vil tanken om, at samfundsøkonomien måske alligevel kommer hurtigere i gang, sætte nogle enorme kræfter i gang.

For det andet så vi fredag noget, der ligner starten på en sektorrotation over mod mere cykliske og konjunkturfølsomme aktier. Især de amerikanske industriaktier fik et gevaldigt løft, og det samme gjorde finansaktierne. Mere overraskende fik også energiaktierne er kæmpe spark frem, men det vender vi tilbage til.

Hvor fremgangen på aktiemarkederne især har været drevet af healthcare, biotech og teknologi, kan der nu være et skifte på vej mod de konjunkturfølsomme aktier. Herhjemme så vi også indikationer på det med solide stigninger fredag til Mærsk, DSV, Rockwool, DFDS og NKT. Der er tale om stærkt konjunkturfølsomme aktier, som vil blive begunstiget af fremgang i den økonomiske aktivitet.

Bemærk, at det ikke er fordi vi tror eller forventer, at der sker den store åbning af samfundsøkonomien den næste månedstid. Men hvis der kommer en effektiv behandling, vil der også opstå ny aktivitet langt hurtigere, end hvis man stadig skal passe på med social kontakt. Og så skal man også huske, at aktiemarkedet som regel er 6-9 måneder foran den virkelighed, vi kan se lige foran os.

For det tredje skal man huske på – som en ekstra positiv byggeklods – at store erhvervssektorer kører næsten uforandret under krisen. Blandt andet kører store dele af dansk erhvervsliv faktisk næsten uforandret. De store virksomheder inden for farma, medtech, føde- og drikkevareindustri og teknologi er stort set ikke påvirket af krisen, og i nogle tilfælde tværtimod.

Vi har på det seneste set en solid opjustering af årets overskudsforventning fra Ambu, og Chr. Hansen kom ud af 2. kvartal som forventet, og selskabet fastholdt årsforventningen. Hvilket vi ser som meget positivt i det aktuelle miljø, og efter flere nedjusteringer i bagagen.

Og hvad sker der så lige med olieaktierne?

Vi vil blot bemærke, at olieaktierne de seneste dage har opført sig meget mærkeligt. I USA fredag steg olieselskaberne 6-8 procent, samtidig med at spotprisen på crude olie dykkede syv procent under 20 USD. Olieprisfaldet er en konsekvens af stigende lagre og meget svag efterspørgsel efter olie.

Vi er ikke eksperter på olie. Men umiddelbart er der to forklaringer på de stigende olieaktier. For det første samme årsag som nu får de cykliske aktier til at stige: nemlig en langsigtet forventning om, at der igen kommer gang i hjulene. Og for det andet forlydender om, at blandt andet mellemøstlige statsfonde er begyndt at købe massivt op i internationale olie- og energiselskaber. Det burde alt andet lige også sætte sig positivt i værdiansættelsen på Vestas og Ørsted.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje nærmer sig plus fem procent år-til-dato

Selvom vi kun har 80 procent af kapitalen i arbejde, har vi på det seneste stort set holdt trit med det stigende aktiemarked. Fredag endte porteføljen i plus 4,4 procent for året, mens Copenhagen Benchmark sluttede i minus 4,4 procent. Bedste investeringsforening med danske aktier ligger i minus 3,3 procent, den ringeste i minus 20 procent.

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld