Nordnetbloggen

Nordiske Udbytteaktier 2020

Ansporet af diverse succesrige udenlandske udbytteporteføljer har jeg for Dansk Aktionærforening de seneste ni år udvalgt tolv nordiske aktier med udbytteafkast på den gode side af fire procent. 2019 porteføljen gav et afkast 1,9 procent, mens det førende indeks for nordiske aktier (MSCI Nordic) i samme periode vandt 3,2 procent. Se nedenstående tabel.

Norske Selvaag Bolig gav med 40,1% det højeste afkast efterfulgt af Novo Nordisk, der gav afkast på 25,1%. De dårligste aktier var svenske Mekonomem, der tabte 32,4% og Pandora, der tabte 31,3%. Acando og Oriflame blev købt af børsen i løbet af året.

Den nordiske udbytteportefølje har siden starten i efteråret 2010 givet et afkast på 154,2 procent, mens det førende nordiske indeks er steget 104,8 procent. Udbytteporteføljen har altså siden start givet et merafkast på 49,5 procent. Se nedenstående tabel.

Jeg har i oktober 2019, igen for Dansk Aktionærforening, udvalgt en ny nordisk udbytteportefølje for 2020. Her har jeg fravalgt aktier, der de seneste tolv måneder har udbetalt mere i udbytte, end markedet forventer, de vil tjene i 2019. Altså aktier med “payout ratio” eller udbytterate over 100 procent målt på historiske udbytter og aktuel indtjening. Derved blev en række selskaber frasorteret, herunder Hennes & Mauritz fra 2018 poerteføljen og Sampo fra 2019 porteføljen. Jeg har også valgt at se bort fra selskaber med børsværdi under en milliard kroner, eksempelvis Bredband 2. Endelig har jeg fravalgt alle selskaber med udbytteafkast under 4,0 procent, hvorved en lang række ellers profitable og aktionærvenlige selskaber blev fravalgt, herunder Gjensidige (udbytteafkast på 3,9%), Stora Enso (3,9%), Ahlström-Munksjö (3,9%), Volvo (3,8%) og Elisa (3,6%).

Den endelige shortliste med 58 profitable og højtydende nordiske aktier er vist i nedenstående tabel. Aktier markedet med rød skrift indgår i 2020 porteføljen.

Shortlisten omfatter 18 finske aktier, 17 danske aktier, 15 norske aktier og otte svenske aktier. Egentligt var der kun 11 danske selskaber, der klarede kriterierne, men ligesom i de foregående år, har jeg valgt at tælle aktietilbagekøb med som udbytter for de danske aktier. Og den detalje betyder altså, at yderligere seks danske aktier kom med på shortlisten nemlig Jyske Bank, Novo Nordisk, Ringkjøbing Landbobank, United International Enterprises, Novozymes og William Demant Holding.

Jeg gav genvalg til følgende otte aktier: Jyske Bank, Nokian Tyres, Telenor, Novo Nordisk, Aspo, Pandora, Veidekke og Selvaag Bolig. Jeg fik dermed plads til fire nye aktier: Betsson, Bilia, Beijer Alma og Fiskars. Se tabel med nøgletal for 2020 porteføljen nedenfor (data pr. 9. oktober 2019).

Jeg håber selvfølgelig at udbytteporteføljen vil klare sig godt, og bedre end markedet. Det finder vi ud af hen ad vejen….

Hvad mener du om 2020 porteføljen. Er der dårlige aktier i porteføljen? Hvorfor? Hvilke aktier burde jeg have valgt i stedet? Har du selv favoritter blandt aktierne på shortlisten? Har jeg overset nogle nordiske aktier, der har udbytteafkast over 4%? Jeg hører gerne din mening.

Disclaimer. Jeg ejer selv aktier i Pandora, Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank, Bredband 2, NNIT, Topdanmark, Novo Nordisk, Nokian Tyres og Hennes & Mauritz.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

20
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Tage
Gæst
Tage

Hej Thorleif. I en trend stigning der har varet i 10 år tager vinderne alt. At være udbytte- valueinvestor er vel det sværeste overhoved. Vinderne kan ikke købes, fordi de er alt for dyre og de billige aktier kan godt blive endnu billigere. Jeg har vist tidligere skrevet på din blog, at risikoen ikke er at eje aktier, men at handle, så at du fastholder 8 selskaber er en fordel. Efter dine kriterier er dit porteføljevalg vel rigtigt. Af de få selskaber på din liste, jeg kender noget til, vil jeg kun turde købe Novo. Jeg er en dårlig udbytte-… Læs mere »

Heino
Gæst
Heino
Lidt kommentarer: – Jyske Bank meddelte 30/10 at de ikke udbetaler udbytte i 2020. De burde være ude. – Hvordan får du Novo Nordisk til at have en udbytteprocent på +4%? De ligger langt under, og bør være ude på den baggrund. – Du har elimineret Sampo, uden hensyn til deres meddelelse om at de forventer at udbetale mindre end tidligere (forventet niveau omkring 2,1 – 2,3 € pr. aktie) og burde således stadig være i betragtning ud fra de opførte kriterier.
David
Gæst
David
Hvorfor bruger du aritmetrisk- og ikke geometrisk gennemsnit i opgørelsen over afkastet de seneste 9 år?
Leif
Gæst
Leif
Hej Thorleif. Kan du angive et sted hvor man finder en oversigt over datoer for udbytte betaling på de enkelte aktier
Kristoffer
Gæst
Kristoffer
Hej Thorleif. Jeg undrer mig over fraværet af Europris på din liste. Jeg ville faktisk tro, at netop dét selskab ville være lige efter dit hoved. Det handler billigt, det har stabil vækst, er inden for stabilt forbrug og har en yield på ca. 6% (70% udbetaling). Kunne du i øvrigt komme med en kommentar til Protector? Er du stadig positiv fremover, nu hvor de har sat ejerskifte-delen til salg (deres tidligere vækstdriver)? Jeg selv er blevet lettere pessimistisk – især når man kigger på deres investeringsresultater de sidste par år. På forhånd tak Kristoffer
Tomas
Gæst
Tomas
Hej Thorleif. Tak for en god og logisk oversigt. Bare et kort spørgsmål: Pandora har – som jeg læser listen – et payout ratio på 186% – men alligevel har du dem med i din endelige portefølje ? Jeg ville mene at de burde falde ud p.g.a. kravet om “Her har jeg fravalgt aktier, der de seneste tolv måneder har udbetalt mere i udbytte, end markedet forventer, de vil tjene i 2019. Altså aktier med “payout ratio” eller udbytterate over 100 procent målt på historiske udbytter og aktuel indtjening. ” – eller er der noget jeg har overset her ?
Casper F
Gæst
Casper F

Hej Thorleif, en af dine gamle travere (eller måske rettede “flydere”), Jinhui Shipping, hænger noget med mulen. Jeg døjer selv med aktien i depotet og vil høre dine tanker om den. På den ene side handler den jo langt under NAV, men på den anden side er jeg noget loren overfor at de har solgt så mange af deres skibe og i stedet købt investeringsejendomme. Dels er det aldrig betryggende når et kinesisk firma pludselig fuldstændigt skifter forretningsmodel, og dels synes jeg at det virker helt umådeligt tosset at skifte fra tørlast til ejendomme nu hvor fragtraterne og skibspriserne lader… Læs mere »

Maria
Gæst
Maria
Hej Thorleif, Tar du utelukkende utgangspunkt i aksjeutbytte, og ikke i selve utviklingen av prisen på aksjen? Jeg tenker fx på Fiskars som går nedad (ca. 25 % det siste året). Kan du knytte et par ord til hvorfor Fiskars likevel er god å kjøpe? Hilsen Maria
Maria
Gæst
Maria
Jeg var måske ikke helt klar i spyttet. Jeg er med på at utbytteavkastet, som du vil ha over 4 %, er utbyttet set i forhold til aksjekursen. Men jeg lurer på om aksjekursens utvikling ikke bør være med i overvejelsene i forhold til at fyre en aksje inn i ens portefølje?
Mary
Gæst
Mary
Hvad med Chemometec? 🤔
Kristine Jørgensen
Gæst
Kristine Jørgensen
Hej Thorleif. Jeg syntes ikke at kunne se Solar på listen. Giver de ikke et udbytte på over 4%. Det er vist på 14 og dagskursen er på 317 ca.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link