Nordnetbloggen
Thorleif Jackson
Nordnet Ekspert

Nordiske udbytteaktier

Aktier med høje udbytteafkast har for vane at slå markedet fordi de nærmest pr definition er aktionærvenlige, profitable og rimeligt prissatte. Læs her hvilke nordiske aktier, der lever op til mine kriterier.

Jeg har siden oktober 2010 hvert år udvalgt en nordisk udbytteportefølje for Dansk Aktionærforening. I forbindelse med udvælgelsen af en ny portefølje i oktober 2017, har jeg lavet en shortliste med nordiske aktier med nogenlunde sikre udbytteafkast på mindst fire procent. Jeg har fravalgt aktier med børsværdi under en milliard kroner, og jeg har fravalgt aktier med payout ratio over 100 procent. Den anvendte payout ratio er beregnet som forholdet mellem udbyttet erklæret for 2016 og den forventede indtjening pr. aktie i 2017. Den nye portefølje for 2018 er endnu ikke udvalgt/offentliggjort. Her er min shortliste med Nordens bedste udbytteaktier:

*udbytte omfatter aktietilbage i 2016.

58 aktier på shortliste

Som det fremgår, har jeg fundet 58 nordiske aktier, der lever op til mine kriterier. Det skal bemærkes, at jeg for de danske aktier har medregnet aktietilbagekøb som udbytte. Egentligt var der kun seks aktier, der klarede kriterierne, men ved at medregne aktietilbage kom yderligere 10 danske aktier med på shortlisten.

Jeg tror på at aktierne på shortlisten vil outperforme markedet med ca. 2-5 pct. over de kommende 12 måneder. Det er naturligvis upraktisk at købe alle aktierne. Hvis man kun køber en mindre andel, fx 12 stk., bliver det mere tilfældigt om porteføljen slår markedet eller ej, og udsvinget i forhold til markedet bliver nok også større.

Generelt synes jeg der er mange spændende og rimeligt prissatte aktier på shortlisten, eksempelvis H&M, Novo Nordisk, Ringkjøbing Landbobank og Nokian Tyres.

Jeg håber læserne finder listen inspirerende. Hvad mener du om de nordiske udbytteaktier? Kan du få øje på særligt gode køb?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i Matas, Topdanmark, Jyske Bank, Novo Nordisk, Hennes & Mauritz, Ringkjøbing Landbobank, Sydbank og Nokian Tyres.

Thorleif Jackson
Nordnet Ekspert

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Efterlad en kommentar

13 Kommentarer på "Nordiske udbytteaktier"

avatar
Sorter efter:   nyeste | ældste | mest populære
Kenneth
Gæst
Det er en interessant liste. Jeg ville starte med at eksludere selskaber med pay-out ratio evt. over 90%. En del af selskabets overskud skal alt andet lige investeres i fremtidig vækst, derfor er pay-out ratios større eller tæt på indtjeningen ikke holdbare på sigt. Det er forskelligt, hvor meget virksomheder skal investere for at bibeholde overskud eller skabe vækst. Dette afhænger af hvor kapitalintensiv virksomheden er. Derfor ville jeg inkludere et nøgletal, der siger noget virksomhedens evne til at tjene penge i forhold til den investerede kapital evt. ROCE eller ROIC. Dette vil indikere, hvor meget virksomgheden er nødt til… Læs mere »
Lars Hansen
Gæst
Det er korrekt, at udbytteaktier *kan* være en måde at slå markedet på, på den lange bane. Det der er udfordringen med, at lave en shortliste på denne måde, og investere ud fra den er, at man ofte går i en fælde. Lad mig tage Betsson som eksempel. Det er korrekt, at deres seneste udbyttebetaling fra foråret, såfremt den forblev konstant, ville give 6+ % i direkte afkast. Problemet er bare, at de ved årsregnskabsfremlæggelsen fortalte, at udbyttet fremover ville blive sat ned, da man ønskede højere retained earnings, som man kunne investere i en meget konkurrencepræget branche. Pointen er,… Læs mere »
Kjar
Gæst

Tak for dit flotte arbejde. Udbytte aktier er min egen pejlemærke og det virker, som du selv henviser til. Det har i mange år undret mig, at der ikke bliver lavet en tilsvarende liste over virksomhedernes gæld. For i min tid, som selvstendig, så var det en stor befrielse og lettelse, med mindst muligt gæld.

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld
Tilmeld
Vil du teste Nordnet Beta? Tilmeld dig her:
Tilmeld