Spring til hovedindhold

Nordens bedste udbytteaktier

Jeg har for 9. gang udvalgt en portefølje bestående af 12 højudbytteaktier fra de nordiske lande. Udbytteporteføljen er udvalgt ud fra en shortliste med 63 nordiske aktier, der giver mindst fire procent i udbytteafkast.

Ansporet af diverse succesrige udenlandske udbytteporteføljer har jeg for Dansk Aktionærforening de seneste otte år udvalgt tolv nordiske udbytteaktier med udbytteafkast på den gode side af fire procent. 2018 porteføljen gav et tab på 3,4 procent, mens det førende indeks for nordiske aktier (MSCI Nordic) i samme periode tabte 2,6 procent. Se nedenstående tabel.

Den nordiske udbytteportefølje har siden starten i efteråret 2010 givet et afkast på 149,5 procent, mens det førende nordiske indeks er steget 98,4 procent. Udbytteporteføljen har altså siden start givet et merafkast på 51,1 procent, svarende til et merafkast på 3,8 pct. pr. år. Se nedenstående tabel.

Jeg har i november 2018, igen for Dansk Aktionærforening, udvalgt en ny nordisk udbytteportefølje for 2019. Her har jeg fravalgt aktier, der de seneste tolv måneder har udbetalt mere i udbytte, end markedet forventer, de vil tjene i 2018. Altså aktier med “payout ratio” eller udbytterate over 100 procent målt på historiske udbytter og aktuel indtjening. Derved blev en række selskaber frasorteret, herunder MATAS, Hennes & Mauritz og Gjensidige Forsikring fra 2018 porteføljen. Jeg har også valgt at se bort fra selskaber med børsværdi under en milliard kroner. Endelig har jeg fravalgt alle selskaber med udbytteafkast under 4,0 procent, hvorved en lang række ellers profitable og aktionærvenlige selskaber blev fravalgt, herunder Betsson fra 2018 porteføljen.

Den endelige shortliste med 63 profitable og højtydende nordiske aktier er vist i nedenstående tabel.

Egentligt var der kun ni danske selskaber, der klarede kriterierne, men ligesom i de foregående år, har jeg valgt at tælle aktietilbagekøb med som udbytter for de danske aktier. Og den detalje betyder altså, at yderligere syv danske aktier kom med på shortlisten nemlig DFDS, Jyske Bank, Novo Nordisk, Ringkjøbing Landbobank, GN Store Nord, United International Enterprises og Royal Unibrew.

Jeg gav genvalg til følgende seks aktier: Jyske Bank, Nokian Tyres, Telenor, Novo Nordisk, Aspo og Acando. Jeg fik dermed plads til seks nye aktier: Pandora, Selvaag Bolig, Oriflame, Sampo, Mekonomen og Veidekke. Se tabel med nøgletal for 2019 porteføljen nedenfor (data pr. 2. november 2018).

Jeg håber selvfølgelig at udbytteporteføljen vil klare sig godt, og bedre end markedet. Det finder vi ud af hen ad vejen….

Hvad mener du om de udvalgte aktier. Er der deciderede fejlvalg? Hvorfor? Hvilke aktier skulle jeg have valgt i stedet? Har du selv favoritter blandt aktierne på shortlisten? Har jeg overset nogle nordiske aktier, der har udbytteafkast over 4%? Jeg hører gerne din mening.

Disclaimer. Thorleif Jackson ejer selv aktier i Pandora, Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank,Novo Nordisk, Nokian Tyres, Hennes & Mauritz.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
19 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-12-30 13:46

hej thorleif
udbyttemæssigt har du ramt den ret godt ved at tage veidekke med på listen 👍🥳
du burde tage et kig på american shipping co.
godt nytår
mvh
dp

Gæst
Gæst
2020-05-01 18:12

Hej Thorleif. Hvad er den nemmeste måde at tjekke om en aktie er udbyttegivende?

Gæst
Gæst
2019-09-09 21:22

Meget overskuelig gennemgang, jeg satser på langsomt at få flyttet min aktier over i primært udbytte aktier venlig hilsen Christian

Gæst
Gæst
2019-01-10 05:55

Ligesom Frederik og Bjarne er jeg også nysgerrig efter hvordan du ser på refusion af udbytteskat. Det skulle være meget besværligt og både Sverige og Norge trækker mere end de 15% så vidt jeg ved (Sverige 30%, Norge 25%).
Hvor meget bliver trukket på de finske aktier?
Mvh Loui

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-10 19:31

Er du sikker på Sverige tilbage holder skat?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-11 11:41

Min erfaring med Sverige og Finland er at de overholder reglerne og trækker 15 %. Færøerne, Grønland, Danmark og nu Norge fusker og kræver mere, som så efterfølgende via komplicerede adminstrative procedurer kan refunderes. Det samme gælder Tyskland. Jeg har fravalgt udbyttegivende aktier i de lande der fusker, det er ærgerligt men min tid skal ikke bruges på at søge skatter tilbage.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-11 11:02

Hej Loui,
Sverige og Finland tilbageholder begge 15% i udbytteskat. Det gør de fleste lande herunder USA.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-03-11 09:48

Om der tilbageholdes 15% eller 30% fra fx svenske aktier kommer an på dit pengeinstitut. Jyske Bank tilbageholder fx 30%, med mindre du har en aftale (som altså købes for 150 kr), mens Nordnet tilbageholder 15% jf. dobbeltbeskatningsaftalen med Sverige. Mit gæt – fordi jeg ikke lige har googlet det 🙂 – er at Danske, Nordea, m.fl. gør det samme som Jyske Bank.

Gæst
Gæst
2019-01-09 15:49

Til Thorleif og læserne af denne blok. Udbytteskatten i Norge er hævet 15% til 25% og refusionsprocessen i Norge på de 10% – som skat i DK ikke refunderer (refunderer 15% if. DBO) – er besværlig og kan koste gebyrer. F.eks. udsteder Nordnet ikke mere gratis udbytteattester, hvis en sådan er påkrævet. Jeg oplevede et gebyr på 300 kr. på attester til Schweiz for hver af mine 3 depoter (Nestle aktier med 35% u-skat og 10% ref. i DK), som tidligere var gratis og det var enormt besværligt med rekvisition af udbytteattester i Nordnet, manuel udfyldelse af 3 enslydende attester… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-10 12:33

Hej Bjarne. Fint indlæg. Disse udbytteattester, kan de anvendes flere gange? Kan de hentes nogle steder? På forhånd tak.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-15 08:33

Blanketterne kan downloades gratis på skattemyndighedernes hjemmeside.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-27 21:30

Hej, Udbytteskat i Norge er 31,68 % (for folk med skattemæssigt bosted i Norge), men jeg kan regne ud, at der menes kildeskat, da denne steg fra 15 til 25 % i år. Jeg forstår ikke, hvorfor stigningen er et problem, og at Norge kaldes for fuskere i en anden besvarelse. Hvis man er skattemæssigt bosiddende i Danmark, skal man nu bede om en refusion på 25 % i stedet for 15 %. Dette har vel ingen betydning for besværligheden ved attester? Det er vel de samme attester, som skal udfyldes, bare med andre beløb i felterne. Eller hvad er… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-01-09 15:38

Lidt synd at dit filtreringskriterie valgte Matas fra. Det var jo den eneste af dine danske aktier fra 2018-listen der gav et positivt afkast. Jeg skulle lige tænke over hvad forskellen på payout-ratio og dit filtreringskriterie var, men det må jo være at payout-ratio er baseret på regnskabstal fra samme år, medens dit kriterie sammenligner udbytte med forventet indtjening (?). Havde du brugt payout-ratio < 100 som kriterie ville en aktie som Pandora også blive fravalgt. Tilbage til Matas: De har allerede varslet højere investeringer i 2019, og dermed indirekte et lavere udbytte. Der er dog langt fra de 10… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-01-09 14:34

Hvordan forholder du dig til at skatten på udbytte er sat op i Norge? Er det noget du selv har med i dine overvejelser, når du kigger på aktier?

Jeg er ihvertfald usikker på, om jeg gider de norske aktier, og det arbejde der ligger i at søge refusion på dette. Jeg har dog ikke endnu prøvet at søge refusion, men for mig virker det meget besværligt. Hvad er dine erfaringer?

Bedste hilsner
Frederik
https://ungmedpenge.dk

Gæst
Gæst
2019-01-09 12:46

Hej Thorleif.
Hvad vil du antage bør være et min beløb i sådan en portefølje for at få noget ud af det? Eller som min i enkelt aktier hvis man gerne vil opbygge en portefølje med højt udbytte betalende aktier? Har selv haft kig på mange af dem du vælger, er bare økonomisk begrænset i at købe meget eller mange på en gang, men tanken om at have en portefølje der giver gode udbytter tiltaler min investeringsprofil meget syntes jeg.
På forhånd tak.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-09 13:10

Hej Sebastian, Tja, kurtagesatserne er efterhånden så lave (fx. 29 kr.), at man ikke skal bekymre sig alt for meget om posternes størrelse. Desuden indrapporterer bankerne automatisk alle handler, så man ikke som i gamle dage skal sidder og lave detaljerede opgørelser over alle handler til skatteformål. For mange mindre investorer, kan det idag give mening at købe aktieposter helt ned til 10.000 kr. for nordiske aktier, forudsat at kurtagen er under eller omkring 50 kr. pr. handel. I så fald kan man holde kurtagen under 0,5% pr. handel. Personligt køber jeg altid mindst for 50.000 kr. når jeg handler… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-09 13:50

Det er dyrere at handle norske aktier. både kurtage og VP, så jeg undgår norske aktier. Desuden har Norge ry for at være cowboyland med lettere vilde bevægelser.

Gæst
Gæst
2019-01-09 11:17

Du må lige få styr på, hvornår man bruger pct og pct point 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-09 12:09

Hej Alexander,
Kan du forklare forskellen, og fortæller hvad jeg kunne have gjort bedre, Tak.