Nordnetbloggen

Naturlig korrektion, men ikke stor nedtur

Ugen er begyndt med kraftige fald på verdens børser. Det er nemt at blive grebet af den generelle panik, når aktiemarkedet falder. Der er en række årsager til at korrektion kommer, og at den kommer kortsigtet med så voldsom kraft som tilfældet er.

Der er ikke mindst 3 grunde til at det er en korrektion, og ikke begyndelsen til en større nedtur.

  1. Opture uden korrektioner undervejs er sjældne, og det er altid kun et spørgsmål om tid, før der kommer en nedtur mens aktierne stiger markant. Korrektioner kommer altid ubelejligt; også denne gang.
  2. Renterne er på vej op og mange sidder og kigger på ”3 %” i de amerikanske 10 årige renter, som skillelinjen mellem et fortsat aktiestimulerende renteniveau eller ej. Det er dog ikke automatisk lig med nedtur, hvis 3 % renteniveauet bliver nået og kortvarigt overgået.
  3. Den amerikanske regnskabssæson er lidt over halvvejs. Den gennemsnitlige indtjeningsvækst er på 13,4 % år i forhold til 4. kvartal 2016. Hvis tendensen holder (og det er der mere end blot en god sandsynlighed for), vil det være den næstbedste regnskabssæson de seneste 5 år. Der er udsigt til at 2018 vil blive drevet af generel god makroøkonomisk vækst og i tillæg giver den amerikanske skattereform yderligere medvind på bundlinjen.

Hvis aktierne skal ned nu vil det bl.a. forudsætte, at renten stiger yderligere eller at investorerne nu indstiller sig på, at 2018 bliver det sidste gode indtjeningsår. Det taler mest af alt for at den usikkerhed vi ser nu mere har karakter af korrektion end begyndelsen til en meget stor nedtur.

Brug nedturen konstruktivt

Forsøg at bruge usikkerheden fornuftigt:

  • Har du for mange aktier?
  • Har du de aktier som svarer til din risikoprofil?
  • Har du for mange aktier som påvirkes af de samme faktorer?
  • Er din beholdning af aktier lagt an på, at aktier fortsat de kommende år vil stige ligeså meget som tilfældet har været de seneste 5 år, så er der en stor risiko for at du har for mange aktier og for høj risiko.
  • Er du for USD følsom og kan din portefølje klare rentesyretesten? Siden finanskrisen er aktierne ikke mindst steget på grund af faldende renter. Når renterne vil stige, vil der være en betydelig risiko for ikke kun at stigningstakten aftager, men også at afkast bliver lavere og der kommer flere og større udsving. Er dine aktier forberedt på det?

Per Hansen
Per Hansen
Investeringsøkonom

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

8
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst
Tak for analysen, Per. Der bliver talt utroligt meget om de amerikanske aktier, men hvad med de europæiske? Jeg er bl.a. eksponeret i Euro Stoxx 50, som også er faldet en hel del i løbet af den seneste uge. Er der også her nervøsitet over kommende forventede rentestigninger, er der tale om dårlige regnskaber eller er der blot nervøsitet i markedet som i USA?
Gæst
Gæst

Hej Malene Tak for dit indspark og spørgsmål. Prisen på penge er et globalt anliggende, og det er ikke kun de amerikanske men også de europæiske renter, som er steget. For Europa gælder derudover, at den svækkede USD givetvis allerede nu giver dig og andre investorer hovedbrud. For Danmark er udfordringerne USD fald, skuffende regnskaber (gentager 3. kvartal sig)? og frygt for rentestigninger. I USA er der nok mest af alt tale om at aktierne er steget for meget for hurtigt uden opbremsninger, og der er brug for i det mindste en aktie timeout. Det er vigtigt at erindre, at… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Per Jeg tror du har helt ret i, at der måtte komme en korrektion, at den så kommer ovenpå en optur i starten af året (ihvertfald på amerikanske aktier), kom nok bag på os…………eller ihvertfald kom det bag på mig 🙁 Nu da jeg er enig med dig, prøver jeg at bruge korrektionen til, at skifte ud, så de aktier, der er ved at blive “trætte” udskiftes med aktier der er i form, men som dog også er faldet tilbage og dermed udnytte tilbagefaldet til køb. Lidt som på et håndboldhold………….ud på reservebænken med dem der ikke er i… Læs mere »

Gæst
Gæst
Hej Hardy Det lyder umiddelbart meget som performance chasing (at jagte sidste års afkast), hvilket sjældent er en god strategi. Hvis virksomheden er fornuftig og aktien er rimeligt prissat, så er der ikke nødvendigvis grund til at sælge ud blot fordi afkastet i aktiemarkedet i umiddelbar fortid ikke har været prangende. Tålmodighed er en dyd, især som aktieinvestor. Peter
Gæst
Gæst

De store udsving i 2017 var især de store stigninger i de i forvejen “dyre” amerikanske aktier, og et samtidigt markant fald i dollar, der stort set ødelagde den del af festen for en dansk investor. Jeg husker hvordan “eksperterne” – mange i hvert fald – først i 17 talte om, at dollar kunne nå Euro-paritet, dvs. 7,50 kr. da dollar nærmede sig 7; de samme, som nu ser den gå i en femmer! Mit gæt er, at når en bevægelse har været ekstrem, næsten 15 pct. ned, er vi på bunden eller tæt, ja, jeg tror vi ser vendingen… Læs mere »

Gæst
Gæst
Hej Mikael “Jeg husker hvordan “eksperterne” – mange i hvert fald – først i 17 talte om, at dollar kunne nå Euro-paritet, dvs. 7,50 kr. da dollar nærmede sig 7; de samme, som nu ser den gå i en femmer!” Jeg husker også samme spådomme. Ganske morsomme 🙂 Peter
Gæst
Gæst
godt indlæg, klart sat op
Gæst
Gæst

Hvor sandsynligt anser du følgende scenarium? Inflationen i USA stiger. Derudover så har FED indirekte varslet rentestigninger samtidigt med, at deres nuværende beholdning af statsobligationerne vil udløbe uden genopkøb. Det rygtes samtidigt, at kineserne stopper deres opkøb af amerikanske statsobligationer. Derudover har USA kørt med massivt underskud på betalingsbalancen og et statsbudget, der er usammenhængende, hvilket kan få udlandske investorer til at miste tilliden til, at amerikanerne nogensinde får betalt sin gæld. Det lyder altsammen som en virkelig giftig cocktail, der kan få obligationsmarkedet i USA til at falde voldsomt og renterne til at stige eksplosivt. Dette vil smitte af… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link