Nordnetbloggen

Mød value-investoren Robin Øvrebo – et populært Shareville-medlem

Den norske value-investor Robin_Øvrebø ligger på toplisten over de mest populære medlemmer på Shareville. I dette interview deler han ud af sine aktietips og fortæller om, hvordan han bruger Shareville til at debattere og finde inspiration. Han fortæller også, hvordan han holder sig opdateret på aktiemarkedet, og hvad han gør for hele tiden at udvikle sig og blive en bedre investor.

Interviewet er oversat fra norsk

Kan du beskrive dig selv som investor med tre ord?

Det har taget tid at definere sig som investor. Og deet har været en rejse, men hvis jeg skal beskrive mig selv med tre ord i dag:

  • Langsigtet
  • Værdibaseret
  • Kvalitetsorienteret

Hvordan bruger du Shareville?

Jeg bruger Shareville til at følge venner og bekendte, som investerer på nogenlunde samme måde som jeg gør.Jeg bruger det også til at følge andre interessante porteføljer og til at finde investeringsideer. Derudover hjælper mine følgerne mig med at begrunde hver eneste investering. Det er jeg taknemmelig for. Det gør, at jeg tager mere reflekterede og velovervejede valg.

Hvilke selskaber synes du er interessante lige nu og hvorfor?

Mit sidste køb var Kopparbergs til 267 SEK, og jeg tror fortsat på den underliggende forretningsmodel for selskabet. De tre selskaber, jeg overvejer lige nu, er nok bedre på virkelig lang sigt, det vil sige længere end fem år, end de næste 3-5 år. Af nye tilføjelser til porteføljen, så er det følgende selskaber, jeg ser på for tiden.

  • Omnicom (OMC): Det er et amerikansk PR- og reklamebureau. De opererer i en branche, som næsten er et oligopol, har varige konkurrencefordele omkring sine kunderelationer og en forretningsmodel, der ikke kræver stor kapital. Branchen har et solidt økosystem. De kan bruge næsten al fri kontantstrøm til at tilbagekøbe egne aktier. De kan foretage aktietilbagekøb på 6% af aktiekapitalen og kan vokse med 4% om året. Omnicom er ikke et selskab for de 3-5 næste år, men nærmere de næste 10-15-20 år.
  • Bahnhof (BAHN B): Svensk selskab, som tilbyder bredbånd- og internettjenester samt datacentre og serverhaller. Bahnhof er dyre med en P/E på et højt 20-tal, men er vokset med omkring 20% om året de seneste år. Ledelsen fremstår også som dygtig. Bahnhof foretrækkes af kunder, som ønsker personlig sikkerhed med hensyn til datalagring. De vokser, men skal samtidig udbetale 25-50% af indtjeningen som udbytte. Det er imponerende. Jeg synes, dette virker interessant, fordi vi bruger og opbevarer mere og mere data. Der er også snak om en spaltning af Elementica, hvilket også kan invitere til en særlig situation.
  • Luxottica (LUX): Vertikalt integreret selskab, som opererer som producent, grossist og detailhandler af bl.a. solbriller. Egne brands er Ray Ban, Oakley og Persol. De ejer også Sunglass Hut og LensCrafters. De producerer også briller på licens for Prada, Armani, Brooks Brothers, Bulgari, Burberry, Chanel osv. De har en P/E på 26, som giver en earnings yield på omkring 4%. Og salget kan vokse med 5-7% over lang tid på grund ad interessen i voksende økonomier. Øgning i salget i voksende økonomier var grunden til at Buffet købte Coca Cola, og af samme grund kan Luxottica være en god køb- og hold-investering, som kan give et godt langsigtet afkast.

Læs også: Se topinvestorernes 10 aktiefavoritter netop nu!

Tror du, udfaldet af præsidentvalget i USA vil påvirke dine investeringer fremover?

Nej, det vil det nok ikke. Jeg er nettokøber af aktier og vil være det i hvert fald i 15-20 år. Falder markedet, tænker jeg i højere grad, at det giver muligheder. Som Buffet har sagt: ”Be fearful when others are Greedy and greedy when others are fearful”.

Hvilke andre kanaler bruger du udover Shareville, når du skal finde tips og inspiration til dine investeringer?

Jeg bruger i høj grad Twitter til at følge interessante investorer, bloggere og andre. Her kan jeg også finde interessante investeringsstrategier. Det bedste er ofte at gå direkte til primærkilden og læse selskabernes årsrapporter. Det er den bedste måde at lære et selskab at kende på.

Derudover kan jeg anbefale blogs som f.eks.:

Ellers læser jeg en del bøger for at finde tips og udvikle investeringshåndværket. Det er vigtigt at læse for at blive bedre og udvikle sig i læringsprocessen. Jeg læser forskellige ting. Praktiske bøger som eksempelvis ”You Can Be A Stock Market Genius”. Bøger om ledelse som eksempelvis ”The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success”. Og så finder jeg meget inspiration i bøger om andre value-investorers rejse som f.eks. ”The Education of a Value Investor”. Det vigtigste er imidlertid at forholde sig til forskellige investeringsstrategier og sammenligne dem. Det er gennem praksis, man lærer bedst.

Hvor ofte tjekker du Shareville, og hvor ofte vil du anbefale andre at gøre det samme?

Jeg tjekker i gennemsnit Shareville en gang om dagen, tror jeg. Jeg tror, det er en acceptabel frekvens, men andre må finde ud af, hvad de selv syne ser bedst. Selvom jeg tjekker en gang om dagen, så oplever jeg ikke, at det påvirker min tendens til at købe og sælge.

Hvordan ville du ønske, Shareville så ud om et år?

Jeg er tilfreds med Shareville, men jeg ville gerne hve mulighed for at tagge både medlemmer og temaer. Derudover ville det være godt med mere nøgleinformation om de forskellige aktier, både nordiske og internationale. Som f.eks. P/S, EV/EBITDA og P/B.

Er der nogle medlemmer på Shareville, som du vil anbefale andre at følge?

Jeg kan anbefale tre medlemmer, som jeg diskuterer meget med og som alle opererer med en værdibaseret investeringsfilosofi. Det er DGI Invest, Silo Invest og 8515. Førstnævnte er en udbytteinvestor, som gerne vil oparbejde en passiv indtægt. Silo Invest koncentrerer sine investeringer i kvalitetsselskaber og har en strategi, der minder om min egen. 8515 er en investor, der kopierer Joel Greenblatts Magic Formula i de skandinaviske lande. Alle har veldefinerede strategier og interessante porteføljer.

Derudover synes jeg, at svenske Värdepappret er interessant. De blogger også på den svenske del af Nordnetbloggen og udgiver et svensk tidsskrift om value-investeringer. Jeg synes også, Madsjohan er interessant at følge, han er aktiv og har en interessant tilgang.

Hvis du er nysgerrig efter at se, hvordan Robin Øvrebø investerer, kan du følge ham på Shareville.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link