Nordnetbloggen

Minebranchen står måske foran et historisk comeback

Minebranchen har underperformet katastrofalt i ti år siden toppen i sommeren 2008. I den periode har branchen gennemført besparelser og rationaliseringer så lønsomheden i dag er helt i top.

(Opdateret 13. oktober 2018 bl.a. med data for China Hongqiao Group og Norsk Hydro)

Her er en graf, der viser minebranchens kursudvikling i forhold til verdensindekset (MSCI World). Grafen viser endvidere prisudviklingen for guld og prisudviklingen for en kurv af industrimetaller.

Som det fremgår, steg minebranchen (DJUSMG) hele 242% fra februar 2004 til juni 2008. Det svarer til gennemsnitlig tilvækst på 33% p.a. før udbytter. Til sammenligning steg verdensindekset (MSCI World) kun 31% i samme periode eller 6,5% p.a. (før udbytter). Minebranchen outperformede altså markedet med med 211% eller 26,5% p.a. i sidste del af højkonjunkturen, der ledte frem til Finanskrisen. Det er faktisk typisk at minebranchen ofte stiger kraftigt hen mod slutningen af en højkonjunktur – og det kan ske igen!

Siden juni 2008 har minebranchen imidlertid underperformet katastrofalt. Brancheindekset er således faldet hele 79% fra indeks 342 til indeks 72, mens verdensindekset er steget 55% i samme periode (før udbytter).  Minebranchens nedtur svarer til et tab på 14,1% p.a. (før udbytter), mens verdensindekset gevinst svarer til et afkast på 4,4% p.a. (før udbytter).  Minebranchen har altså siden juni 2008 underperformet markedet med hele 18,5% p.a. Spørgsmålet er, om minebranchens ørkenvandring er ved at være slut efter mere end 10 års tørke?

Noget af det, der styrer indtjeningen i minebranchen er prisen på industrimetaller (grøn kurve på grafen). Metalkurven steg 131% fra februar 2004 og frem til brancheindekset toppede i juni 2008. Efter et midlertidigt kollaps under Finanskrisen kom metalkurven kraftigt igen, og toppede først i indeks 310 i april 2011. Siden da er metalkurven faldet tilbage til indeks 192 i september 2018.

Selvom metalkurven er faldet noget tilbage i forhold til toppene i maj 2007 og april 2011, oplever mineselskaberne høj indtjening i 2018. Det skyldes bl.a. besparelser, og at minerne i dag kører med høj kapacitet. Besparelserne har blandt andet betydet, at mineselskaberne har neddroslet investering i ny kapacitet de senere år. Det betyder igen, at minebranchens produktion i de kommende år kan have svært ved at følge med efterspørgslen. Det kan igen betyde stigende råvarepriser og kraftigt stigende indtjening i minebranchen! På lidt længere sigt vil den høje indtjening føre til nye investeringer i kapacitetsudvidelser, hvilket endnu senere igen vil føre til en situation med større udbud end efterspørgsel ligesom i perioden fra 2011 til 2018. Sådan er minebranchens natur og minebranchens cyklus.

Her er en tabel med nøgletal for 18 af verdens største børsnoterede mineselskaber.

I gennemsnit forrenter minebranchen egenkapitalen med ca. 18,4% i 2018. I gennemsnit giver mineaktierne udbytteafkast på 4,1%, mens de er prissat svarende til P/E2018=11,6 og P/E2019=10,8. Minebranchen er med andre ord attraktivt prissat i oktober 2018.

Kinesiske China Hongqiao er med P/E2018=7,0 og P/E2019=5,8 billigst målt på Price/Earning. China Hongqiao har desuden med K/I=0,76 branchens laveste vurdering. Russiske Norilsk Nickel har  med 12,5% branchens højeste udbytteafkast. Norilsk Nickel har endvidere med 79% branchens højeste egenkapitalforrentning. Australske South32 har med 70,8% branchens højeste soliditet. Kinesiske Aluminum Corporation of China (Chalco) har med P/S2017=0,23 branchens laveste Price/Sales.

Hvad mener du om minebranchen? Hvilket selskab er din favorit? Er der selskaber jeg har glemt at nævne, eller glemt at medtage i analysen?

Disclaimer. Thorleif Jackson ejer selv aktier i Vale S.A., Rio Tinto Plc., BHP Billiton Ltd. og China Hongqiao Group.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

11
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

Råstofbrancen er normalt meget konjekturfølsom og måske er vi ved at nærme os toppen af en højkonjunktur ? Aktiemarkederne er steget en del siden 2009 og specielt USA er steget voldsomt og har nogle høje prissætninger. I den nærmeste fremtid vil renterne forsætte med at stige i USA og måske kommer Kina-USA handelskrigen til at medføre lavere indtjeninger for både kinesiske og amerikanske aktier – som også vil smitte af på resten af Verden. Tænker det er bedre at placere pengene i forsikring, pharma eller anden defensive brancher – og så håbe på at en eller anden krise får tvunget… Læs mere »

Gæst
Gæst
Kan du sige noget om hvad forskellen mellem de to BHP Billiton aktier er? Giver de samme udbytte? Hvem køber den dyre?
Gæst
Gæst

Hej Trader Jens, BHP består af to identiske selskaber: BHP Limited (Australsk) og BHP Plc. (Britisk). Kursen på BHP Ltd. fastsættes af australske investorer på børsen i Sydney, mens kursen på BHP Plc. fastsættes af britiske investorer på børsen i London. Begge selskaber har en amerikansk ADR, der hver især afspejler kurserne på BHP i Sydney og London. BHP Limited ADR har tickeren BHP, mens BHP Plc ADR har tickeren BBL. For tiden er prisen på BHP ca. 15% højere end prisen på BBL. Aktierne giver det samme udbytte, og BBL giver med 5,7% et 16% højere udbytteafkast grundet den… Læs mere »

Gæst
Gæst
Har China Hongqiao group (1378:HK) lavet en engelsk årsrapport? På deres website under investor relations er der en på kinesisk. http://www.hongqiaochina.com/
Gæst
Gæst
Hej Jesper, Ja, China Hongqwiao Group er børsnoteret i Hongkong, hvor det officielle sprog er Engelsk. Alle rapporter og børsmeddelelser er derfor på engelsk (af hensyn til kinesiske investorer findes de også på kinesisk). Det er ikke svært at finde de engelske årsrapporter. Prøv fx. en googlesøgning på “China Hongqiao annual report pdf”.
Gæst
Gæst

Jeg fulgte Thorleifs tips om å kjøpe Vale i 2014. Kjøpte til 12 dollar. Og så var det kursras og demningsbrist og jernprisfall de neste 2 årene. Kursen gikk ned til 1.55 dollar. Jeg kjøpte mer hele veien ned. Thorleif innførte plutselig enn automatisk salg regel ved minus 50 prosent på en av sine aksjer, så vale røk ut av porteføljen hans. Jeg tenkte at dette kunne ikke være logisk. Spesielt ikke på et syklisk selskap som vale. Man skal kjøpe mer på bunnen av sykelen, ikke selge seg ut. Uansett jeg fikk snittet ned til 5 dollar og nå… Læs mere »

Gæst
Gæst
Hej Trond, Tak for kommentar og forståelse. Vale lavede unægtelig en meget dyb dal. Det havde måske været klogt at sælge efter 50% tab (omkring kurs $6), og genoverveje investeringen. Nye øjne efter en måned ud af aktien, ville måske igen se en god investering. Og måske kunne man have genkøbt lavere end $6…. Som du måske ved har vi stadig Vale i Jackson FamilieInvests portefølje. Vi tog hele turen ned, og hele turen op igen 🙂
Gæst
Gæst

Ja det er alltid lett å være etterpåklok. Jeg er alikvel ikke enig i din 50% cut loss strategi for sykliske 😉 Jeg mener uansett at det var en bra risk/reward bet å kjøpe på de lave nivåene 5$ og nedover. Årsaken er at når det er så mye pessimisme i aksjen så er sjansen for at man kjøper den billig i forhold til indre/fremtidig verdi størst. Endel kommentarer på seeking alpha artikler under den tiden tydet på at aksjen var oversolgt. Kommentarer som …S…stock…I hate vale….Im out…this company s….cks… can it get worse than this?… Vanskelig å være fund… Læs mere »

Gæst
Gæst
Her er noen titler på Seeking alpha artikler i perioden da Vale ble solgt for under 5$ -Vale is a worthless stock for investors -Vale: don’t catch this falling knife -Vale is going down, down, down. Noe sier meg at det kan lønne seg å være optimistisk når flertallet er pessimistisk. Men å gå motstrøms er vanskelig. Investing is simple, not easy.
Gæst
Gæst

Hej TJ, hvorfor har du egentlig ikke vedanta? Jeg købte den selvfor nogle år siden, hvor du skrev om den, og jeg solgte så en del på vejen op, mem ligger stadig med en del tilbage i depotet. Jeg synes at den er ret billig pt, og væksten i produktionen fremover ser fornuftig ud, omend det selvfølgelig er lidt af en sten i skoen at de muligvis ikke har de strengeste miljø politikker – det er i hvert fald hvad alle de der protest-karle påstår, og der er vel næppe røg uden en brænd… Er det miljø aspektet, der afholder… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hei Thorleif. Enig i din analyse her. Jeg har tenkt en del over det at vi i løpet av denne ekstremt lange børsoppturen (bull rally) ikke har fått en skikkelig syklisk opptur enda. Det gjelder råvarer, transport osv. Det er potensielt stor oppside i selskapene du ramser opp, tror jeg. Samtidig burde på en måte oppturen allerede ha vært her. Jeg frykter at det høye gjeldsnivået globalt setter begrensninger for reell vekst blant forbrukerne. Kanskje har mange av de underliggende problemene fra finanskrisen for 10 år siden bare blitt flyttet rundt på, og ikke blitt løst. Men man kan ikke… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link