Spring til hovedindhold

Mens vi venter på DONG

Den 12/5 meddelte DONG deres intention om at blive børsnoteret. Dermed indfrier selskabet målsætningen om senest i foråret 2017 og 18 måneder efter tilkendegivelsen i september 2015 at blive i hvert fald delvist offentligt ejet. At børsnoteringen bliver et tilløbsstykke og markant overtegnet er der næppe 2 meninger om.

Tidsplan

Aktuelt venter investorerne spændt på næste fase i DONG fortællingen. Følgende tider er på ingen måde at betragte som eksakte men et godt bud på hvordan udviklingen meget vel kan komme til at forløbe, hvis DONG Energy forfølger den samme tidslinie som er ”normen”:

  • 2 uger efter ”intention to float” plejer børsnoteringskandidater at offentliggøre et prospekt. I tilfældet med DONG vil det kunne være torsdag den 26/5.
  • 2 uger efter offentliggørelse af børsprospekt kan DONG Energy have sin børsdebut og første handelsdag. Det vil sige en første handelsdag omkring 9/6.

Børsnoteringen af DONG Energy bliver Danmarkshistoriens største selskab, hvis man måler på den samlede værdi af hele selskabet. Selv om ingen endnu kender den samlede værdi, har der været spekulation om alt fra 70-100 mia. for hele selskabet; eller endda endnu højere. Hvis udbudsintervallet ligger inden for disse ydre beløbsrammer, vil det være danmarksrekord.

Kun 15 % til salg

Det er intentionen af 15 % af aktierne skal sælges. Staten vil reducere sin andel fra 58,8 % og ned til 50,1 % og dermed bevare aktiemajoriteten indtil mindst 2020. Andre betydende aktionærer er Goldman Sachs, PFA, ATP, SEAS-NVE, andre forsyningsselskaber og ”andre”. Når der skal sælges ca. 1/7 af aktierne, vil staten stille med ca. 50 % af denne 1/7. De resterende skal komme fra de øvrige aktionærer.

Stor og lille

På den ene side bliver emissionen stor. Samtidig bliver den lille i den forstand, at kun 15 % af selskabet kommer til salg. Hvis man antager en værdi på eksempelvis 85 mia., svarer det til at investorerne skal op med 12,75 mia. Det er mange penge, men set i forhold til efterspørgslen alligevel at betragte som et lille beløb.

Privat aktieandel på op til 2 mia.

De private investorer får også mulighed for og lejlighed til at deltage. Ingen kender i sagens natur hvor stor en andel, som der kan blive tale om. Normen er at 10-15 % af de udbudte aktier går til private investorer. I relation til ovenstående beregninger om en totalværdi på 85 mia. og 15 % der skal sælges, svarer det til en privat tranche på mellem 1,275 og 1,9125 mia. I forhold til den forventede efterspørgsel er det et meget lille tal.

DONG Energy langt fra sine rødder

DONG Energy har bevæget sig nogenlunde så langt væk ”hjemmefra” og fra sine rødder som man kan forestille sig. Transformationen fra dannelsen af Dansk Naturgas i 1972, omdøbt til Dansk Olie Og Naturgas i 1973 og frem til det moderne DONG (i 2002) har været ganske stor.  Hvor hovedfokus initielt var naturgas og senere også inkluderede olie, distribution og kraftværker, er fremtiden for DONG centreret og koncentreret om havvind (vækst) og distribution og kraftværker (det stabile element).

Nutiden = fremtiden

De største forretningsområder i dag er vind og distribution. Både når det angår omsætning og indtjening. I forhold til DONG Energys vækstplaner vil det fortsætte med den tilføjelse, at Vind er den vækstmæssige driver og distributionsdelen vil være den stabile andel. DONG meddelte i starten af 2016, efter en strategisk gennemgang, at olie og gas aktiviteterne fremadrettet vil udgøre en fortsat faldende andel. Både fordi der ikke bliver investeret særlig meget og fordi ikke mindst Vind-divisionen har markante vækstambitioner de kommende 5-10 år.

Næste skridt er prospektet

Når prospektet bliver offentliggjort og der er lidt mere konkret at forholde sig til, vil jeg komme med mine tanker og betragtninger om DONG som investeringscase for de private investorer. Sandsynligvis i næste uge eller ugen derefter.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer