Nordnetbloggen

Matas: Mere lugt af udfordringer end duft af Chanel No. 5

Matas har levet en noget ujævn tilværelse siden selskabet blev børsnoteret i 2013. De seneste år har budt på en større nedtur og især de seneste uger har været hård kost for investorerne, som har fået kursklø i stribevis. Der er mindst 10 årsager til at Matas er meget udfordret:

Matas har levet en noget ujævn tilværelse siden selskabet blev børsnoteret i 2013. De seneste år har budt på en større nedtur og især de seneste uger har været hård kost for investorerne, som har fået kursklø i stribevis. Der er mindst 10 årsager til at Matas er meget udfordret:

  • Danske detailhandlere (Coop, Dansk Supermarked, etc.) presser Matas, som vel nærmest kan siges at have haft monopol på gode dufte indtil for få år siden. Det ”monopol” er nu for alvor brudt.
  • Normal er en meget stor og stigende konkurrent.
  • Matas presses generelt af internethandel og forskellige udbydere af ”abonnementsordninger” på parfume og kosmetik, som har som fællesnævner, at de bruger prisen som en særdeles vigtig og vægtig parameter.
  • Matas bliver også, om end i mindre omfang, givetvis presset af udenlandsk internethandel.
  • 1,3 mio. danskere er med i ”Club Matas”. Udfordringen er at disse kunder måske ikke længere er så loyale som tidligere og også har øjne og ører åbne, når det gælder alternative forhandlere og mulighed for at få rabatter.
  • Det kan være en styrke at kombinere online med fysiske butikker. Udfordringen er at Matas og deres butikker har et højt omkostningsniveau. Hvis prisen i stigende omfang bliver en konkurrenceparameter, vil det gøre mere ondt på Matas at sænke sine priser, end det gør på konkurrenterne.
  • I forbindelse med børsnoteringen blev det nævnt, at en af de potentielle kurstriggere kunne være hvis apotekernes monopol blev brudt. Det ligner dog mere og mest potentielle fugle på taget, og er ikke længere noget, som bliver nævnt som en reel mulighed
  • Sidste uges nedjustering af forventningerne til omsætning og indtjening med mere end 100 mio. kroner har efterladt investorerne i vildrede. Matas gjorde det rigtige ved at informere aktiemarkedet i forbindelse med ændrede forventninger. Udfordringen har efterfølgende været at den nye direktør efter Terje List først tiltræder den 1/11 og bestyrelsesformanden er gået informativt under jorden og har gjort Matas handlingslammet og efterladt aktien i et vakuum. 2. kvartalstallene (forskudt regnskabsår) kommer den 8/11 og investorerne går og grubler på hvordan fremtiden mere detaljeret ser ud. Det påvirker risikopræmien i opadgående retning.
  • Mens udenlandske investorer sælger sig selv kort, forsøger ikke mindst danske investorer at fange den faldende kniv i håbet om at det direkte afkast på 8,5 % (6,30 kroner i udbyttet), kan være det, som stabiliserer aktien. 6,3 kroner i udbytte, som Matas indtil videre forventer at fastholde, kan investorerne dog ikke være sikre på. Det afhænger helt af den fremtid, som investorerne ikke kender og ikke bliver meget klogere på ved at læse sidste uges nedjustering.
  • I første kvartal var det frie cash flow fra driften på 77 mio. Netop det frie cash flow er vigtigt både for prisfastsættelsen, men også for Matas’ evne til at udbetale udbytte. Der er ikke tvivl om at en nedjustering på mere end 100 mio. på EBITA niveau vil gøre et vist indhug i det frie cash flow. Matas er ikke overmåde forgældet, men hvis indtjeningen skrider og markedsandele skal forsvares i en overvejende prisdreven konkurrence, kan faldende indtjening i sig selv skubbe gæld/indtjening til et niveau, som gør det svært at fastholde udbyttet.

Hvor lander den faldende kniv?

Der er langt til den 8/11 og Matas gennemgår givetvis ikke kun kassestrimler og bon’er i håbet om at finde løsninger til at komme styrket ud af den intensiverede konkurrence. Udfordringen er ikke mindst at de nye dufte som blæser i detailhandlen kommer mange steder fra. Matas er presset og ventetiden frem mod 8/11 kan blive meget lang

Anm.: Jeg ejer ikke aktier i Matas

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld