Nordnetbloggen

Makrochok under USA’s økonomi ryster aktiemarkedet

Allerede i starten af denne uge begyndte aktiemarkederne at vise svaghed. Men svækkelsen fik ekstra styrke, da Apple først nedjusterede, og coronavirus nu ser ud til at accelerere i udbredelse udenfor Kina. Fredag eftermiddag kom så den store rystelse gennem markederne, da den månedlige erhvervstillidsmåling fra Markit viste et kæmpe fald for USA’s erhvervsliv.

I en medfølgende kommentar skriver Markit, at med undtagelse af nedlukning af statsadministrationen i 2013, var der egentlig tilbagegang i erhvervsaktiviteten i USA i februar for første gang siden finanskrisen. Det påpeges, at opbremsningen især var i servicesektoren, men at fremstillingsindustrien også blev ramt af et lodret fald i ordreindgangen.

Ikke-cykliske aktier klarer sig godt

Ikke overraskende blev de mest cykliske og konjunkturfølsomme aktier sat ned fredag eftermiddag og aften efter de nye recessionssignaler. Eksempelvis dykkede det styrende halvlederindeks (SOX) hele tre procent fredag, efter et fald på to procent torsdag. Så markedet reagerede anderledes end ved en generel risk off hos de store investorer, hvor stort set alle aktier på tværs af sektorer blev sat ned.

Fredag klarede guldaktier, healthcare og biotech sig rigtig godt. Det er et udtryk for, at kapitalen trækker ud af de cykliske aktier for at blive flyttet over i de ikke-cykliske aktier. Dette mønster vil sandsynligvis lægge en solid hånd under de mange mellemstore og store danske aktier indenfor life science. Mens de cykliske aktier antageligt vil blive hårdt ramt.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje har haft nogle meget stærke uger

Årets afkast i Økonomisk Ugebrevs Portefølje er aktuelt 13,0 procent mod Copenhagen Benchmark på 9,1 procent. Vi har fortsat ca. 80 procent af kapitalen i arbejde, men især i defensive aktier indenfor life science. Vi bemærker, at de bedste investeringsforeninger, baseret på danske aktier, aktuelt har et afkast på 11,1 procent. Og den ringeste af de 56 afdelinger med danske aktier har aktuelt et afkast på 2,3 procent.

De store forskelle i afkast viser, at det har været en meget vanskelig start på aktieåret 2020, da den solide indeksstigning har været trukket af nogle få håndfulde meget stærke aktier.

Investeringsfonden AktieUgebrevet følger lige efter porteføljen

I investeringsfonden er det aktuelle afkast i år 12,3 procent. Fonden, som er uafhængig af Økonomisk Ugebrev, tracker så vidt muligt Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og det har altså i år givet et solidt afkast. I både porteføljen og i investeringsfonden sidder vi parate med fingeren over salgsknappen, idet vi meget gerne vil nedbringe aktieandelen. Men så længe markedet fortæller os en anden positiv historie, så hænger vi på.

Vi frygter dog, at aktiemarkederne efter svaghederne torsdag og fredag kan starte på en længere glidebane nedad, og dér vil vi stå parate til at nedbringe aktieandelen, så vi ikke skal tage hele turen med ned (som de fleste investeringsforeninger helt sikkert kommer til at gøre).

Der er fortsat en redningsplanke. Men kommer den for sent?

Vi har på det seneste set stadig flere advarselssignaler, eksempelvis stigende guldpriser, markante fald i den amerikanske obligationsrente og flere risikoindikatorer for europæiske og amerikanske erhvervsobligationer begynder også at vende nedad. Som det har været tilfældet det seneste år kan den amerikanske centralbank meget vel sikre, at festen fortsætter.

Markedet ændrede fredag markant syn på kommende renteaktioner fra den amerikanske centralbank

Markedet ser nu markant større sandsynlighed for en eller flere rentesænkninger i den resterende del af året. Eksempelvis ses frem mod septembermødet i FED nu 81 procent sandsynlighed for en eller flere rentesænkninger, mod kun 46 procent for en måned siden, og 69 procent for en uge siden. Markedet ser tillige markant større sandsynlighed for 2-3 rentesænkninger senere på året.

Det store spørgsmål er nu, om den amerikanske centralbank er kommet bagefter med at sænke den korte rente, med henblik på at stimulere den økonomiske vækst i økonomien. Hvis markedet vurderer, at FED hænger for meget i bremsen, vil det gå negativt ud over aktiemarkedet. Hvis FED snart kommer på banen med beroligende stimulanssignaler, så vil det være godt for aktiemarkedet. Næste rentemøde holdes den 11. marts.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld