Nordnetbloggen

Langers Skarpe Aktietips

Nervøsiteten nu markant stigende i aktiemarkedet: Aktiemarkedet spiller sig nogenlunde ud som vi gennemgik i AktieUgebrevets Nytårsudgave den 2. januar, altså negativt. Vi må dog erkende, at vi er overraskede over i styrken af aktiemarkedets nedtur. Og vi er bekymrede over kraften i det generelle kursfald og den manglende styrke i de positive korrektioner: Når aktiemarkedet falder markant nogle enkelte dage, er det normalt sådan, at mange professionelle investorer ”bundfisker” for at komme ind i markedet til billigere priser. Det har de seneste år betydet, at stejle kursfald hurtigt er blevet afløst af nye kraftige kursstigninger.

Denne gang ser vi et markant andet mønster: Stejle kursfald efterfølges godt nok af mindre stigninger, men de får aldrig tid til at vinde styrke. Problemet er, at de professionelle ikke længere bundfisker. I stedet benytter de selv mindre generelle kursstigninger til at sælge ud til lidt bedre priser. Kursstigninger anvendes altså til at begrænse skaden, ikke mindst efter den seneste uges kraftige kursfald.

Stadig flere investorer vil selvfølgelig erkende denne nye situation, og flere og flere vil derfor følge samme mønster med at sælge på positive korrektioner. Dermed vil der være et perfekt oplæg til en selvforstærkende markedspsykologisk drevet nedtur. Og aktiemarkedet er som bekendt som et pendul: Når det går op, stiger det alt for meget. Når det for alvor går ned, falder det også alt for meget.

Hvad kan så vende markedet positivt nu og give en ny kraftig kursstigning: I vores Basisscenarie ser vi nu risiko for et generelt kursfald på 25 %. Men det er ikke sikkert, at det går så galt. Især tre drivkræfter kan give ny optimisme: For det første stigende oliepriser, metalråvarepriser og fragtrater. For det andet bedre økonomiske udsigter i Kina. Og for det tredje nye stimulanser fra centralbankerne med en lempeligere pengepolitik. For de to første forhold vil vi holde øje med markederne på daglig basis og forsøge at spotte vendingssignaler. Ser vi indikationer på en positiv vending, vil det hurtigt blive afspejlet i vores investeringspolitik. Omkring flere planøkonomiske centralbankstimulanser er vi skeptiske overfor om de vil give ny luft til aktiemarkedet. De seneste 2-3 år har det kun virket i meget begrænset omfang. Den største effekt har været, at billig likviditet har pustet aktivbobler op på aktiemarkedet. Begynder tilliden til centralbankerne for alvor at krakelere, kan udsigten for aktiemarkedet være meget dyster. Aktiemarkedet har nemlig været præget af en usynlig hånd de seneste år, hvor centralbankerne er blevet opfattet som den sikre redningsplanke.

AktieUgebrevets Pensionsportefølje starter årets rigtig fint: Pensionsporteføljen er startet året med et afkast på plus 1 %, i forhold til det generelle markedsfald på 5 %. Vi har gennem de seneste måneder forsikret os med såkaldte Bear certifikater. Men vi har også senest taget en mere risikopræget position, nemlig indkøbt Bull certifikater i olie. Vi forventer på 2-3 måneders sigt højere oliepriser, og derfor opbygger vi nu en position, som vil give gevinst ved stigende oliepriser. På den korte bane er risikoen for yderligere prisfald dog relativt høj.

Pas på de såkaldte Sell Side Analysts budskab om ”is i maven”: Der er stor forskel på analytikere, som udtaler sig i medierne med gode råd om at man skal købe eller sælge. Det amerikanske begreb ”Sell Side Analyst” dækker over den gruppe analytikere, som kommer fra en bank eller en investeringsforening, hvor man lever af at sælge investeringsprodukter til kunderne. De er nærmest pr. definition positive på blandt andet aktiemarkedet, fordi de skal sælge deres produkter. Deres budskaber er ofte præget af ønsker eller krav fra den interne marketingafdeling, som gerne vil have solgt ”positive historier.” Sell Side analysts leverer næsten aldrig negative historier om aktiemarkedet, for det sælger ikke biletter.

På det seneste har vi igen hørt budskab fra Sell Side analysts om, at man skal ”have is i maven”. Bemærk, at de offentlige budskaber fra analytikerne skal aflæses efter en særlig kode: Siger de, at ”man skal have is i maven” skal man for alvor overveje at reducere sin aktiebeholdning, muligvis kun en andel og de svageste aktier. Begynder de med at sige, at markederne er nervøse, og udsigterne lidt mere usikre, men at aktierne nu er billige, skal man for alvor sælge ud af sine aktier.

Vores bundlinje er: Stol ikke på en sell side analyst (altså bankerne): De er kun interesseret i at sælge investeringsprodukter og tjene penge. Hvornår har du sidst hørt en bankanalytiker, der sagde, man skal sælge ud af sine aktier og investeringsbeviser?

Nej, vel?

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER

http://flashnews.ugebrev.dk/au-3-gratis/

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
4 Kommentarer
ældste
nyeste mest populære
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2016-01-09 12:27

Morten Langers metode går ud på, at han analyserer nogle relevante faktorer, der påvirker aktiemarkedet. Problemet er, at han ikke får alle relevante faktorer med, hvorfor analysen skæv-vrides af, hvilke faktorer, han har valgt at inddrage. Da han tydeligvis er påvirket af den holdning han har indtaget i tidligere nyhedsbreve og af et forfængeligt ønske om at have gættet rigtigt tidligere samt af en forudfattet mening om andre analytikeres motiver, giver det en større risiko for, at han inddrager de faktorer, der understøtter denne holdning. Det er i det hele taget spørgsmålet, om man kan inddrage alle relevante faktorer, fordi… Læs mere »

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2016-01-09 13:12

Hej Claus Tak for konstruktiv kommentar. Du har ret i, at rigtig mange faktorer påvirker aktiemarkedet. Vores løbende analyser tager afsæt i 15-20 forskellige indikatorer, både makro, geopolitik, markedsstemning, rentepolitikker,handelsmønstre og andet. De faktorer, jeg peger på, er dem,vi finder afgørende lige nu. Det kan selvfølgelig ændre sig, og nye kan dukker op, som ingen har erkendt.Eksempelvis den værdidestruktion i energisektor og banker på energi-relaterede udlån, som følger i kølvandet på de faldende oliepriser. Usikkerheden er også stor om blandt andet effekten på aktiemarkedet af centralbankernes stimulanser, som har spillet en altdominerende rolle, men som ikke nødvendigvis gør det fremad.… Læs mere »

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2016-01-09 14:38

Tak for svaret, Morten. Udmærket at der ligger en systematisk, efterprøvet metode bag. Specielt synes der at være en sammenhæng mellem LEIs og aktiemarkedet. Men de er vist fortsat positive i USA? (Gode jobtal for det amerikanske marked er dog en lagging indicator) En af de grundlæggende faktorer på kort sigt må være udbud og efterspørgsel. Er der ikke noget med, at aktietilbagekøb er suspenderet op til regnskabssæsonen og at spekulanter baseret på teknisk analyse placerer sig på sidelinjen op til samme. Der kommer formentlig færre penge på markedet fra olielande i takt med faldende oliepris og behov for indenlandsk… Læs mere »

Gæst
Gæst
2016-01-12 16:17

Vores bundlinje er: Stol ikke på en sell side analyst (altså bankerne): De er kun interesseret i at sælge investeringsprodukter og tjene penge. Hvornår har du sidst hørt en bankanalytiker, der sagde, man skal sælge ud af sine aktier og investeringsbeviser? Nej, vel? Ritzau Finans Aktier/RBS: Sælg alle aktier inden krisen rammer – avis 08:56 The Royal Bank of Scotland, RBS, opfordrer nu sine kunder til at skille sig af med alle aktier og i stedet søge sikkerhed i obligationer. Finanshuset venter, at 2016 bliver et ødelæggende år med global deflation og fald i både aktiekurser og oliepriser. Det skriver… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link