Nordnetbloggen
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Langers Skarpe Aktietips

Overordnet viser det internationale aktiemarked fortsat en betydelig grad af robusthed. Men under overfladen er stormene allerede begyndt at rase. Den seneste måneds dramatiske nedture med kursfald på 8-10 procent på en enkelt dag i store hæderkronede danske C20 aktier varsler nye tider.  

Hvornår har vi sidst set ellers stormsikre Coloplast dykke med otte procent på en enkelt dag? Eller hvornår har vi set Vestas dykke med tyve procent på en enkelt dag? Ja, det er efterhånden mange år siden, at markedet har været så nervøst og volatilt. Denne gang tyder intet på, at hurtige og kraftige kursfald i de store C20 aktier bliver afløst af næsten ligeså hurtige kursstigninger, fordi investorerne blot ser kursfaldene som en god købsmulighed.

Nej, historien er tydeligvis ved at ændre sig.

Udlandet styrer kurserne

Velkendt er det, at de udenlandske finanshuse langt hen ad vejen styrer kursudviklingen i de fleste store danske aktier. De ejer over halvdelen af den danske børsnoterede aktiekapital, og hvis man fraregner de store aktieposter, som ligger fast i eksempelvis A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Carlsberg og Novozymes, så ejer de måske op mod 2/3-dele af den del af aktiekapitalen, som er i cirkulation.

Det betyder også, at de har et fast greb om rigtig mange af de danske aktier, da de grundlæggende kan styre kursen alene ved hjælp af deres dominerede kapitalposition. En stor andel af aktiekapitalen ligger også nogenlunde fast hos pensionskasser og investeringsforeninger, som ofte er langsigtede investorer. Til gengæld er en stor del af de udenlandske investorer mere kortsigtede, og til tider endda spekulative investorer.

Et eksempel på den kapitalmagt, de udenlandske fonde råder over, ses for tiden i Pandora. Over det seneste år er aktiekursen på Pandora næsten halveret, selvom selskabets overskud stiger og stiger. De fem shortfonde, som angriber Pandora, har fundet nogle huller i osten, som de anvender som begrundelse for deres investeringscase.

Men i virkeligheden kunne samme stormvejr ramme enhver anden dansk C20 aktie.

Når Vestas ender tyve procent nede på én dag, er det ikke fordi selskabets overskud lige pludselig forsvinder. Vestas er verdensledende, og vindmøllekoncernen vil med stor sikkerhed vokse yderligere de kommende år, måske med lidt lavere lønsomhed på grund af skærpet konkurrenceprispres. Så de kursfald, vi for tiden ser, virker helt ude i hampen.

Det ændrer dog ikke ved, at man som investor bør forholde sig til, at det faktisk sker, og ikke mindst hvorfor det sker. Forklaringen er sikkert meget enkel: De udenlandske investorer skifter fra at være nettokøbere til at være moderate nettosælgere. Og det burde i sig selv ikke være et problem. Men når der stort set ikke er nogen aktive købere, andet end en håndfuld private investorer, så går det for alvor galt.

Altså: hvis købersiden tørrer helt ud, så er der kun én vej for aktiekursen, og det er ned. Og så er det også fuldstændig lige meget, hvad analytikerne regner sig frem til i deres DCF modeller med tilbagediskontering af fremtidige overskud for de enkelte selskaber.

Stiger aktiekursen igen?

Men kommer aktiekursen så ikke bare tilbage, når udlandet er færdige med at sælge? Jo, måske lidt af vejen. For et hurtigt udsalg kan naturligvis presse kursen for langt ned. Men vi ser tre problemer i at satse på det udfald:

For det første ser vi det nu nærmest som et faktum, at centralbankerne, særligt den europæiske og amerikanske, vil aftrappe QU fra årsskiftet, så de ikke længere vil opsuge en stor andel af de statsobligationer, der udstedes. Den lavere efterspørgsel ventes at løfte de lange obligationsrenter, og det er dårligt nyt for aktierne.

For det andet er den europæiske Q3 regnskabssæson ved at udvikle sig til en rigtig gyser. Samlet set har regnskaberne skuffet fælt, så overskuddene nu viser fald i forhold til samme kvartal sidste år. Analytikerne har uge for uge nedjusteret deres samlede Q3 forventninger, efter indløb af regnskaber, blandt andet fra danske C20 selskaber.  Særligt har der været skuffelser indenfor cykliske forbrugsvarer og finans, mens industri og teknologi stort se har levet op til forventningerne.

For det tredje har de professionelle investorer længe ledt efter en begrundelse for at hjemtage gevinster, efter næsten fem års ubrudt aktierally. Der bliver kø ved udgangen, når det for alvor går op for investorfolket, hvad der er ved at ske. Og derfor er det rettidig omhu at stille sig op forrest.

Det er der i hvert fald nogen, der synes.

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!

 

Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Efterlad en kommentar

6 Kommentarer på "Langers Skarpe Aktietips"

avatar
Sorter efter:   nyeste | ældste | mest populære
Jacob Asp Nissen
Gæst

Hej Morten
Du vil altså fraråde at man investerer i Vestas, på trods af at Nordea, Danske Bank og Carnegie opfordrer til dette?
Venlig hilsen
Jacob

morten
Gæst

Hej Jacob,

nej, jeg skriver, at Vestas trods en sikkert fornuftig fundamental værdiansættelse pt meget vel kan falde yderligere, dels fordi udlandet måske begynder at inddiskonterer yderligere pres på lønsomheden, og dels fordi udbudspres fra udlandet – og manglende købsinteresse – understøttet af shortfonde. Bemærk, at vi har Vestas i porteføljen, lige indkøbt,

Flemming Andersen
Gæst

Hej Morten,

Jamen dine bemærkning er forstået til fulde.

Alle vi private småsparer skal meget seriøst overveje de kommende dage at sælge fuldt ud af vores porteføljer for derefter at gå kontant.

Kontanterne kan man så placere i Santander eller Norwegian bank.

Vores Nordnet depoter kan vi så vælge at lukke helt ned for, eller alternativt stå tomme frem til efter den mulige krise der er på vej er overstået – om ca. 5-7 år.

Med venlig hilsen

Flemming Andersen

morten
Gæst

Hej Flemming,

Vores holdning er, at ma øher og reducerer aktieandelen i glidende bevægelser. I aktieugebrevets portefølje er vi begyndt at skrue ned for risikoen, såvi aktuelt er 70 % invesret i danske aktier, 20 % short. Og vi holdet os parate til at reducere aktieandelen yderligere, hvis vores basisscenarie vinder yderligere styrke

mvh
Morten

John Hansen
Gæst

Hej Morten,

I sidste uges indlæg var der fortsat aktieboom forude, nu raser stormene under overfladen. Meget kan ændre sig på få dage…..

Mvh,

John

morten
Gæst
hej John, du har ret – tingene kan ændre sig meget hurtigt, hvad vi har pointeret i flere måneder. Stemningen har været overdreven optimistisk, og det har gang på gang ført markedet i nye rekorder. Men vi har også skrevet, at vi har set en aktieboble under opbygning efterhånden meget længe. Og bobler har det med at springe pludseligt. Så galt er det endnu ikke gået – men vi ved endnu ikke, hvad dette udvikler sig til. Mandag ser ud til at blive endnu en ret rød dag. Som nævnt er vi fortsat 70 % investeret i danske aktier. Men… Læs mere »
wpDiscuz

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld
Tilmeld
Vil du teste Nordnet Beta? Tilmeld dig her:
Tilmeld

Obs! E-mailadressen skal være den samme, som du har registreret på nordnet.dk under indstillinger.